Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Líheň 2023 zve na druhá základní kola soutěže!

6. října 2023, 7:53

Až nečekaně vyrovnané výkony kapel v prvním kole zamotaly hlavy porotcům a v některých klubech to bylo o jeden bod! Rozhodnutí o postupujících do dalších bojů ale v soutěži hudebníků Líheň 2023 padlo a už tento týden budou padat další!

NDM chystá premiéru opery Bedřicha Smetany Tajemství

6. října 2023, 6:27

Dne 12. října uvidí publikum v Divadle Antonína Dvořáka v obnovené premiéře předposlední dokončenou operu Bedřicha Smetany (1824–1884) TAJEMSTVÍ. Zkouší ji po šesti letech stejný tým režiséra Tomáše Studeného a dirigenta Jakuba Kleckera především pro uvedení v rámci Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024: Národní divadlo moravskoslezské nabídne divákům ve dvou časových blocích v březnu a květnu všech osm dokončených Smetanových oper k jeho výročím. Jako jediné divadlo na světě ve vlastním nastudování.

Podcast FNO: Často nemocné dítě

5. října 2023, 13:54

Nový podcast Fakultní nemocnice Ostrava je zaměřený na imunitní systém u dětí. Jeho hostem je doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc., primář Oddělení alergologie a klinické imunologie FN Ostrava, autor nově vydané knihy s názvem „Často nemocné dítě“. Nejen odborníci v ní najdou řadu odpovědí na otázky, které s touto problematikou souvisí.

Povodí Odry: Aktuální hydrologická situace – říjen

5. října 2023, 13:50

Hydrologická situace v povodí Odry je dobrá i přes nižší srážkové úhrny měsíce září. Všechny významné vodní nádrže mají dobrý stupeň naplnění zásobního objemu a bez omezení dodávají vodu pro obyvatele, průmysl a současně zajišťují v řekách pod nádržemi průtoky pro kvalitní život vodních organismů včetně ryb. Průtoky v tocích se pohybují na úrovni 180 a 355 denních vod, na tocích s malým povodím i menší.

Hudební výlety nabídnou podzim se starou hudbou

5. října 2023, 13:45

Špičkové projekty barokní a klasicistní komorní hudby na zámcích i v kostelích celého Moravskoslezského kraje nabídne první šestice podzimních koncertů Hudebních výletů SHF. Francouzský Ensemble Castelkorn rozezní barokní labyrint, prvotřídní flétnista Jan Ostrý s Benda Quartetem představí hudbu velikánů klasicistní hudby a ansámbl Anmoen s basistou Jaromírem Noskem odvypráví hudební příběhy lásky napříč barokní Evropou.

Pestrý program pro děti i dospělé a bohatá gastro zóna - Slezskoostravský hrad láká na hodokvas

4. října 2023, 16:35

V sobotu 7. října jsou na Slezskoostravský hrad zváni všichni milovníci dobrého jídla, pití i zábavy. Program pro malé a velké zahrnuje vystoupení hudebních kapel, divadelní představení, ukázky dravců, práce s koňmi, ukázky řemesel, tvůrčí dílny nebo možnost vyzkoušet různé společenské a deskové hry. Gastro zóna je plná regionálních potravin, minipivovarů a dobrot sladkých i slaných.

Novinky v oddlužení. Jaké změny vláda schválila?

4. října 2023, 16:30

Novinky v oddlužení potěší dlužníky, ale už méně jejich věřitele. Novela insolvenčního zákona zavádí se zpožděním část evropských pravidel, která měla v Česku fungovat už v roce 2021. Kvůli zpoždění čelí země řízení o porušení unijního práva s rizikem tučné pokuty. Jaká pravidla začnou nově platit?

Roman Paulus, Vinař roku Kadrnka i grilování s muzikou: Velké Karlovice čeká nabitý gastro víkend

4. října 2023, 16:28

VELKÉ KARLOVICE – Nadcházející víkend bude v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích ve znamení gastronomických zážitků. Návštěvníci se mohou těšit na slavnostní ukončení grilovací sezóny na terase hotelu Horal, kurz pečení valašských frgálů a chystají se i dva degustační večery pro milovníky zážitkové gastronomie. Ty jsou již prakticky vyprodané.

Basketbalisté mistrovské Opavy absolvovali zátěžové testy ve FN Ostrava

4. října 2023, 16:15

Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství FN Ostrava přivítala vzácnou návštěvu. Zátěžové testy tam totiž absolvoval celý tým opavských basketbalistů, kteří jsou úřadujícími mistry naší nejvyšší soutěže.

Nový kurz FN Ostrava se zaměřuje na pacienty s poškozením mozku

3. října 2023, 14:50

Odborníci z Neurologické kliniky FN Ostrava otevřeli nový kurz pro zdravotníky s názvem Neurokognitivní rehabilitace v ošetřovatelské praxi. Jeho cílem je, aby sestry u pacientů s poškozením mozku rozpoznaly takzvaný kognitivní deficit.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více