Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Léto se blíží: Zopakujte si, jak pokožku chránit před zrádným sluncem

2. června 2023, 12:40

Příchodu léta se nemůžeme dočkat. Prosluněné letní dny nás konečně přimějí trávit více času na čerstvém vzduchu. Ale i když je pobyt venku důležitý pro naši duševní pohodu, nesmíme zapomínat na úskalí, která souvisí s negativními aspekty slunečních paprsků. Pokud jste v minulých letech ochranu pokožky zanedbávali a pak se trápili se spáleninami namísto toho, abyste si letní atmosféru vychutnávali plnými doušky, zopakujte si základními pravidla.

FN Ostrava provádí průzkum mezi pacienty léčenými pro vysoký krevní tlak

2. června 2023, 12:38

Interní a kardiologická klinika FN Ostrava se zapojila do průzkumu Evropské společnosti pro hypertenzi (European Society of Hypertension). Pro pacienty, kteří užívají léky na zvýšený krevní tlak, připravila krátký anonymní dotazník. Otázky se týkají toho, jak pacienti vnímají svoji léčbu a jestli je pro ně užívání různých druhů léků na vysoký krevní tlak zátěží. Výsledky podpoří výměnu vědeckých poznatků mezi evropskými Centry pro hypertenzi.

Štěrkovna Open Music nabídne společně s VŠB-TUO trvale udržitelnou zábavu

2. června 2023, 8:51

Hudební festival Štěrkovna Open Music, největší mimoostravská hudební přehlídka v Moravskoslezském kraji, se letos ještě intenzivněji zaměří na ekologii a dopad hromadných kulturních akcí na životní prostředí. Pod heslem: Trvale udržitelná zábava se pořadatelé spojili s Vysokou školou báňskou - Technickou univerzitou Ostrava. Společně připravují projekt, jehož hlavním cílem bude zmapovat tok festivalového odpadu, navrhnout, jak s ním nakládat a pak co nejlépe využít k dalšímu zpracování.

Karvinská hornická nemocnice přijímá asistenty na RDG oddělení a nabízí zvýhodněné bydlení

31. května 2023, 12:08

Karvinská hornická nemocnice (KHN), jejíž radiodiagnostické oddělení disponuje škálou špičkových přístrojů a poskytuje i řadu vyšetření pro potřeby pracovní medicíny, se rozhodla posílit tým o nové radiologické asistenty. „Jsme zajímavým zaměstnavatelem i pro čerstvé absolventy zdravotnických studií, protože umíme kromě řady dalších výhod nabídnout startovací bydlení nebo i větší byty za zvýhodněné nájemné,“ říká ředitel KHN Tomáš Canibal.

Rusalka na frýdeckém zámku s Danielem Hůlkou a Andreou Kalivodovou

31. května 2023, 11:59

Nejhranější česká opera v podání předních pěvců zavítá 9. 6. na zámek ve Frýdku-Místku. Komorní Dvořákovu Rusalku uvede projekt Opera lidem ve spolupráci s Kulturou pod hvězdami. Diváky čeká hvězdné obsazení s Danielem Hůlkou v roli Vodníka a Andreou Kalivodovou v roli Ježibaby.

Patnáctá Noc kostelů už tento pátek!

31. května 2023, 11:16

Přijměte pozvání na netypický večer v kulisách kostelů. Do Noci kostelů se v pátek 2. června v ostravsko-opavské diecézi (Moravskoslezský kraj + okres Jeseník) zapojí 135 kostelů a modliteben devíti křesťanských církví. Průvodcem může být také mobilní aplikace „Noc kostelů“ a web www.nockostelu.cz nebo i tento článek, ve kterém vybíráme ze zajímavých tipů.

Muzejní noc v Bílovci zavede návštěvníky do středověku plného her a zářících svící

30. května 2023, 15:56

Hlavní program Muzejní noci v Bílovci zavede návštěvníky v pátek 2. června od 18 do 22 hodin jak do oceňované expozice Skrytý středověk v podzemí bíloveckého zámku, tak do místního muzea. Díky Noci kostelů bude přístupný rovněž zdejší kostel sv. Mikuláše, kde budou odtajněny výsledky archeologického průzkumu nepřístupného podzemí této sakrální stavby.

Moje lékárna nabízí zdarma mobilní poradny po celé ČR

30. května 2023, 12:14

Síť lékáren Moje lékárna zahájila šestou sezonu projektu Moje stáří, který je zaměřen na podporu aktivního stárnutí.

Kongres dětské chirurgie zorganizovala po více než 30 let FN Ostrava

30. května 2023, 9:38

Již 67. kongres českých a slovenských chirurgů se letos konal v Ostravě. Po více než třicetileté přestávce přijalo pozvání organizátorů z Centra dětské traumatologie a chirurgie FN Ostrava celkem 160 lékařů a sester. Třídenní program zahrnoval praktické workshopy i téměř devadesát odborných přednášek.

Nejlepší polský varhaník Andrzej Bialko v nejstarším ostravském kostele

30. května 2023, 9:04

Hudební výlety realizované Svatováclavským hudebním festivalem otevírají svou letní řadu recitálem profesora Hudební akademie v Krakově, fenomenálního Andrzeje Bialka.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více