Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostrava má novou smuteční síň. Vítkovický hřbitov se zásadní změny dočkal po bezmála sto letech

7. září 2023, 13:46

V pátek 8. září ve 12.30 hodin bude na pohřebišti v ostravském městském obvodu Vítkovice veřejnosti poprvé představena nová smuteční síň. Jeden z největších projektů realizovaných na území obvodu v posledních deseti letech byl postaven díky finanční podpoře ze strany města.

Metodou embolizace dokáží lékaři na angiolince ve FN Ostrava zastavit silné poporodní krvácení

7. září 2023, 13:29

Už 15 let dokáže tým lékařů Ústavu radiodiagnostického FN Ostrava zastavit silné, život ohrožující poporodní krvácení speciálním intervenčním výkonem na angiolince, tzv. embolizací. Ženám zachrání dělohu a dává jim šanci na další otěhotnění. Výkon, který jiné zdravotnické zařízení v Moravskoslezském kraji neprovádí, podstoupilo s úspěchem již 25 čerstvých maminek.

22. ročník soutěže hudebníků Líheň

7. září 2023, 13:18

Hudebníci se hlásí do staré soutěže s novým logem! Už dvaadvacátý ročník největší klubové soutěže v Česku přijímá přihlášky hudebníků a hlásí spoustu novinek. Jednou z nich je nové logo soutěže! To nejdůležitější ale zůstává – soutěž je klubová, kapely se vždy prezentují živě a rozhoduje odborná porota.

SHF nabídne monumentální duchovní koncert i špičkové komorní projekty

7. září 2023, 13:11

Beethovenova Mše C dur v novogotickém skvostu Ludgeřovic, festivalový debut excelentní Belly Adamové, virtuózové Josef Špaček a Tomáš Jamník, mladé energické saxofonové kvarteto The WHOOP Group nebo mimořádné trio Accademia Ottoboni na zámku Nová Horka – to vše nabídne jubilejní ročník SHF ve dnech 7. – 10. září.

Podcast FNO: Umělá inteligence pomáhá, ale poslední slovo má vždy lékař

7. září 2023, 13:09

S nejmladším docentem v oboru neurologie doc. MUDr. Ondřejem Volným, Ph.D. z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU si povídáme o tom, jak vstoupila umělá inteligence nejen do našich soukromých životů, ale také do medicíny. V podcastu mimo jiné říká, že se tento nástroj budeme muset naučit používat, a být mu partnerem. Pokud ale jde o přesné určení diagnózy, tak zatím stále platí, že poslední slovo má vždy lékař.

Pokud chcete změnit pojišťovnu, máte čas jen do konce září

7. září 2023, 8:01

Povinnost být zdravotně pojištěn ukládá zákon. Pojištěnec si může vybírat ze sedmi zdravotních pojišťoven, které v České republice působí. Každý, kdo chce od ledna 2024 změnit zdravotní pojišťovnu, tak musí učinit nejpozději do soboty 30. září.

Vodohospodářské sportovní hry 2023 v Ostravě ovládlo Povodí Labe

6. září 2023, 8:47

Sportovci ze státního podniku Povodí Labe zvítězili v celkovém hodnocení patnácti výprav, které se zúčastnily poslední srpnový víkend letošních Vodohospodářských sportovních her. Jednalo se o 43. ročník tradiční akce, která tentokrát proběhla s organizačním zajištěním SmVaK Ostrava a pod záštitou hejtmana Moravskoslezského kraje Jana Krkošky, stejně jako primátora Statutárního města Ostravy Jana Dohnala, převážně v areálu VŠB-TU Ostrava. Více než 500 sportovců z 15 výprav změřilo své síly 25. a 26. srpna v několika disciplínách.

Inspirováni tradicí… Začala105. sezóna Národního divadla moravskoslezského

6. září 2023, 8:44

Národní divadlo moravskoslezské zahajuje 105. sezónu. Diváci uvidí 18 novinek či obnovených premiér: Pět oper, sedm činoherních a tři baletní inscenace plus čtyři nové muzikály. Na repertoáru čtyř souborů zůstává 33 dalších inscenací (35 titulů). Pro sezónu zvolilo divadlo motto INSPIROVÁNI TRADICÍ…

Svatováclavský hudební festival zahajuje svůj jubilejní ročník Brahmsovým Německým requiem

5. září 2023, 17:09

Největší mezinárodní festival tzv. staré a duchovní hudby v ČR zahajuje svůj 20. ročník netradičním Německým requiem Johannesa Brahmse. Vystoupí věhlasný německý dirigent Roland Kluttig, sopranistka Marie Smolka (čerstvá držitelka prestižního ocenění časopisu Opernwelt), barytonista Markus Butter, Český filharmonický sbor Brno a Filharmonie Brno.

Hornické slavnosti OKD přilákaly na 5 tisíc obyvatel hornického regionu

5. září 2023, 17:02

Na tradičních Hornických slavnostech OKD, které se letos konaly 2. září v parku Boženy Němcové v Karviné, se sešlo na 5 tisíc lidí. Oslavy se nesly v duchu 55. výročí zahájení těžby v Dole ČSM a nabídly nejen rodinám zaměstnanců OKD kulturní a zábavný program.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více