Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Opera Dalibor Bedřicha Smetany počtrnácté v Ostravě

17. června 2023, 13:31

Poslední premiérou letošní sezóny Národního divadla moravskoslezského a zároveň poslední Smetanovou operou do mozaiky osmi jeho dokončených opusů před souborným uvedením v příštím roce je Dalibor. Režisér Martin Otava dílo nastudoval spolu s hudebním ředitelem Opery Národního divadla Robertem Jindrou. Premiéra bude 22. června v Divadle Antonína Dvořáka, druhé obsazení se poprvé představí 24. června. Reprízy opery jsou pak v plánu až v září.

Konference Porod 2023 otevírá téma císařských řezů

17. června 2023, 13:29

Clarion Congress Hotel Ostrava je až do pátku 16. června dějištěm konference Porod 2023. Čtyři stovky návštěvníků z řad zdravotnických odborníků, ale i nezdravotníků, vyslechnou vystoupení třiatřiceti přednášejících. Hlavním tématem je císařský řez.

HSF System patří k nejlépe řízeným firmám v Česku

17. června 2023, 13:28

Stavební společnost HSF System, která je součástí mezinárodní stavební skupiny HSF System, získala ocenění od společnosti Deloitte v programu Czech Best Managed Companies za nejlépe řízenou firmu Česka v roce 2023.

Trasy pro každého a super program pro diváky: u Bystřičky bude 24. a 25. 6. Valachy man

17. června 2023, 13:24

Trasy pro zkušené sportovce, ale taky úplné začátečníky nebo děti: to vše letos opět nabídne Valachy Man, největší český triatlonový závod pro širokou veřejnost, který se uskuteční poslední víkend před prázdninami – 24. a 25. června, nově u vodní nádrže Bystřička.

Po stopách rodů Eichendorffů, Rothschildů i Reiswitzů na hradě v Tworkowě

16. června 2023, 9:12

Cílem projektu s názvem Po stopách rodů Eichendorffů, Rothschildů i Reiswitzů a reg. číslem CZ.11.2.45/0.0/0.0/16_025/0001275 je vytvořit integrovaný turistický produkt na základě společného jmenovatele pro Obec Šilheřovice a Gminu Krzyżanowice, čímž jsou šlechtické rody, jak říká samotný název projektu.

Cylinders Holding má nově nejvyšší úroveň vnitřní čistoty lahví pro potravinářství v Evropě

15. června 2023, 15:08

Společnost Vítkovice Milmet, polská dceřiná firma české skupiny Cylinders Holding, vyvinula a uvedla do praxe speciální technologii čištění tlakových nádob pro přepravu a skladování kyslíku, medicinálních a potravinářských plynů.

Organizátory festivalu Unplugged 2023 jsou každoročně studenti bíloveckého gymnázia

15. června 2023, 15:05

Ve dnech 15. a 16. června se v bíloveckém kulturním domě uskuteční festival Unplugged 2023, který už od roku 1996 organizují studenti Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci. Na divadelní představení a hudební vystoupení je zvána i veřejnost.

Meltingpot 2023: přijede autor Proč spíme Matthew Walker, hlavním tématem dlouhověkost

14. června 2023, 11:07

Šestý ročník mezinárodního diskusního fóra Meltingpot, které proběhne od 19. do 22. července 2023 po boku festivalu Colours of Ostrava v industriálním areálu Dolních Vítkovic, nabídne na nejméně deseti scénách přes 200 inspirativních řečníků z celého světa z vědy, politiky, kultury, businessu i společenského života.

Podcast FNO: Stane se z Ostravy líheň nových zubařů?

14. června 2023, 10:57

V dnešním podcastu se podíváme na zoubek problému, o kterém se zejména v poslední době mluví téměř denně - nedostatek zubařů v Moravskoslezském kraji. Naším hostem je docent Martin Starosta, šéf nově vzniklé Katedry zubního lékařství Lékařské fakulty Ostravské univerzity a také vedoucí lékař nově vzniklého Oddělení zubního lékařství Fakultní nemocnice Ostrava.

Základ pivní hořkosti aneb proč to bez chmele nejde a nepůjde?

14. června 2023, 10:39

Chuť i vůně piva jsou pevně spjaty s jednou z nejstarších kulturních plodin na světě – chmelem. Kdysi dávno s chmelem začali Babyloňané. Dnes vyrůstá po celém světě na 150 chmelových odrůd. Věděli jste, že chmel je příbuzný s konopím a že Česko je chmelová velmoc? Je tedy tato až 10metrů vysoká rostlina pro správně hořkou chuť piva opravdu tak nepostradatelná?

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více