Podobu burgeru šitého na míru Ostravě budou moci vůbec poprvé ovlivnit sami fanoušci a návštěvníci festivalu.
Bedřich Snášel, pořadatel Burger Street Festivalu: „V letošním roce jsme ve větších městech začali připravovat jeden specifický burger, který nějakým způsobem odráží typické symboly nebo suroviny daného města. Do vymýšlení typických přísad vždycky, prostřednictvím sítí, pořadatelé zapojí i fanoušky burgerů. Osobně mě vždycky překvapí, jak moc jsou vynalézaví. Například naposledy v Plzni navrhovali upéct bulky z pivovarských kvasnic, v Brně nám navrhovali použít krokodýlí maso."
Nyní lidé mohou navrhovat i ingredience pro Ostravu.
Bedřich Snášel, pořadatel Burger Street Festivalu: "Anketu jsme vypsali v neděli a hned se sešlo několik desítek nápadů. Konečné právo výběru budou mít šéfkuchař brněnského Bistra Patyzón Martin Čech a naše ambasadorka, herečka a foodblogerka Markéta Hrubešová. Ve většině tipů od fanoušků se objevuje, že burger by měl mít černou bulku. Toto přání jim tedy splníme.“
Další ingredience se fanoušci dozví až v pátek, kdy bude receptura ostravského burgeru odtajněna. Návštěvníci festivalu uvidí jeho přípravu na vlastní oči i v sobotu, kdy jsou naplánované cooking shows Markéty Hrubešové.
Nabitý program: víc jak třicet burgerů na jednom místě
Druhá letošní zastávka Burger Street Festivalu bude mít neobyčejně nabitý program.
Bedřich Snášel, pořadatel Burger Street Festivalu: „Půjde suverénně o nejlépe obsazený letošní festival, na který se sjedou burgermakeři opravdu z celé země. Nejoblíbenější stálice jsou Amici, brněnské Pablo EscoBar nebo Patyzón, „domácí“ scénu pak bude reprezentovat třeba oblíbený Angel Grill z Frýdku-Místku."
Výrobce burgerů pak doplní dodavatelé dalších pochoutek, chybět nebudou ani výrobci oblíbené přílohy – hranolek. Jeden z nich, Fries Factory, nabídne i netradiční hranolky z batátů. Na své si přijdou i celiakové a vegetariáni. Někteří prodejci nabídnou bezlepkovou variantu bulek, nebo vegetariánské burgery.
Burgermakeři mezi sebou budou bojovat o přízeň návštěvníků v tradiční soutěži. Ta v praxi vypadá tak, že za každý snězený burger dostane návštěvník festivalu hlasovací lístek, který může vhodit svému favoritovi.
Bedřich Snášel, pořadatel Burger Street Festivalu: „Z odevzdaných lístků poté vybereme tři, kteří získají poukazy v celkové hodnotě 3500 korun na útratu na dalších Burger Street Festivalech po celý následující rok."
Food festival s respektem ke zdraví
Bedřich Snášel, pořadatel Burger Street Festivalu: "Klíčový je pro nás komfort návštěvníků, kteří by neměli poznat rozdíl oproti standardnímu ročníku. Naopak na straně prodejců dbáme na zvýšenou hygienu. Trváme na používání rukavic a velmi hlídáme i pravidelnou dezinfekci výrobních a výdejních prostor. To stejné platí pro stoly a lavice, na kterých jí návštěvníci."
Burger Street Festival se bude konat od pátku 11. do neděle 13. září, pro návštěvníky bude otevřeno od 10 do 21 hodin, v neděli pak festival zavře o hodinu dřív. Na akci se neplatí vstupné, zdarma je i doprovodný program.
O Burger Street Festivalu
Největší putovní food festival v zemi navštívilo za loňský rok 345 tisíc lidí, kteří snědli desítky tun hovězího masa, vypili 280 tisíc piv a 228 tisíc nealkoholických nápojů. Na každém festivalu se představí 15 – 30 prodejců, kteří kromě burgerů nabízejí i jiné streetfoodové pokrmy, sladkosti a nápoje.