Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Češi vyvinuli „chytrou kolej“. Odhalí poškozený vlak a testuje se i na Tchaj-wanu

14. dubna 2023, 9:02

Sada prvků ze speciálních materiálů a elektroniky dokáže za pár desítek minut udělat z běžné koleje „chytrou.“ Společný projekt českých firem ALIS Tech, Drážní revize a Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně měl původně pomáhat s údržbou rizikových míst na trati nebo sloužit jako systém včasného varování. Kromě diagnostiky stavu trati se odborníci v týmu nově zaměřují i na vývoji řešení, které by pomohlo odhalit poškození projíždějících vlaků a snížit náklady na jejich opravu nebo zabránit nehodě.

Jak koupit perfektní pár outdoorových bot? Objevte 3 tipy!

12. dubna 2023, 20:32

Pokud máte rádi procházky přírodou a turistiku, bude dobré, když do vašeho botníku zařadíte alespoň jedny kvalitní outdoorové boty. Že nevíte, podle jakých kritérií je vybírat? Nevadí, my vám to na následujících řádcích rádi prozradíme. Čtěte a pojďte se inspirovat s námi!

Místní IT firma otvírá nové supermoderní veřejné datacentrum

7. dubna 2023, 11:00

Dlouho nevyužívaný objekt v centru města žije novým životem. Z čističky průmyslových odpadních vod pro barevnu bývalé textilní továrny LOANA v Rožnově pod Radhoštěm je dnes moderní odborné pracoviště a spolehlivá základna moderních IT technologií.

Náklady ČPZP na léčbu Parkinsonovy nemoci loni stouply na 75 milionů korun

6. dubna 2023, 22:01

Za léčení pacientů s Parkinsonovou nemocí loni Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) zaplatila téměř 75 milionů korun. V předminulém roce 2021 na tuto léčbu směřovalo 67 milionů korun. Za vyššími výdaji je nárůst pacientů. Počet pacientů trpících Parkinsonovou chorobou loni stoupl o 157 pojištěnců na více než 5000. ČPZP uveřejňuje tato data u příležitosti Dne Parkinsonovy nemoci, který si svět každoročně připomíná dne 11. dubna.

Velikonoce na Jihu. Prima program na neděli

6. dubna 2023, 21:51

Nenechte si v neděli 9. dubna ujít oslavu Velikonoc na náměstí Ostrava - Jih. Vedle velikonočního jarmarku na vás čeká bohatý doprovodný program v podobě hudebních a tanečních vystoupení, ukázky tradičních řemesel či jarmarečního kejklování. Chybět nebude ani divadlo, kreativní dílna a řada soutěží pro děti. Akci připravila Kultura Jih ve spolupráci s Úřadem městského obvodu Ostrava – Jih.

Povodí Odry: Ostražitost kolem vodních toků je důležitá

6. dubna 2023, 20:35

Volnočasové aktivity v přírodě mohou být při nepozornosti a risku velmi nebezpečné. Pokud je však vodní dílo užíváno s rozvahou, je bezpečné. Vodohospodáři apelují na občany v období, kdy vstupujeme do koupací rekreační sezóny 2023, aby vodní díla využívali za nízkých průtoků, při dobrých teplotních podmínkách vody v řekách, při nízké rychlosti proudící vody, nejlépe za přítomnosti dalších osob, při dodržování zdravotnických zásad a při vstupu do větší hloubky se osmělili.

Lékaři FN Ostrava dokáží snížit vysoký tlak vyoperováním jedné nadledviny

6. dubna 2023, 19:57

Lékaři z Centra pro hypertenzi Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava teď u závažnějších případů vysokého krevního tlaku používají novou a prokazatelně úspěšnou metodu léčby. Snížit ho dokáží vyoperováním jedné nadledviny. I díky tomu klinika od Evropské společnosti pro hypertenzi získala nový certifikát – Hypertension Excellence Centre, který potvrzuje kvalitu poskytované péče.

Voda Zlín 2023: Ostravský oblastní vodovod má potenciál rozvoje

4. dubna 2023, 17:30

Generální ředitel SmVaK Ostrava Anatol Pšenička vystoupil na tradiční konferenci Voda Zlín 9. března s přednáškou s názvem Potenciál rozvoje Ostravského oblastního vodovodu. Oborová konference tradičně seznamuje účastníky s novinkami, poznatky a zkušenostmi z oboru v oblasti úpravy a distribuce pitné vody. Odborné přednášky se zabývají legislativou ve vodním hospodářství, zkušenostmi s projektovou přípravou a budováním a modernizací úpraven vod, vodovodů a souvisejících objektů, výsledky prováděných výzkumů a v neposlední řadě také se zkušenostmi s provozováním úpraven vod a vodovodů.

Křesťané se budou na Velký pátek modlit v ulicích Frýdku-Místku i zaniklé staré Karviné

4. dubna 2023, 17:16

Velikonoce jsou pro křesťany svátky radosti, protože ukazují na nejhlubší jádro křesťanské víry. Příběh Ježíšova utrpení, smrti a vzkříšení totiž říká, že po smrti má každý naději na věčný život. Pro katolické farnosti je tzv. Svatý týden a začátek Velikonoc také časem významných bohoslužeb a obřadů. Některé z nich se odehrávají také pod širým nebem.

Mediální olympiádu 2023 vyhráli studenti Matičního gymnázia Ostrava

4. dubna 2023, 11:04

Dovednosti orientovat v informacích a v médiích dnes poměřovali studenti středních škol Moravskoslezského kraje. Mediální olympiádu 2023, kterou pořádá Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě, vyhrál tým ze školy Matiční gymnázium Ostrava.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více