Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Česku vyvinutá mobilní vrtná souprava hloubí geotermální vrty v Nizozemí

Práce českých techniků a konstruktérů ze společnosti Huisman Czech Republic, vrtná souprava LOC 400, nese ovoce v nizozemském Delftu. Tamější geotermální projekt bude vytápět budovy místní univerzity a tisíce domácností ve městě.

Vrtná souprava LOC 400, průkopnická technologie pro hloubení geotermálních vrtů, byla kompletně navržena a vyrobena v závodě Huisman Czech Republic ve Sviadnově. „Díky malému půdorysu, kontejnerovému designu a vynikající mobilitě je ideálním zařízením pro vrtání v hustě zalidněných městských oblastech,“ uvedl Karel Pavlíček, Managing Director ze závodu Huisman Czech Republic.

Geotermální projekt v Delftu patří k největším mezinárodním výzkumným zařízením na geotermální energii v městském prostředí. Jádrem projektu je přírodní rezervoár v hloubce přibližně 2 500 metrů. Do zdroje teplé vody se hloubí dva vrty – výrobní a injekční. Vrtání je současnou fází projektu, první „horká“ voda se očekává v polovině roku 2024.

Delftský městský projekt bude vytápět budovy v kampusu místní Technické univerzity a později také okolní čtvrti a studentské byty. Celkem může být spolehlivým a dostupným zdrojem energie až pro 10 000 domů ve městě. Dokončený geotermální systém může generovat teplo po dobu nejméně 30 let.

Velkou výhodou českého zařízení LOC 400 je snadná manipulace a přeprava. Souprava se rozloží na 22 jednotek odpovídajícím standardním kontejnerům, převeze se na místo vrtání a do 48 hodin může být zase uvedena do provozu. Tento modulární design je vhodný na použití na pevnině, ale i na plošinách umístěných v moři a v ekologický senzitivních oblastech.

Česká vrtná souprava LOC 400 dokáže vrtat až do hloubky 6 000 metrů, váží přibližně 600 tun a její věž je vysoká 38 metrů. Zařízení také disponuje plně automatizovaným podáváním trubek, což představuje klíčovou výhodu oproti mnoha soupravám stejného typu. „Driller může jednoduše usednout do kabiny a sledovat, jak LOC sám automaticky vytahuje vrtné tyče z vrtu, nebo je naopak do vrtu vkládá. Tato automatizace výrazně usnadňuje celý proces,“ doplňuje Martin Vojtek, Assembly Manager, Huisman Czech Republic.

Vrtné soupravy LOC 400 ze společnosti Huisman Czech Republic již v minulosti pomáhaly s geotermálními vrty v Rakousku, při výstavbě geotermální elektrárny v Německu nebo ve francouzsko-norské spolupráci při testování revolučního systému na odebírání vzorků hornin. Pro zaškolování vrtařů slouží unikátní simulátor vrtné soupravy, který rovněž vyvinuli čeští odborníci z Huismanu.

O společnosti Huisman:

  • Společnost Huisman, která působí ve Sviadnově od roku 1997, je specialista v konstrukčním navrhování a výrobě „hi-tech“ strojírenských výrobků s vysokou přidanou hodnotou pro energetický, námořní, těžební, železniční a zábavní průmysl.
  • Mezi produkty firmy patří námořní a pozemní jeřáby, mobilní vrtné soupravy, řešení pro pokládání potrubí v moři, zařízení pro zábavní průmysl, podvozky pro stavební a údržbová kolejová vozidla, kompozitní trubky a další.
  • Výrobky společnosti Huisman míří zejména na export do celého světa. Zařízení ze Sviadnova je možné vidět například v Mexickém zálivu, u pobřeží Afriky, na amerických ropných polích, v západní Austrálii nebo v Hongkongu.
  • Mezi nejvýznamnější zákazníky českého Huismanu patří společnosti BMS, Heerema, Subsea 7, COSCO, Vekoma.
  • Ve spolupráci se společností SAAB Czech společnost Huisman vyvinula simulátor vrtné soupravy pro zaškolování vrtařů.
  • Česká společnost je členem nadnárodní skupiny Huisman, která byla založena v roce 1929 v Nizozemí a centrála včetně vedení se nachází ve městě Schiedam. Kromě Sviadnova má Huisman výrobní závod v holandské centrále a také v Číně. Obchodní zastoupení včetně projektové a servisní podpory je dále ve Spojených státech amerických, Brazílii, Singapuru a v Norsku.


Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Dnes 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Včera 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

Včera 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.