Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nové Labutí jezero v Ostravě

14. listopadu 2023, 17:49

Když se řekne balet, nejspíše se každému spontánně vybaví Labutí jezero Petra Iljiče Čajkovského. Nejslavnější a nejhranější balet světa se vrací na jeviště Divadla Antonína Dvořáka po 10 letech od poslední premiéry v nové inscenaci – v pořadí už osmé. Tentokráte balet Národního divadla moravskoslezského sáhl po choreografiii Youriho Vámose. Diváci ji uvidí od 16. listopadu.

Výlov Petrova rybníka u Krnova úspěšně proběhl ve dnech 8. a 9. listopadu

13. listopadu 2023, 8:37

Tradiční výlov Petrova rybníka proběhl začátkem listopadu, kdy bylo vyloveno celkem 40 tun ryb, které jsou určeny také na vánoční stůl. Chladné jaro a teplé letní počasí rybáře potrápilo. Letošní výlovek je mírně lepší, než v roce 2022, kdy bylo sloveno 38 tun. Současně během října vodohospodáři provedli výlov dalších čtyř menších rybníků, které slouží pro chov dravých druhů ryb pro zarybnění vodárenských nádrží.

Nadace OKD rozdělila obcím 40 milionů korun z daru OKD

13. listopadu 2023, 8:29

Nadace OKD obdržela od svého zřizovatele, společnosti OKD, finanční dar ve výši 58 milionů korun. Správní rada Nadace OKD rozdělila peníze z velké části mezi investiční projekty nekomerčního charakteru prostřednictvím nového nadačního programu Nadace OKD obcím. O podporu mohly žádat obce, na něž historicky působila nebo dlouhodobě působí činnost těžební společnosti.

Předvánoční věncobraní s Kulturou Jih

13. listopadu 2023, 4:38

Na sobotu 25. listopadu 2023 připravila Kultura Jih kreativní odpoledne pro všechny příznivce adventní atmosféry, dobré zábavy a lahodného punče. Navázala tak na loňský premiérový ročník, jehož návštěvnost předčila očekávání. Na tomto provoněném a předvánoční náladou nasáklém workshopu, který se letos uskuteční v Klubovně Kultury Jih (ul. Odborářská 677/72, Ostrava – Hrabůvka), si účastníci budou mít možnost vlastními silami vyrobit vánoční věnec, a to adventní či dekorativní.

O víkendu vážeme vánoční věnce pro dětskou onkologii. Přijďte nám pomoci alespoň na 2 hodinky

10. listopadu 2023, 16:58

O víkendu 11. a 12. listopadu bude spolek Petřkovice pomáhají spolu se sestřičkami z Dětské hematoonkologie v Olomouci, vázat základy vánočních věnců na každoroční podporu nemocných dětí. Můžete-li, přineste si zahradnické nůžky a přijďte pomoci. Zatím je nás málo a potřebujeme každou ruku, i kdyby jen na dvě hodinky.

Štěrkovna Open Music oslaví 20. narozeniny i s Ewou Farnou a kapelou Tři sestry

10. listopadu 2023, 15:42

Festival Štěrkovna Open Music v příštím roce oslaví 20. výročí. Pořadatelé připravují velkou narozeninovou párty. Vystoupí například i nejúspěšnější současná česká zpěvačka Ewa Farna, které se podařilo hned třikrát vyprodat pražskou O2 Arénu. Pogratulovat přijede i legendární kapela Tři sestry. Na festivalu konaném na březích Hlučínského jezera od 25. do 26. července 2024 vystoupí úplně poprvé. Za pořadatele to dnes řekl ředitel festivalu David Moravec. Už dříve organizátoři zveřejnili, že vystoupí také Divokej Bill, Rybičky 48, Vojta Dyk se svým projektem D.Y.K. a kapela No Name.

Ministr zemědělství řešil se zástupci Povodí Odry klíčové projekty

10. listopadu 2023, 15:39

V rámci pracovní návštěvy se ministr zemědělství Marek Výborný seznámil s nejvýznamnějšími projekty protipovodňových opatření na území povodí Odry. Současně se zajímal o funkci Vodohospodářské soustavy Povodí Odry v období sucha či povodní a o problémy, které vodohospodáři musí řešit.

Noc divadel 2023: V Národním divadle moravskoslezském hoří!!!

10. listopadu 2023, 15:33

Program letošního evropského divadelního svátku bude mít v Národním divadle moravskoslezském 18. listopadu netradiční podobu: Odehraje se v části budovy scénografických dílen v bočním traktu provozně - správní budovy za Divadlem Antonína Dvořáka; tam, kde „odpočívají“ scénické dekorace k našim inscenacím a kde veřejnost normálně nesmí. Téma Noci divadel se letos točí kolem slova HOŘÍ! Našim návštěvníkům nabídneme performanci na známé téma našich novodobých dějin a pozveme je na hasičskou zábavu. Akci zastřešuje Ateliér při NDM, účinkují mj. členové činohry.

Kardiochirurgické centrum FN Ostrava slaví 30 let své existence

10. listopadu 2023, 15:27

Před 30 lety začalo fungovat Kardiochirurgické centrum FN Ostrava. Za tu dobu se ze skromných poměrů ještě v nemocničním areálu v ostravském Zábřehu posunulo na úroveň špičkového pracoviště současnosti. Za tři dekády odoperovalo zhruba 18 tisíc pacientů. Historii kardiochirurgie připomene konference, která se 9. listopadu uskuteční v Clarion Congress Hotelu Ostrava.

ČPZP hradí i prevenci komplikací cukrovky

10. listopadu 2023, 15:25

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) podporuje zlepšování péče o chronické nemoci včetně diabetes, se kterým se nyní léčí 91 tisíc jejích pojištěnců. Třetí největší zdravotní pojišťovna v ČR nezapomíná ani na předcházení závažných komplikací onemocnění. Například nově hradí diabetologům oční prevenci.

Komerční sdělení více

NDL uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Pavelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více