Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

11. ročník Polských dní v Ostravě proběhne již tradičně od půlky října do půlky listopadu

Centrum Pant ve spolupráci s Polským institutem v Praze připravili už jedenáctý ročník Polských dnů v Ostravě. Letošní ročník přináší celkem 40 akcí, do kterých je zapojeno 26 institucí, bude trvat bezmála měsíc, je tedy jedním z nejdelších v celé historii. Návštěvníci se mohou těšit na mnoho přednášek, debat, výstav, koncertů, filmových projekcí, komentovaných vycházek po Ostravě či výjezdů do okolí. Polské dny potrvají až do 12. listopadu.

Program zahájí debata v rámci ProtimluvFestu. Lutyńskie tango – Otylia Toboła ve středu 18. 10. od 19 hodin v Centru PANT. Na 21. hodinu se přesuneme do Studia G, ve kterém se uskuteční scénické čtení dramatu Vila nad mořem z pera Stefana Grabińskeho. Akce Protimluvu budou probíhat i následující dny. Knize se budeme věnovat také v úterý 7. 11. od 19 hodin v Centru PANT v diskusi s reportérkou Paulinou Siegień – Královec, Königsberg, Kaliningrad?

Nemálo bude také koncertů, které se odehrají v několika ostravských prostorech. Počátečním koncertem a jedním z vrcholů programu Polských dní bude vystoupení Anthimos Apostolis Group ve čtvrtek 19. 10. od 19 hodin v kavárně&bistru V Zahradní, nálož jazz-rockových rytmů v podání polských legend. Hned následující den si budete moci užít bratrské duo SARAPATA. Michał a Mateusz si zamilovali elektroniku a hlavně techno, kombinují mnoho extrémů a zkušeností získaných v průběhu let – pátek 20. 10 od 21.30 v Docku. Program nabídne celkem 11 koncertů, mimo jiné v Hudebním bazaru, Provozu, otvoru Docku, ale také ve Staré aréně či v Evangelickém Kristově kostele v Ostravě. Právě zde budete mít jedinečnou možnost slyšet sbor Slezské univerzity pod vedením Joanny Glenc – Podzimní sborové imprese 10. 11. v 11 hodin. Novinkou letošního ročníku je spolupráce s festivalem Hudební současnost, který sdružuje ostravské hudební skladatele a interprety – Kwintet Tanguillo returns 11. 11. od 17 hodin na polském konzulátu.

Další novinkou tohoto roku je spolupráce s Divadlem Loutek. To si připravilo speciální reprízu inscenace Kdo neskáče, není holub! Aneb Zobáky sobě, po které bude následovat debata s inscenačním týmem – pátek 20. 10. od 17 hodin.

V říjnu budou také dvě promítání filmu v Minikině – v úterý 24. 10. Tentokrát bude prostor věnován režisére Agniezsce Holland a jejím dílům Přes kosti mrtvých (17 hodin) a Hranici (19.30).

Speciální program si letos připravila Černá louka v pondělí 23. 10. od 19 hodin budete moci na Slezskoostravském hradě nahlédnou do Dámské šatny – komedie Arnošta Goldflama v podání herců Polské scény Těšínského divadla. V pátek 27. 10. od 17 hodin zažijete Polský večírek na hradě, jedinečné 5chodové menu, živá hudba a zaručená zábava po celý večer! Navíc můžete po celou dobu Polských dní na všech pobočkách OSTRAVAINFO!!! soutěžit o knihu Bedekr – Polsko.

Realizovány budou taktéž oblíbené vyjížďky – opakovaná komentovaná vyjížďka Po stopách těšínských knížat (22. 10., 29. 10. a 5. 1.). A vycházky po Ostravě – Polské stopy v ostravské minulosti (26. 10. a 4. 11.).

Chybět nesmí ani Den otevřených dveří polského konzulátupátek 10. 11. od 10 hodin. Generální konzulka bude hovořit o fungování konzulární služby a diplomatickém protokolu a k shlédnutí bude i výstava "Historie polské diplomacie". V rámci akce si budete moci poslechnout přednášku od Martyny Radłowske Obrusnik – Historie polské školy v Ostravě Mariánských horách.

Kompletní program i případné aktuální změny jsou dostupné na webových stránkách: www.polske-dny.cz, nebo na Facebooku: https://www.facebook.com/polskednyOstrava.

Polské dny v Ostravě pořádá Centrum PANT a Polský institut v Praze. Konají se za finanční podpory Statutárního města Ostrava a Česko-polského fóra Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Také letos záštitu převzala generální konzulka Polské republiky v Ostravě.

Partnery jsou:
Europe Direct Ostrava, Filosofická fakulta Ostravské univerzity (Polonistika), Kongres Poláků v ČR, Protimluv, club DOCK, Hudební bazar, Minikino, kavárna & bistro V Zahradní, Mléčný bar NAPROTI, Stará Aréna, Polish tourism organisation, Provoz, Divadlo Loutek Ostrava, Černá louka, Kultura na granicy, festival Hudební současnost, restaurace Loděnice a Sladký časy.

O akci Polské dny v Ostravě

Polské dny mají v Ostravě tradici již od roku 2008, kdy se konal první ročník, jehož organizátory bylo Matiční gymnázium Ostrava. Akce se profilovala jako filmový, hudební a literární festival s cílem přiblížit ostravské veřejnosti polskou kulturu a zvýšit povědomí o vzájemných česko-polských vazbách ve městě Ostrava. Gymnázium Matiční zorganizovalo 4 ročníky Polských dnů; více naleznete na webu polskedny-ov.webnode.cz. V roce 2016 štafetu organizace Polských dnů převzala Ostravská univerzita, katedra polonistiky Filozofické fakulty. V roce 2017 vznikl nový organizační tým, Centrum PANT a Polský institut, kterým se podařilo do akce zapojit víc než 20 organizací. Program probíhal v širším centrum města Ostravy. Obnovené Polské dny v Ostravě jsou celou řadou událostí, které prezentují Polsko, jeho kulturu, tradice či historii v regionu, jenž je s Polskem úzce propojený již celá staletí.

Centrum PANT je kulturní a vzdělávací prostor v centru Ostravy věnující se nedávné historii a aktuálním společenským otázkám. Konají se zde přednášky, projekce, autorská čtení, debaty, setkávají se zde lidé různého profesního zaměření. Centrum PANT úzce spolupracuje s oběma ostravskými univerzitami a obdobně zaměřenými organizacemi z celého Česka. Vzniklo na přelomu let 2016/2017 jako veřejně prospěšný projekt spolku PANT, který mimo jiné provozuje vzdělávací portál Moderní dějiny.cz. Součástí Centra je také celodenně otevřená kavárna a malé knihkupectví.



Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Včera 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

4. října 2024 10:26 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

4. října 2024 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

4. října 2024 12:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

4. října 2024 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.