Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dobrovolníci z Rotary klubu Ostrava věnovali přes 20 milionů na dobročinnost

Rotary klub Ostrava (RC Ostrava), který je jedním z největších dobrovolných dárcovských, humanitárních a zájmových sdružení v Ostravě, věnoval do této chvíle na různé veřejně prospěšné projekty a aktivity přes 20 milionů korun. Bilanci zveřejnil právě v tomto týdnu, kdy slaví 30 let od svého znovuobnovení (9. 11. 1993).

„Podpořili a uskutečnili jsme více než 60 projektů a vyslali do zahraničí desítky mladých lidí na roční výměnné studijní pobyty. Například letos je na takových pobytech, v místech od Austrálie po Aljašku, 66 studentů z České republiky a Slovenska,“ uvedl Jiří Hrček, prezident RC Ostrava, který se prezidentské role v klubu ujal symbolicky znovu po 30 letech.

Klub ostravských rotariánů vznikl jako součást dnes už více než století fungující celosvětové sítě. V roce 1929 byl RC Ostrava založen jako první v našem regionu. S obsazením tehdejšího Československa nacisty byl ale nuceně rozpuštěn. Obdobně se klubu vedlo za komunistů. Sotva se Rotary klub Ostrava po 2. světové válce obnovil, socialistické zřízení jej v roce 1949 opět rozprášilo a jeho výrazného poválečného člena Vladimíra Káše poslalo na osm let do vězení. „Vladimír Káš následně stál u třetího obnovení klubu v roce 1993, které se odehrálo už v demokratických podmínkách. Teprve to umožnilo dlouhodobou kontinuitu naší činnosti,“ připomněl viceprezident ostravského Rotary klubu Lukáš Ženatý.

Největšími projekty, do kterých členové RC Ostrava vkládají prostředky pocházející z jejich osobních peněz a dalších darů, je tradiční Letní tábor Stružielka pro hendikepované děti z České a Slovenské republiky. Ty se tak dostávají mimo jejich každodenní mnohdy nesnadný stereotyp a navíc mohou rozvíjet svůj umělecký talent. „Letos se tábor uskutečnil už po osmadvacáté a celkem jsme na něj dosud věnovali více než 4,5 milionu korun,“ vypočítal prezident ostravského Rotary klubu Hrček s tím, že další obdobné peníze plynou od kolegů z klubu v Žilině.

Druhým nejvýznamnějším projektem rotariánů během jejich novodobé historie bylo pořízení rentgenového přístroje pro Polikliniku ve Frenštátě pod Radhoštěm. Částku 4,5 milionu korun složily dohromady RC Ostrava a švýcarský RC Schwytz Mythen.

Další prostředky plynuly například na prevenci drog, na kolonoskop, oční mikroskop, na pomoc jižní Moravě po tornádu či v rámci humanitární pomoci na Ukrajinu. „Pomáháme i rodinám nebo jednotlivcům. Například dnes už velmi známou nevidomou sopranistku Pavlu Flámovou pocházející z Ostravy jsme podporovali na studiích interpretace na světově uznávané Schola Cantorum Basiliensis ve švýcarské Basileji. I díky tomu se pyšní mnoha prestižními oceněními v oboru staré hudby,“ připomněl viceprezident RC Ostrava Ženatý. Na zmíněných 20milionových dobročinných projektech se podle něj během let podílelo bezmála 90 členů. Klubem prošli špičkoví lékaři, umělci, podnikatelé, vysokoškolští profesoři, duchovní i ústavní soudce. „Ale především jsou to lidé, kteří chtějí z vlastních peněz pomáhat dobrým věcem kolem sebe,“ míní.

Myšlenka Rotary vznikla v roce 1905 ve Spojených státech, kde se v prvním klubu sdružili lidé hájící ideál služby a pomoci jiným. V současné době má celosvětová organizace Rotary více než 1,15 milionu členů v 36 860 klubech napříč kontinenty. Kluby se sdružují do tzv. distriktů. RC Ostrava je součástí distriktu Česká a Slovenská republika, ve kterém je přes 70 klubů zahrnujících zhruba 1200 lidí. V Moravskoslezském kraji působí pět klubů, z toho tři v Ostravě.



Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Dnes 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Včera 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

Včera 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.