Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Památkáři zkoumají středověké parcely na Kostelním náměstí v Ostravě

29. června 2023, 17:45

Záchranný archeologický výzkum na Kostelním náměstí v Ostravě pokračuje. V rámci první etapy realizace rezidenčního a kancelářského projektu Polyfunkční dům VÁCLAV odborníci z Národního památkového ústavu ve spolupráci s Ostravským muzeem zatím zdokumentovali novověké sklepy na parcelách čp. 13 a 14. K nejstarším nálezům patří stavební články, tzv. klínová žebra, pocházející ze sousedního kostela sv. Václava ze 14. století. Výzkum potrvá do konce roku 2023. Developerem projektu Polyfunkční dům VÁCLAV přibližně za 300 milionů Kč je skupina ANTRACIT.

Prestižní mezinárodní kurzy klarinet & saxofon nabídnou i pětici koncertů

29. června 2023, 17:38

Ve dnech 1. – 8. 7. 2023 proběhne na nové budově Fakulty umění Ostravské univerzity na City Campusu 22. ročník mezinárodních interpretačních kurzů ve hře na klarinet a saxofon, jehož hlavní součástí budou odborné přednášky a individuální lekce, budou se ale konat i veřejné koncerty mladých hudebníků a lektorů. Exkluzivními hosty letos budou Andrew Marriner a Gabor Varga.

EDF vyzvala v Ostravě strojaře ke kvalifikaci pro výstavbu malých modulárních reaktorů v Evropě

29. června 2023, 17:33

Francouzský energetický gigant EDF vyzval v Ostravě na worskhopu Národního strojírenského klastru české strojírenské i další navazující firmy, aby se kvalifikovaly jako dodavatelé pro výstavbu malých modulárních reaktorů (SMR). EDF je, jak uvedl ředitel její pobočky EDF Nuclear Czechia Roman Zdebor, připravena zahájit stavbu prvního SMR v roce 2030. Pilotní modulární reaktor plánuje vybudovat na domácí francouzské půdě.

Gynekologové FN Ostrava získali jako první v ČR certifikát za léčbu rakoviny děložní sliznice

29. června 2023, 17:30

Gynekologicko-porodnická klinika FN Ostrava má jako jediná v České republice certifikát Center of Excellence za léčbu karcinomu endometria, tedy rakoviny děložní sliznice. Evropská společnost gynekologické onkologie (ESGO) tak kliniku ocenila za velmi vysokou úroveň poskytované péče.

Pátý ročník Horní Dolní o pohár Arnošta Opěly už 5.7. v Libhošti

29. června 2023, 17:15

Rok se s rokem sešel a je tady další již pátý ročník Horní Dolní o pohár Arnošta Opěly. Minulý ročník obhájil své prvenství tým z dolní části a po čtvrté za sebou nedal prostor na poháru týmu z Horního. Mezi dětmi se ale štítky na poháru měnily a po prvním ročníku Horní Dolní Junior, které vyhráli Horňáci si celkové prvenství odnesli Dolňáci.

Čtvrtý ročník Barrák music hrad je tu!

28. června 2023, 17:54

Už počtvrté se na Slezskoostravském hradě uskuteční série jednodenních koncertů a hudebních festivalů Barrák music hrad! Těšte se na oblíbené hudební stálice, kapely Wohnout, Horkýže Slíže, Škwor, Mňága a Žďorp, J.A.R. a Monkey Business.

Informační systém má význam i pro menší firmy. Jeho přínosy oceníte ve všech oblastech podnikání

28. června 2023, 17:51

Aktivní používání moderních technologií a informačních systémů je v dnešní době klíčové i pro menší a středně velké firmy. Vhodně zvolené aplikace podnikům poskytují konkurenční výhodu, podporují jejich růst a zvyšují šanci na úspěch. Mezi vůbec nejdůležitější nástroje pak patří sofistikovaný informační systém, jehož prostřednictvím lze sledovat a spravovat aktivity v rámci mnoha firemních agend – od účetnictví přes skladové hospodářství a obchod až po evidenci cestovních příkazů.

HSF System hlásí rekordní tržby 2,6 mld. Kč a nákup areálu na výrobu betonových konstrukcí

28. června 2023, 17:49

Mezinárodní stavební skupina HSF System dosáhla za rok 2022 konsolidovaných tržeb 2,6 mld. Kč, což je její nejlepší výsledek v historii. Do své struktury nově začlenila českého výrobce prefabrikátů z Ostrožské Nové Vsi, kterou koupila za částku přesahující 100 mil. Kč.

Ladná Čeladná dětem: bejbypank, workshopy i oblíbené atrakce

27. června 2023, 18:56

Již poosmé se v podhůří Beskyd odehraje festival Ladná Čeladná. Kromě hudebního programu na dvou scénách nebude chybět ani herní zóna s rozmanitými aktivitami pro mladší i starší děti. Návštěvníci se mohou těšit na taneční workshop s účastníkem StarDance Jakubem Mazůchem, divadelní představení, výtvarné dílny, hry a oblíbené dětské atrakce. Dvoudenní festival v areálu Základní školy Čeladná začíná v pátek 4. srpna.

Organica míří do cílové rovinky. Díky nové restauraci Kanteen si ji zamiluje každý!

27. června 2023, 18:54

Ostravský administrativní architektonický unikát Organica spěje do finiše. „Dokončenost Organicy je nyní přes devadesát procent,“ těší Martina Budinu, projektového ředitele společnosti CONTERA, která za Organicou stojí. „Restaurací Kanteen nabídneme místním super moderní prostředí s kvalitním servisem a kuchyní, kde si každý najde své. To vše za bezkonkurenční ceny,“ láká Lukáš Chlebovský König, úspěšný provozovatel restaurací v Ostravě.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více