Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Hukvaldy budou mít po letech nového oborníka. Role přechází z otce na syna

Čtyřicet jedna let prožil v hukvaldské oboře její dlouholetý správce Milan Koutný. Začínal jako lesník v roce 1982, na konci března po letech dennodenní péče o lesy i zvěř odchází do penze. V oboře bude bydlet dál, svému synovi – nástupci ale do práce mluvit nechce.

Stáda muflonů, daňků i pstruhové sádky – desítky tisíc turistů hladící Lišku Bystroušku a šplhající k hradu Hukvaldy – lovci z celého světa i velkorysé kulturní programy v lesním amfiteátru. To vše patří k životu v hukvaldské oboře a její správce musí mít o všem přehled. Krom každodenního provozu a krmení zvěře můžou kdykoliv přijít nečekané situace, ohlíží se dlouholetý oborník Milan Koutný za svou prací: „Tady musíte být pořád ve střehu. Třeba vloni na Štědrý večer jsme museli s partnerkou Janou v osm večer ven k rybám. Přišla obleva a s ní strašně velká voda, která nám ucpávala přítoky. Do půl desáté večer jsme museli podnikat záchranné kroky, aby se ryby neudusily. Tak to prostě v oboře chodí,“ přemítá Milan Koutný, že na rozdíl od většiny lidí nemůže zamknout kancelář a týden práci neřešit. „Když na dovolené slyším, že jsou na Ostravsku velké bouřky, tak hned zaměstnancům volám, jak to vypadá. Pstruzi nepočkají. Když k nim přijdete až ráno, může být pozdě,“ vysvětluje muž, v jehož rodině se lesnické povolání dědí už nejméně pátou generaci. Role oborníka se teď ujme jeho syn Lukáš Koutný, kterému ale do práce mluvit neplánuje.

Milan Koutný prožil v hukvaldské oboře 41 let a za tu dobu se mu vystřídali čtyři zaměstnavatelé. Nejprve do roku 1992 Severomoravské státní lesy, následně Frenštátská lesní akciová společnost a po roce 1994 Lesní správa Frenštát. Od 1. října 2014 se o oboru starají Biskupské lesy. „Za 41 roků, co jsem tady, sem nejvíc peněz vložila církev a jsem rád, že se vše dává na dobrou úroveň – cesty, sklady na krmivo i amfiteátr.“ Postupně se podařilo opravit také rozpadající se kamennou zeď kolem obory. „Mým největším přáním bylo, aby se začala opravovat kamenná oborní zeď, než odejdu do důchodu. Dnes nám zbývá dozdít zhruba posledních padesát metrů. Ani jsem netušil, že se toho dočkám ještě za své služby. Teď může zeď sloužit klidně dalších 200, 300 let,“ doufá oborník a zároveň zmiňuje loni zemřelého biskupa Františka Václava Lobkowicze, který na investice do obory dbal. Další velkou změnou ve srovnání s rokem 1982 je velký nárůst návštěvníků na dnešních zhruba 200 tisíc ročně. „Vyvážíme koše a ročně nás to stojí 50 tisíc korun. A to není náš odpad, ten odpad produkují turisté, kteří si koupí kafe do jednorázových kelímků. Našim úkolem v oboře je vytvářet dobré podmínky zvěři. Zvěř se nám přece nebude přizpůsobovat,“ uvažuje Koutný nad výzvami do budoucna.

Biskupské lesy mají od roku 2014 ve správě kromě Obory Hukvaldy také bezmála 25 tisíc hektarů lesů v Moravskoslezských Beskydech (lesní správa Ostravice) a Jeseníkách (lesní správa Vrbno pod Pradědem) a ve farních lesích. Církev se o lesy na těchto územích starala už od vrcholného středověku. Kontinuitu v hospodaření zpřetrhal nástup KSČ k moci v roce 1948. Po přijetí Zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi se tyto lesy vrátily do majetku Biskupství ostravsko-opavského. Jeho odbor „Biskupské lesy“ se snaží navazovat na zkušenosti dřívějších generací a pečuje i o přívětivost pro turisty. Lesní hospodaření je jedním z klíčových pilířů udržitelného hospodaření římskokatolické církve v době, kdy Česká republika v souvislosti s odlukou církve od státu přestane v roce 2030 na provoz církví přispívat. Přímo na Hukvaldech v blízkosti obory provozuje Biskupství ostravsko-opavské také environmentální centrum HUBERT. Ten nabízí školám interaktivní poznávání přírody nebo projektové dny. Rodinám vychází vstříc nabídkou příměstských táborů nebo kreativních workshopů (www.ekohubert.cz).



Ministr v Ostravě představil výzvu pro povodní poničené vodovody a kanalizaci.

Do Ostravy přijel ministr životního prostředí Petr Hladík, aby představil novou výzvu Státního fondu životního prostředí na obnovu vodovodů a kanalizací po povodních. Největší problém má přímo krajské město, kde je velmi poškozena ústřední čistička odpadních vod. Ministerstvo prozatím vyčlenilo 2 miliardy korun.

Na Krajský úřad MSK si přišli pro dokumentaci kriminalisté, případ dozoruje evropský žalobce

Dnes 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Bez bližších informací probíhá vyšetřování, během něhož si pro příslušnou dokumentaci přišli na Krajský úřad MSK kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Starý zámek postupně zakrývá nová střecha z břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Na pomoc postiženým obcím přispívají také pořadatelé kulturních akcí v Bruntále

Do pomoci povodní postiženým obcím se zapojili také pořadatelé nejrůznějších kulturních akcí. Vybrané finance pak poskytli adresně vytipovaným institucím, většinou školám či školkám. Město Bruntál využilo k dobrovolné sbírce pomoci také Svatováclavský sváteční koncert.

Záchranáři projížděli náhodou kolem vážné nehody, uhasili hořícího řidiče

Dnes 17:19, vydáno dnes 7:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Velké dopravní komplikace způsobila nehoda na obchvatu Třince v lokalitě u obce Hrádek, kde se časně ráno srazilo několik vozidel. Po dobu hašení, likvidace havarovaných vozů a vyšetřování bylo nutné dopravu z vytíženého tahu odklonit na objízdnou trasu.

Katarzyna Kozyra představuje v ostravském Domě umění výstavu plnou metafor a multimédií

Unikátní výstavou, na které je možno trávit dlouhý čas poslechem, prohlídkou i pozorováním je výstava polské umělkyně Katarzyny Kozyra. Je průřezem její tvorby za poslední 3 roky a ve třech částech představuje všechny oblasti výtvarného spektra umělkyně.

Požár v panelovém domě v Opavě, záchranáři bojovali o život popáleného muže

Včera 18:14 | Opava | Lukáš Zavadil

V neděli 6. října dopoledne zasahovaly složky integrovaného záchranného systému u požáru v panelovém bytě v Opavě. Třicetiletý muž se nadýchal horkých zplodin a utrpěl popáleniny, byl převezen do popáleninového centra FN Ostrava. Další osoby utrpěly lehčí zranění.

Růže pro hraběnku byly největší slavností v roce na zámku Kunín

Největší letošní akcí na zámku v Kuníně byly Růže pro hraběnku. Slavnost, která vzdávala hold nejznámější majitelce zámku, hraběnce Marii Walburze, zaplnila prostory zámku květinami a jejich vazbami. Mezi nimi samozřejmě dominovaly hraběnčiny milované růže.

Široká Niva akutně potřebuje most nebo alespoň lávku pro pěší přes řeku Opavu

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

4. října 2024 12:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

5. října 2024 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

4. října 2024 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

4. října 2024 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.