Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Společným projektem středních škol z Bílovce a Oder je kadeřnictví v bíloveckém gymnáziu

19. září 2023, 9:04

V budově domova mládeže Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci bude 18. září poprvé otevřeno kadeřnictví, které je odloučeným pracovištěm Střední školy Odry. Odborný výcvik žáků oboru kadeřník zde nabyl podobu provozovny, která je k dispozici bílovecké veřejnosti.

PODA v minulém roce zavedla gigabitový internet pro více než 16 tisíc bytů

15. září 2023, 14:58

Společnost PODA modernizuje svou optickou síť. Jen v roce 2022 zpřístupnila optický internet s nejmodernější technologií GPON v celkem 16 872 bytech. Kromě nadstandardní rychlosti až 2 Gb/s se vyznačuje mimořádnou spolehlivostí.

FNO: Magnetická rezonance je nově vybavena robotem k cílené biopsii prostaty

14. září 2023, 16:57

Pracoviště magnetické rezonance Ústavu radiodiagnostického FN Ostrava a LF OU je nově vybaveno robotem, který dokáže s naprostou přesností provést biopsii nádoru prostaty. FN Ostrava jej zakoupila z programu REACT- EU, a je teprve druhým zdravotnickým zařízením v České republice, které má tento špičkový přístroj k dispozici.

Akustická lahůdka – nástroje australských domorodců v kostele ve Fulneku

14. září 2023, 7:10

V úterý 19. září v 19 hodin se kostel sv. Josefa ve Fulneku stane svědkem nevšedního hudebního dobrodružství, které posluchače zavede až do historie vzdálené Austrálie. Zazní tu charakteristický zvuk australského domorodého didgeridoo, praotce dechových hudebních nástrojů, a okenní tabulky se začnou chvět po úderech do obřích gongů.

Galerie výtvarného umění v Ostravě vystavuje obrazy Pavla Šmída

13. září 2023, 16:10

Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO), příspěvková organizace Moravskoslezského kraje, otevírá výstavu maleb Pavla Šmída. Vernisáž se uskuteční v úterý 19. září v 17 hodin a zahájí ji autor osobně, kurátorka Renata Skřebská a Jiří Jůza, ředitel GVUO. V ostravském Domě umění bude výstava k vidění až do 3. prosince tohoto roku.

Ostrava zažije mimořádný koncert armádního dechového souboru USA

13. září 2023, 15:52

Ostravská katedrála Božského Spasitele zažije už v pátek 15. září naprosto ojedinělý koncert. Přivítá výjimečný, mezinárodně uznávaný „The United States Air Forces in Europe Band“ - dechový soubor vzdušných sil armády USA.

V sobotu 16. září se jede závod Bike Valachy, v neděli je Fun Enduro a rodinný den

12. září 2023, 6:59

Sportovní seriál DATART Valachy tour bude už tento víkend pokračovat další akcí: v sobotu 16. září se ve Ski areálu Bílá uskuteční tradiční závod horských kol Bike Valachy Bílá s trasami pro dospělé i děti. V neděli 17. září na něj naváže zábavný Den na kole s Moravskoslezským krajem.

Jak energetická krize změnila chování Čechů

12. září 2023, 6:57

Po koronavirové krizi v roce 2021 přišla v roce 2022 krize energetická, kterou navíc umocnil konflikt na Ukrajině. Dodávky energií z Ruska, zejména zemního plynu, byly omezeny a mnoho zemí, včetně České republiky, muselo hledat jiné dodavatele. Celá situace navíc zapříčinila prudký nárůst cen, což mělo dopad nejen na celkovou ekonomiku států, ale především na rozpočet jednotlivých domácností. Jak se s krizí vypořádali Češi a co si z ní odnesli?

Nejen skladby starých mistrů, ale i komentovaná prohlídka barokního kostela ve Fulneku!

8. září 2023, 21:24

Varhanní virtuoz Arkadiusz Poławski s polským operním tenoristou Tomaszem Jedzou představí v neděli 10. září v 17 hodin v kostele Nejsvětější Trojice ve Fulneku skladby starých mistrů, jako jsou J. S. Bach, L. Beethoven, G. Puccini, F. Schubert a další.

ČNB potrestala další nebankovní společnost

8. září 2023, 6:16

Že se nevyplatí stavět se liknavě k pravidlům poskytování spotřebitelských půjček, to Česká národní banka ukázala už mnoha nebankovkám. Zatím poslední v řadě je Fair Credit Czech, stojící mimo jiné za projekty Fajn půjčka a Tetička. Pokuta od ČNB, za nezájem poskytovatele o finanční situaci zájemců o půjčku, se vyšplhala na 3 miliony Kč.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více