Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Týden kultury přiveze Heřmánka, Prachaře i Chantal Poullain, budou i koncerty a Rodinný den

26. května 2023, 7:46

VELKÉ KARLOVICE – Devět představení během sedmi letních dnů v cirkusovém šapitó uprostřed Beskyd: takový bude 7. ročník charitativního festivalu Týden kultury na Valašsku. Uskuteční se 17. až 23. srpna ve Velkých Karlovicích, v malebném údolí Léskové pod hotelem Lanterna.

Valachy Man bude u Bystřičky 24. a 25. 6., zbývá pár dnů na výhodnější startovné

26. května 2023, 7:44

Trasy pro zkušené sportovce, ale taky úplné začátečníky nebo děti: to vše letos opět nabídne Valachy Man, největší český triatlonový závod pro širokou veřejnost, který se uskuteční poslední víkend před prázdninami – 24. a 25. června, nově u vodní nádrže Bystřička.

Balet NDM Rossiniho karty míří do Bonnu

26. května 2023, 7:37

Úspěšná inscenace baletu NDM ROSSINIHO KARTY bude mít sice už po domácí derniéře, ale soubor s ní zamíří ještě k dalším vystoupením do zahraničí. V příštím týdnu odjede tančit do Německa a vystoupí 31. května a 1.června na scéně Theater Bonn.

Už 3. června pohodový a hudebně pestrý hudební festival Žně v porubském Pokladu

25. května 2023, 15:24

Jedinečný hudební zážitek, který jen tak někde neuslyšíte. V sobotu 3. června začíná pestrá hudební sklizeň od artového a etnojazzu po world music, světový folklor, beat boxing a originální výstupy známých českých divadelních a filmových tváří. Barbora Poláková, James Harries, Justin Lavash, Beata Hlavenková, Michal Horák, Slniečko a další. To vše na jednom místě, v jeden den na čtyřech hlavních scénách.

Karvinská hornická nemocnice vybavila SOS tlačítky i lékárnu

25. května 2023, 13:09

Karvinská hornická nemocnice vybavila po zdravotnících na odděleních a v ambulancích takzvaným SOS tlačítkem i svou nemocniční lékárnu. Osobní signalizační zařízení tak už mají zdravotníci na všech exponovaných pracovištích.

Po stopách rodů Eichendorffů, Rothschildů i Reiswitzů v Šilheřovicích i Krzyżanowicích

25. května 2023, 8:53

V rámci projektu jsme vybudovali česko-polské turistické centrum, které se nachází v rekonstruovaných historických prostorách. Součástí je stálá expozice, kde jsou umístěny staré historické artefakty. Dalším významným výstupem projektu jsou vytvořené 3D modely památek, které vytvářela Ostravská univerzita.

Minimalistické fotografie Marcina Ryczka v industriálním prostředí Dolu Michal už od pátku

24. května 2023, 19:04

Práce Marcina Ryczka jsou sérií minimalistických fotografií, které využívají symboly. Jejich vůdčím principem je minimum formy, maximum obsahu. Název Harmonia odkazuje na formu, obsah a proces vzniku prezentovaných fotografií. Předmět je multidimenzionální, odkazuje na svobodu, spiritualitu, vztahy člověk-přirozenost. Propracované v okolním světě, ne graficky transformované, průhledné obrazy odkazují na jednoduché linie a čisté formy. Jsou vyráběny převážně v černobílém stylu, který zdůrazňuje jejich minimalismus a zároveň odkazuje k tradiční fotografii.

Lékaři FN Ostrava i letos vyšetřovali ve Stanu proti melanomu

24. května 2023, 18:58

Lékaři Kožního oddělení FN Ostrava se i letos zapojili do celorepublikové preventivní akce s názvem Stan proti melanomu. Spolu s kolegy z FN Královské Vinohrady vyšetřili v ambulancích, které byly vybudovány v areálu Avion Shopping Parku Ostrava, více než 380 lidí.

Prestižní mezinárodní kurzy klarinet & saxofon

24. května 2023, 17:18

Ve dnech 1. – 8. 7. 2023 proběhne na nové budově Fakulty umění Ostravské univerzity 22. ročník mezinárodních interpretačních kurzů ve hře na klarinet a saxofon, jehož hlavní součástí budou odborné přednášky, individuální lekce a veřejné koncerty mladých hudebníků a lektorů. Uzávěrka přihlášek je již 7. června.

Studenti bíloveckého gymnázia objevují v pronajatém lomu vzácné druhy hmyzu

24. května 2023, 8:29

V lomu ve Staré Vsi u Bílovce, který má už dva roky pronajato Gymnázium Mikuláše Koperníka v Bílovci, byl objeven kriticky ohrožený drabčík Hesperus rufipennis. A není jediným vzácným druhem hmyzu, který zde odhalil intenzivní biologický průzkum, na němž se podílí Ostravská univerzita.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více