Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V rámci Světového dne hlasu si zájemci nechali preventivně vyšetřit hlasivky

16. dubna 2023, 9:23

Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku FN Ostrava se dnes připojila k oslavám Světového dne hlasu a nabídla veřejnosti bezplatné preventivní vyšetření hlasivek. Možnost nechat se vyšetřit bez nutnosti předchozího objednání využilo osm zájemců. U všech lékaři vyloučili nádorové onemocnění, tři si pozvali na další terapii.

Kabelky Jenka pro lidi s nefrostomií a permanentním katetrem v akci

15. dubna 2023, 11:48

Šijeme kabelky pro diskrétní skrytí močového sáčku. Všichni, kdo stomické vybavení používají ví, jak je nepříjemné se potýkat se zvědavými pohledy na sáček s močí. Toto s našimi kabelkami nezažijete. Váš sáček elegantně skryjí a ještě vám udělají parádu.

Jak zajistit zdravou pokožku?

14. dubna 2023, 16:09

Kůže je velmi důležitým orgánem lidského těla, který je často vystaven mnoha onemocněním. Jednou z jejích hlavních funkcí je chránit vnitřní orgány, takže je také často vystavena různým škodlivým faktorům. Kůže má také vizuální funkci, protože zejména během letních dovolených si nikdo nedokáže představit, že by si zakrýval její velké plochy, a navíc to není vhodné ani ze zdravotních důvodů.

Projekt „PREHAB“ pomáhá zlepšit kondici před náročnou operací

14. dubna 2023, 15:55

Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství FN Ostrava nabízí pacientům s nádorovým onemocněním jícnu, žaludku a konečníku speciální předoperační program. Jeho cílem je, aby se v průběhu chemoterapie nebo radioterapie, které operaci předchází, nezhoršila jejich fyzická kondice. Po celou dobu nastaveného režimu jsou nemocní se zdravotníky v pravidelném kontaktu.

Sobotní premiérový ročník Bíloveckého bajku bude prvním závodem soutěže BARS

14. dubna 2023, 12:08

V sobotu 15. dubna se v Bílovci, v areálu Medvědí bouda, uskuteční první ročník Bíloveckého bajku. Do závodu, jímž se letos otevře Bajkerská amatérská regionální soutěž (BARS), se přihlásilo už přes 150 účastníků!

V Ostravě začala společná výstava nominovaných na Cenu Jantar

14. dubna 2023, 12:05

Má to cenu? To je název výstavy, která od středy po dobu necelých tří týdnů spojila čtyři umělce nominované na výroční Cenu Jantar v kategorii výtvarné umění. Sochařka Sabina Knetlová, multimediální umělkyně Jana Klodová, fotograf Michal Kalhous a také všestranný umělec Jan Bogy Lörincz vystavují svá díla v prostorách galerie PLATO/Bauhaus v Ostravě.

Ostravská esportová organizace Cryptova pořádá 3. ročník ligy pro střední školy v League of Legends

14. dubna 2023, 11:12

Ostravská esportová organizace Cryptova se chystá na další velkou akci. Třetí ročník ligy pro střední školy v Moravskoslezském kraji v počítačové hře League of Legends probíhá od konce března a vyvrcholí veřejným eventem na Fakultě Elektrotechniky a Informatiky Vysoké Školy Báňské - Technické Univerzity Ostrava na začátku června.

V Ostravě je k vidění unikátní dvacetiuncová zlatá mince Vídeňského filharmonika

14. dubna 2023, 10:49

Zlaťáky.cz mají nově ve svém portfoliu zlatého Vídeňského filharmonika (Wiener Philharmoniker) –⁠ unikátní dvacetiuncovou minci (622,06 g), vydanou rakouskou mincovnou v roce 2009 s nominální hodnotou 2 000 EUR. Mince vznikla v limitovaném množství 6 027 kusů pro celý svět: 2009 ks pro Evropu, 2009 ks pro Ameriku a 2009 ks pro Japonsko. Nejen tuto unikátní minci, ale i jiné “Vídeňské filharmoniky”, si budete moci prohlédnout, ale také zakoupit na ostravské kamenné prodejně Zlaťáky.cz vedle hotelu Imperial. Výstava dvacetiuncové mince potrvá od 30.3.–⁠28.4. 2023.

V Příboře odhalí sochu arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana

14. dubna 2023, 10:43

Příbor – Letošní sté výročí od smrti olomouckého arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana (1851–1923) si připomínají také v Příboře na Novojičínsku. Stojan ve městě jednak sám studoval a také tam dlouho působil jako kaplan a bohatě se zapsal do historie města. Na jeho počest vzniká i hra v příborské Městské památkové zóně.

Povodí Odry: Aktuální hydrologická situace – duben

14. dubna 2023, 10:19

Před nástupem letního období je hydrologická situace na území povodí Odry velmi dobrá. Vodní díla budou k 1. květnu prakticky na svých zásobních hladinách, což je dobrý start pro nadcházející období, kdy lze předpokládat menší množství srážek. Sněhová pokrývka z horských oblastí téměř odtála a v současnosti na průtoky v tocích, které se pohybují převážně od 180 do 330 denních vod, mají vliv jen srážky, jejichž úhrny se pohybovaly v posledních 14 dnech od 15 do 20 mm, v horských oblastech Beskyd a Jeseníků v rozmezí 20 až 50 mm srážek s maximem 60 mm na Ovčárně.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více