Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Chinaski dorazí do Čeladné. Fanoušci kapelu uvidí nejen na pódiu

28. srpna 2023, 15:44

Chinaski si pro své letošní velké letní turné vybrali krásná místa pod širým nebem po celém Česku. V rámci šňůry koncertů dorazí 8. září i do Čeladné. Dvouhodinová show v areálu tamní základní školy nabídne největší hity kapely i pár písní z aktuálního alba Frihet. Vstupenky v síti TicketLIVE budou v prodeji i na místě. Areál se otevře v 17 hodin.

Biskup Martin se v příštích dnech ujme vedení diecéze

25. srpna 2023, 19:58

Co všechno se bude dít v souvislosti se slavností? Ve čtvrtek 31. srpna se naplní rozhodnutí papeže Františka, který zkraje července jmenoval biskupa Martina Davida diecézním biskupem ostravsko-opavské diecéze. Biskup Martin se ujme vedení diecéze při slavnostní bohoslužbě v katedrále Božského Spasitele v Moravské Ostravě. Nabízíme průvodce slavnostními dny krok za krokem.

Podcast FNO: Operační robot

25. srpna 2023, 14:40

Robot sám opravdu neoperuje, bez lékaře neudělá nic. Zdůrazňuje v dalším díle podcastu doc. MUDr. Lubomír Martínek, Ph.D., přednosta Chirurgické kliniky FN Ostrava a LF OU, který je v oblasti robotické chirurgie špičkových odborníkem. A přidá i své postřehy z nedávného pracovního pobytu v nemocnicích v Šanghaji a Pekingu, kde mimo jiné prezentoval své zkušenosti s bateriovým staplerem. Jako první lékař v republice totiž začal tento chirurgický nástroj, umožňující mechanické sešití tlustého střeva, používat.

Karvinská nemocnice se zapojí do výzkumu systému pro léčbu pacientů s cévní mozkovou příhodou

24. srpna 2023, 22:47

Karvinská hornická nemocnice (KHN), která je mimo jiné součástí národní výzkumné sítě STROCZECH zaměřené na diagnostiku a léčbu cévních mozkových příhod, začne prověřovat systém on-line sledování, vyhodnocování a konzultací cévních mozkových příhod. Do projektu se zapojí Neurologické oddělení KHN.

Vodohospodářské sportovní hry 2023 startují v Ostravě

24. srpna 2023, 22:44

S organizačním zajištěním SmVaK Ostrava a pod záštitou hejtmana Moravskoslezského kraje Jana Krkošky, stejně jako primátora Statutárního města Ostravy Jana Dohnala proběhnou převážně v areálu VŠB-TU Ostrava letošní Vodohospodářské sportovní hry. Více než 500 sportovců z 15 výprav změří své síly 25. a 26. srpna v několika disciplínách, kdy budou bojovat o posty nejvyšší. Jedná se o 43. ročník tradiční vodohospodářské a sportovní akce.

Bojujte proti slimákům účinně a přitom šetrně

24. srpna 2023, 22:42

Úroda poničená slimáky je noční můrou nejen zahrádkářů. Už od pradávna se na slimáky vymýšlí pasti, které jsou nejen smrtící, ale často překračují hranice týrání zvířat. Dnes už však svou úrodu můžete před slimáky chránit efektivně, elegantně i humánně.

OSTROJ slaví 75 let od položení základního kamene

24. srpna 2023, 22:38

V letošním roce si jedna z nejstarších firem v regionu OSTROJ připomíná dvě významná výročí – 145 let od založení první opavské strojírny a 75 let od položení základního kamene výrobního závodu. Opavští strojaři dodávali produkty pro Evropskou vesmírnou agenturu nebo urychlovač částic CERN. V současnosti OSTROJ vstupuje na nové trhy a vyrábí třeba automatizované dopravníkové systémy nebo se podílí na vývoji univerzálního drtiče pro spalování odpadu. Opavský závod v poslední době investoval stovky milionů korun do robotické kovací linky nebo závěsové zinkovací linky.

Projeďte si závodní trasu Bike Valachy: tuto neděli 27. 8. na Bílé

23. srpna 2023, 17:52

Sportovní seriál DATART Valachy tour bude v polovině září pokračovat další akcí: závodem horských kol Bike Valachy Bílá. Zájemci se o tomto víkendu mohou seznámit s jeho hlavní trasou, která letos dozná částečné změny. Organizovaná projížďka se koná v neděli 27. srpna od 10:30 v doprovodu autora trasy Martina Kacíře ze Ski areálu Bílá. Trasa hlavního závodu se oproti loňsku mění v rozsahu zhruba jedné třetiny. Jak známo, dějiště závodu je přímo v oblasti nejvyššího stupně ochrany CHKO Beskydy, což s sebou nese nezbytná omezení.

Tip na víkend: Radegast den naservíruje štědrý program pro všechny zdarma

23. srpna 2023, 17:38

Tradiční slavnosti piva Radegast den se uskuteční v sobotu 26. srpna 2023 od 10.30 hodin v Nošovicích. Bohatý program nabídne sedm hudebních lahůdek, školu čepování, prohlídky pivovaru, Radegast vodní zónu a pestrý doprovodný program jako dřevorubeckou show nebo autogramiádu hokejistů Třince. Vstup je pro všechny zdarma.

Kardiologové FNO začali léčit fibrilaci síní pomocí pulsního pole

23. srpna 2023, 17:34

Revoluční léčbu srdeční arytmie začali používat lékaři Kardiovaskulárního oddělení Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava a LF OU. Tuto velmi rozšířenou srdeční poruchu už neodstraňují pouze pomocí radiofrekvenční ablace, ale i pomocí metody pulsního pole.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více