Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

11. ročník Polských dní v Ostravě proběhne již tradičně od půlky října do půlky listopadu

19. října 2023, 15:59

Centrum Pant ve spolupráci s Polským institutem v Praze připravili už jedenáctý ročník Polských dnů v Ostravě. Letošní ročník přináší celkem 40 akcí, do kterých je zapojeno 26 institucí, bude trvat bezmála měsíc, je tedy jedním z nejdelších v celé historii. Návštěvníci se mohou těšit na mnoho přednášek, debat, výstav, koncertů, filmových projekcí, komentovaných vycházek po Ostravě či výjezdů do okolí. Polské dny potrvají až do 12. listopadu.

Český Huisman vyrábí speciální trubky pro uložení CO2 v podzemí. Využije je pilotní vrt na Islandu

18. října 2023, 18:22

Huisman vyrábí speciální trubky na nové výrobní lince ve sviadnovském závodu v České republice. Vlastní systém kompozitních trubek vhodných pro hloubkové vrty vyvinula nadnárodní skupina Huisman. Trubky využije společnost Carbfix pro svůj pilotní vrt na Islandu. Jedná se o unikátní projekt dlouhodobého a bezpečného skladování CO2 v podzemí.

OVAK využívá k revizi kanalizační sítě SMART BRÝLE

18. října 2023, 17:31

Společnost Ostravské vodárny a kanalizace a.s. patří dlouhodobě k průkopníkům využívání moderních technologií ve vodárenství, u některých z nich jsme byli dokonce první v ČR (Smart metering, Ice Pigging apod.) Jejich využíváním nejde vždy jen o úsporu financí vedoucích k udržení nízké ceny vody, ale v jako následujícím případě i o zlepšení pracovních podmínek zaměstnanců společnosti a také starost o jejich zdraví a bezpečí.

Běhej Valachy ve Velkých Karlovicích odstartuje maratonská legenda Eva Vrabcová Nývltová

18. října 2023, 17:28

VELKÉ KARLOVICE – Běžeckým závodem Běhej Valachy vyvrcholí v sobotu 21. října v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích letošní 11. ročník sportovního seriálu DATART Valachy tour. V údolí Léskové u hotelu Galik pořadatelé připravili trasy pro dospělé i děti. O start hlavního závodu se jako host postará přední česká běžecká osobnost: držitelka českého maratonského rekordu Eva Vrabcová Nývltová.

Povodí Odry: Dokončili jsme rozvoj měřících stanic v povodí Odry

17. října 2023, 12:37

Pro správu povodí, správu vodních toků a provoz a řízení vodních děl patří k významným informacím údaje o srážkách, průtocích, teplotách a hladinových stavech na vodních dílech. Vodohospodáři Povodí Odry měří vodní stavy na vodních tocích ve 120 profilech, z nichž na 41 profilech měří zároveň i srážky, samostatně měří srážky na dalších 47 místech. Celkem mají v povodí Odry 167 měřících míst, včetně měření na vodních nádržích. Volba typu měřidla je odvislá od jejího umístění, náchylnosti na výskyt bouřek, způsobu přenosu dat a rovněž se vyvíjí dle získaných zkušeností se spolehlivostí měření.

Psychických poruch u dětí a mládeže přibývá. Na jejich léčbu vydala ČPZP loni téměř 56 milionů korun

16. října 2023, 18:02

Dětí, které potřebují psychologickou pomoc, přibývá. Výrazný nárůst je patrný zejména u pacientů s úzkostnými poruchami i s diagnostikovanou reakcí na těžký stres a poruchy přizpůsobení. Vyplývá to z dat České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP).

Pod vrcholem Velkého Javorníku přibylo tři tisíce mladých stromků

16. října 2023, 17:58

Nedaleko rozhledny Javorník se tuto sobotu a neděli sjely desítky dobrovolníků, aby pomohly s obnovou lesa. Akci Stromy pro Javorník pořádají Moravskoslezský kraj a Biskupské lesy. Jejím cílem je nejen samotná výsadba, podzimní víkend v přírodě má upozornit na význam životního prostředí a lesů, také je zde prezentována náročná práce lesníků.

Canisterapie se ve FN Ostrava stala součástí léčby. Zatím na psychiatrii a dětské neurologii

16. října 2023, 17:54

První dvě oddělení FN Ostrava zapojila do svého terapeutického programu také canisterapii. Psi, kteří prošli speciální zkouškou, zatím docházejí na Oddělení dětské neurologie a úvodní seznámení už proběhlo i na Oddělení psychiatrickém.

Sestra mého srdce je z FN Ostrava!

13. října 2023, 14:14

V letošním ročníku prestižní celostátní ankety Sestra roku za sebou zanechala významnou stopu i FN Ostrava. A to díky PhDr. Renátě Zoubkové, PhD., vrchní sestře Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (na snímcích z předávání ocenění ve žlutém). Zvítězila v kategorii Sestra mého srdce, kde hlasovala veřejnost. V kategorii přímé ošetřovatelské péče pak získala krásné třetí místo. Ceny si převzala na slavnostním galavečeru, který se konal v pražském Kině Lucerna.

Musí být na faktuře razítko a podpis?

12. října 2023, 16:56

Řada lidí si myslí, že na účetních dokladech, včetně faktur, musí být razítko a podpis, jinak neplatí. Tento mýtus přetrvává z dob, kdy ještě nebyly rozšířené počítače a doklady se vypisovaly ručně.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více