Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Bennewitzovo kvarteto s Igorem Františákem přiváží klasicismus do Dolu Michal a kostela v Brušperku

21. června 2023, 19:18

Letní Hudební výlety SHF chystají na přelomu června a července řadu šesti koncertů, prvními dvěma budou Klasicistní skvosty: Haydn / Rejcha / Mozart Bennewitzova kvarteta s Igorem Františákem – v pátek 23. 6. v unikátním Dole Michal v Ostravě-Michálkovicích a v sobotu 24. 6. v kostele sv. Jiří v Brušperku.

Klinika hematoonkologie FN Ostrava slaví desáté jubileum

21. června 2023, 19:13

Před deseti lety vznikla Klinika hematoonkologie Fakultní nemocnice Ostrava a Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Přední hematoonkologické centrum se zabývá léčbou pacientů s onemocněním krve a krvetvorných orgánů. Jubileum oslavilo v ostravské Galerii Plato. Konala se zde i výstava, která se následně přesune do areálu fakultní nemocnice.

Liberty chce zvýšit zájem mladých o průmysl. GFG Nadace si vychová třídu elektrikářů

21. června 2023, 13:21

Až po letních prázdninách do jedné třídy Střední školy elektrotechnické v Ostravě nastoupí zhruba tři desítky mladých studentů v oboru elektrikář, bude to pro Liberty Ostrava a její nadaci GFG Foundation Czech Republic, která byla založena minulé léto, vlastně přelomová chvíle. Rozjede se totiž pilotní studentský program, na kterém už několik měsíců partneři pracují. I proto teď mohli podepsat se školou smlouvu o spolupráci.

Nový šéfdirigent vídeňských symfoniků Popelka se vrací do Ostravy

20. června 2023, 21:04

Už zítra (ve středu 21. 6.) se do Ostravy na Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka vrátí uznávaný dirigent Petr Popelka. Z metropole Moravskoslezského kraje si před pár dny „poodjel“ po koncertu Symfonického orchestru Českého rozhlasu a světového violoncellisty Daniela Müllera-Schotta do Vídně, aby tam od sezóny 2024/2025 získal funkci šéfdirigenta Vídeňských symfoniků. Nyní se Ostrava může těšit na další festivalový koncert, kde se Petr Popelka ujme vedení skvělého hudebního tělesa.

Karvinské kulturní léto 2023

20. června 2023, 21:00

Městský dům kultury Karviná srdečně zve všechny, kdo mají rádi hudbu a atmosféru letních podvečerů ve městě, aby se o prázdninových nedělích neváhali vydávat na Masarykovo náměstí v Karviné – Fryštátě, kde jim budeme nabízet pestrý hudební program. Počínaje 2. červencem až do 27. srpna se budeme koncerty KARVINSKÉHO KULTURNÍHO LÉTA starat o dobrou náladu a pohodu návštěvníků. V průběhu prázdnin na scéně fryštátského náměstí takto proběhne celkem 5 koncertů, které se budou konat každou druhou neděli od 17:00 hodin.

Karvinské kulturní léto 2023 - divadlo pro děti pod širým nebem

20. června 2023, 20:53

Městský dům kultury Karviná, podobně jako v minulosti, také o těchto letních prázdninách myslí na své nejmenší příznivce a připraví jim oblíbenou letní divadelní scénu „pod širým nebem“ na Masarykově náměstí v Karviné-Fryštátě, na které se během léta vystřídá celá řada pohádek a zábavných představení. Celkem čtyřikrát - dvakrát v červenci a dvakrát v srpnu, konkrétně 9. a 23. 7., resp. 6. a 20. 8., zde bude vždy od 17:00 probíhat program určený a věnovaný dětem. Vstup na něj je zcela zdarma, tak se k nám přidejte a přijďte si společně užít spoustu zábavy. Těšíme se na Vás!

Artivismus: umění nebo aktivismus? Jak zvednout mladou generaci ze židle?

20. června 2023, 7:04

Tradiční Letní divadelní školu pro pedagogy letos Ateliér pro divadelní vzdělávání při Národním divadle moravskoslezském opět rozšířil o nová témata a mezinárodní rozměr. Podobně jako vloni bude LDŠ orientována na mladé a na způsoby a cesty, jak je přilákat do divadel a jak zapojit divadelní formy do jejich vzdělávání i výchovy. Letos zabere LDŠ poslední dva srpnové dny a pedagogové mohou využít i možnosti nechat si proplatit náklady ze strany svých škol. Vítáni jsou ovšem jako vždy také individuální účastníci – nepedagogové.

Vybíráte si novou matraci? Čemu byste určitě měli věnovat pozornost

20. června 2023, 0:14

Výměna matrace je jednou z těch dospělých povinností, kterou často odkládáme, dokud nám to záda jen trochu dovolí. Jak často matraci správně měnit a na co si dát pozor při nákupu nové?

Osvěžujeme! Vodní brána a vodobar putují Ostravou!

20. června 2023, 0:10

FREE WATER ZONE je služba, kterou přináší OVAK účastníkům na vybraných akcích v Ostravě. Jde o kombinaci dvou vodních zařízení: VODOBAR - pult napojený na vodovodní řad. Díky němu obsluha poskytuje zájemcům čistý kelímek s čerstvou kohoutkovou vodou, která má ideální osvěžující teplotu. A je zdarma! VODNÍ BRÁNA - osvěžující nafukovací brána napojená na vodovodní řad. Při průchodu bránou jsou lidé osvěženi příjemnou vodní mlhou.

Jak chovat skaláry

20. června 2023, 0:01

Chov skalár je velmi oblíbenou a rozšířenou aktivitou mezi akvaristy. Skaláry jsou půvabné a inteligentní ryby, které jsou vhodné pro začátečníky i pokročilé akvaristy. V tomto článku se zaměříme na základní informace o chovu skalár.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více