Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Tip na výstavu: 12 nejlepších modelů mrakodrapů z Česka a Slovenska na jednom místě

23. srpna 2023, 17:30

Malý svět techniky U6 v Dolních Vítkovicích hostí až do konce letních prázdnin výstavu nejlepších mrakodrapů Evropy. Modely vznikly v rámci 15. ročníku mezinárodní soutěže středních stavebních škol HSF System Modelium. Úkolem mladých stavařských nadějí bylo navrhnout a sestavit model z vlnité lepenky na téma „Nejvyšší mrakodrap Evropy“.

Zájem o online cestovní pojištění roste. U ČPZP je o desetinu levnější

23. srpna 2023, 7:09

Cestovní pojištění si lidé mířící do zahraničí vyřizují stále častěji přes internet. Kromě úspory času a cesty na kamennou pobočku pojišťovny mohou takto ušetřit i finance. Například Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) odměňuje každou cestovní pojistku, která byla sjednána online, desetiprocentní slevou.

Zdraví & Duše 2023

23. srpna 2023, 6:59

Září a podzimní sezónu na Černé louce v Ostravě odstartuje 11. ročník festivalu Zdraví & Duše. Dva nezapomenutelné dny, během kterých se na jednom místě prolne svět alternativní medicíny, zdravého životního stylu, osobního rozvoje a esoteriky. Odhalíme přední trendy v oblasti zdraví, nahlédneme do tajů astrologie, numerologie, chiromantie, naučíme se chránit svou energii a spoustu dalšího. V pátek 1. a sobotu 2. září od 10:00 do 18:00.

5. setkání dárců i nedárců krve na Prašivé

21. srpna 2023, 15:24

Oblíbená Chata na Prašivé se už popáté stala místem setkání dárců krve s těmi, kteří cestu do Krevního centra FN Ostrava zatím zvažují. Pro zhruba 150 účastníků bylo připraveno občerstvení, dárkové předměty, ale hlavně informace, které s darováním krve úzce souvisí.

Lékaři FN Ostrava podali krevní transfuzi miminku již v děloze

21. srpna 2023, 15:15

Intrauterinní fetální transfuze. Tak zní název vzácného výkonu, který provedli lékaři Gynekologicko-porodnické kliniky FN Ostrava. Zachránili tím plod v těle rodičky, který trpěl chudokrevností. Podání krve nezralému plodu ještě v děloze oddálí porod i o několik týdnů a umožní dítěti dozrát do vyššího stáří těhotenství. Výrazně se tím sníží možné komplikace kvůli nezralosti miminka.

Trafikantům zbyly cigarety a oči pro pláč. U polských hranic se neprodává

21. srpna 2023, 15:03

Provozovatelé trafik a tabákových prodejen v polském příhraničí na severu Moravy zažívají krutou sezónu. Bojují s významným poklesem tržeb, prodejů i návštěvnosti. Vyplývá to z dat společnosti Dotykačka, která analyzovala vývoj prodejů v tamních provozovnách za uplynulých šest let. Výsledky porovnala se stejným počtem náhodně vybraných trafik ve zbytku republiky a ukázalo se, že v pohraničí spadla poptávka za poslední rok o desítky procent.

Jak dostat spolehlivé připojení až 80 Mb/s do rodinného domu?

21. srpna 2023, 11:49

Zařídit si rychlé a stabilní internetové připojení v rodinných domech může být docela oříšek. Telekomunikační poskytovatel PODA však přišel se spolehlivým bezdrátovým internetem pro domy s téměř dvakrát vyšší rychlostí, než je u tohoto typu připojení běžné. Využívá přitom speciální technologii, kterou nemá k dispozici žádný jiný operátor.

FNO: Bolesti po náročných operacích pomáhá tlumit speciální pracoviště

17. srpna 2023, 10:56

Ve FN Ostrava funguje Pracoviště regionální anestezie. Jeho lékaři pomáhají pacientům tlumit bolest po náročných výkonech. Pod ultrazvukem jim cíleně a velmi přesně podají anestetika, čímž znecitliví nervové struktury, a období po bolestivých operacích je tak pro pacienty snesitelnější.

Odborníci z FNO připravili pro děti a adolescenty s duševním onemocněním letní terapeutický pobyt

15. srpna 2023, 14:16

V prostorách Denního psychiatrického stacionáře pro děti ve FN Ostrava, který je stále jediným takovým zařízením v České republice, je i o prázdninách živo. Multidisciplinární tým Oddělení psychiatrického složený ze zdravotníků, psychologů, speciálních pedagogů a sociálních pracovníků tady úplně poprvé připravil pro děti s duševním onemocněním týdenní terapeutický pobyt.

SmVak: Nový vrt v Chlebičově připraven pro napojení do sítě

15. srpna 2023, 14:13

Méně než 5 % pitné vody vyrábí SmVaK Ostrava z podzemních zdrojů. Mezi takto zásobované lokality patří část Opavska. Například také Chlebičov a okolní obce nejsou napojeny na páteřní systém pro výrobu a distribuci pitné vody v regionu – Ostravský oblastní vodovod. SmVaK Ostrava v oblasti dodávají lidem pitnou vodu z podzemních zdrojů. V uplynulých letech byly realizovány významné investice do sanací stávajících vrtů a související infrastruktury, stejně jako do budování nových zdrojů. To platí také pro Chlebičov.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více