Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

KONCEPTUÁLNÍ UMĚNÍ JANA WOJNARA JE PRÁVĚ K VIDĚNÍ V OSTRAVĚ

14. června 2023, 10:39

Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO), příspěvková organizace Moravskoslezského kraje, ve spolupráci s Museem Kampa představují výstavu konceptuálního umělce Jana Wojnara (1944–2014). Vernisáž se uskuteční v úterý 20. června v 17 hodin, zahájí ji kurátorka Helena Musilová a Jiří Jůza, ředitel GVUO. V ostravském Domě umění bude výstava k vidění až do 1. října.

Velký milník pro FN Ostrava. Lékaři poprvé roboticky operovali plíce

12. června 2023, 15:48

O zápis do historie FN Ostrava se postarali lékaři Chirurgické kliniky. Robotickým systémem Da Vinci poprvé provedli operační výkony na plicích. V oboru hrudní chirurgie jsou druhým pracovištěm v České republice, které výkony v této oblasti provádí.

Desítky milionů investic v údolí Odry

12. června 2023, 15:44

Vybudování nového vrtu a sanace těch stávajících pro Odry, komplexní modernizace vodárenských areálů v Klokočůvku a Jakubčovicích nad Odrou, vybudování nové úpravny v Odrách a sanace podzemního zdroje pro ni. To jsou nejdůležitější investice posledních let ve dvacetikilometrovém údolí Odry od místa, kde opouští Vojenský újezd Libavá.

Spolu proti melanomu: Pozitivních nálezů bylo 481, téměř o pětinu více než loni

12. června 2023, 15:38

Akce Spolu proti melanomu, která již pošesté nabídla bezplatné vyšetření pigmentových znamének veřejnosti v 15 městech republiky, přilákala 6 262 zájemců. U 481 z nich lékaři odhalili na kůži podezřelý útvar. Počty pozitivních nálezů vzrostly meziročně o 17 procent. Vyplývá to ze statistik České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP), která preventivní roadshow uspořádala v době od 15. května do 8. června. V loňském, pátém ročníku se nechalo vyšetřit 6 483 zájemců a počet záchytů byl 399.

Beats for Love opět míří mezi světovou festivalovou špičku

12. června 2023, 14:03

Přesně měsíc chybí do začátku 9. ročníku největšího tuzemského festivalu Beats for Love. Do Ostravy dorazí zkraje července elitní umělci z celého světa - programu čítajícímu přes 480 umělců vévodí hvězdy elektronické taneční hudby Tiësto, Hardwell nebo Deadmau5, který se v České republice představí po dlouhých 14 letech.

Léto v centru

8. června 2023, 14:52

Centrum PANT ve spolupráci s Černou loukou, Pavilonem a Minikinem Ostrava připravili bohatý kulturní program v centru města, který bude probíhat po celé léto.

Zahájení festivalu Cirkulum: Neuvěřitelné představení L’Homme Cirque - David Dimitri očaroval diváky

8. června 2023, 14:45

CIRKULUM, jeden z nejočekávanějších festivalů nového cirkusu v České republice začal ve středu ve velkém stylu. Plné šapitó v předhradí Slezskoostravského hradu doslova se zatajeným dechem sledovalo fascinující představení L’Homme Cirque od světoznámého performera Davida Dimitriho.

Průvodci Ostravainfo!!! rozšířili komentované procházky Ostravou i po stopách Šikmého kostela

7. června 2023, 20:57

Ostravainfo!!! pokračuje v letní turistické sezoně s nabídkou komentovaných procházek Ostravou pro veřejnost. Nově zařazuje procházku po stopách Šikmého kostela tak, jak ji zažívali hrdinové z knih spisovatelky Karin Lednické. Ve stálé nabídce ale nechybí ani výšlap na haldu Emu nebo procházky přibližující příběh vzniku Ostravy jako průmyslové metropole.

Putovní výstava o Vítkovicích osloví i návštěvníky Colours of Ostrava

7. června 2023, 20:53

Obvod Vítkovice si letos připomene 115 let od okamžiku, kdy byly Vítkovice v roce 1908 povýšeny na město. U této příležitosti vznikla putovní výstava s názvem „Vítkovice – nikdy nespící rozmanitý svět“, jež představuje slavnou historii i zajímavou současnost tohoto ostravského obvodu. Prvním místem, kde je možné ji spatřit, je vítkovické Mírové náměstí.

Mezinárodní festival FUN! Festival mladých divadelních nadšenců v Ostravě

7. června 2023, 20:50

Ateliér pro divadelní vzdělávání při NDM zve všechny mladé nadšence divadla na FUN! FESTIVAL – koná se v neděli a v pondělí jako jedna z akcí projektu Future = NOW! youth manifesto, spolufinancovaného Evropskou unií v programu Kreativní Evropa, Kultura. Festival začne v neděli 11. června v 15:00 v našem Divadle „12“ a 12. června odpoledne se přesune do galerie PLATO Bauhaus. Vstup na festival je zdarma, na některé části programu je ale vstup kapacitně omezen a je potřeba si rezervovat místo online.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více