Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Generálním partnerem Moravské filharmonie Olomouc je Veolia Energie

Spojení nadnárodního potenciálu Moravské filharmonie Olomouc s mezinárodní skupinou Veolia dalo vzniknout novému partnerství. Pro následující dvě koncertní sezony se společnost Veolia Energie ČR stává generálním partnerem Moravské filharmonie Olomouc.

Pilířem vzájemné spolupráce jsou podpora, prezentace a participace v rámci připravovaného turné v zahraničí. Filharmonie se chystá postupně vystoupit v Maďarsku, Chorvatsku, Rakousku, Polsku, Švýcarsku a USA. „Skupina Veolia není jen jednou z mnoha mezinárodních korporací, ale skutečně klíčovým stakeholderem ve svém oboru. Pevně věřím, že toto unikátní spojení a potenciál ukáže, že spolupráce v oblasti veřejné neziskové služby a soukromého sektoru může být přínosem oběma subjektům i olomoucké veřejnosti,“ uvedl ředitel Moravské filharmonie Olomouc Jonáš Harman. Otevření procesu k získání silného a strategického partnera předcházelo téměř půlroční jednání. „Zde je na místě zmínit poděkování olomouckému primátorovi Miroslavu Žbánkovi, který stál v jeho úvodu,“ ozřejmil ředitel Jonáš Harman.

Letošní jubilejní sezónu, jejímž leitmotivem Rok české hudby, bude Moravská filharmonie vedle koncertů pro domácí publikum, slavit právě na zahraničních pódiích. V květnu ji čeká turné s koncerty v maďarské Budapešti, Pécsi, chorvatském Varaždinu a Dubrovníku a na podzim pak tři výjezdy do Polska do prestižních sálů ve Varšavě, Štětíně, Katovicích a Gdaňsku. Na začátku roku 2025 pak zavítá do švýcarských měst Luzern, Basilej a aktuálně se připravuje tak na turné v USA.

„Považujeme za důležité podporovat regionální projekty a subjekty a pomáhat jim v jejich záslužných aktivitách nebo rozvoji. Výběr vždy pečlivě zvažujeme ve spolupráci s městem, aby naše podpora směřovala tam, kde je to potřeba,“ uvedl za generálního partnera Kamil Vrbka, ředitel regionu Morava společnosti Veolia Energie ČR. „Moravská filharmonie Olomouc je významnou součástí kulturního a společenského dění v Olomouci a svými zahraničními aktivitami přesahuje regionální význam. Je nám ctí podpořit jeden z nejvýznamnějších orchestrů v ČR. Přejeme mu hodně úspěchů na domácí i zahraniční půdě,“ vyzdvihl ředitel Vrbka.

Díky unikátnímu atributu v podobě univerzálního hudebního jazyka je Moravská filharmonie Olomouc klíčovým aktérem na poli (nejen) kulturní diplomacie města i kraje. Vedle primární činnosti, kterou je poskytování veřejné kulturní služby v podobě koncertů, edukačních aktivit a dalších projektů, je jejím důležitým posláním právě předvedení českého hudebního umění a reprezentace Olomouce v zahraničí.

Součástí dlouhodobé strategie generálního partnera Moravské filharmonie Olomouc, předního výrobce a distributora energií společnosti Veolia Energie ČR, je v oblasti společenské odpovědnosti podpora neziskových subjektů a aktivit v oblasti kultury, sportu a sociálních služeb. Hlavní energetické komodity – teplo a teplou vodu – dodává společnost Veolia do 580 tisíců domácností a společně pak s elektřinou a dalšími komoditami jako jsou chlad, plyn, stlačený vzduch a dusík je dodává do více než 300 průmyslových podniků a 1800 zařízením v terciálním sektoru. Veolia Energie je zároveň prvním nezávislým provozovatelem sítě chladu na českém trhu.



Moravská filharmonie Olomouc vznikla v roce 1945 a patří k předním a nejstarším symfonickým orchestrům v České republice. Na jejím uměleckém vývoji se podílely významné osobnosti české i světové hudební scény mezi které patří např. dirigenti Otto Klemperer a Václav Neumann, houslisté Josef Suk a Gidon Kremer či violoncellista Pierre Fournier. Za dobu své existence si vytvořila mimořádně rozsáhlý a rozmanitý repertoár. Věnuje se především velkým tvůrcům světové hudby 19. a 20. století, propaguje však i soudobou českou a světovou hudební tvorbu, o čemž svědčí uvedení více než 250 novinek. Orchestr se rovněž řadí k autentickým interpretům klasiků české národní hudební kultury: Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů. Těleso má bohatou diskografii a vystupuje na významných mezinárodních hudebních festivalech doma i v zahraničí. Především je ale kulturní institucí, která se zásadní měrou podílí na organizaci uměleckého a koncertního života v Olomouci a okolí. Pořádá festivaly Dvořákova Olomouc a Mezinárodní varhanní festival Olomouc. Mezi její činnosti patří také řada vzdělávacích aktivit pro děti a mladé lidi.



Mladíci v Havířově spáchali dvě loupeže, jeden byl obviněn, druhý není trestně odpovědný

Dnes 10:42 | Havířov | Lukáš Zavadil

Kriminalisté v Havířově během pátečního odpoledne 27. září rychle dopadli dva mladíky, kteří měli na svědomí loupežné přepadení seniorky. K přepadení došlo ve chvíli, kdy žena vyrazila na nákup. Během pátrání ale muži zákona objasnili i další loupež, ke které došlo o dva dny dříve.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Zvedací lávka přes Jičínku v Žilině má nové zábradlí a neklouže

Město nechalo opravit zvedací lávku přes Jičínku v místní části Žilina. Ta byla postavena rok po ničivých povodních v roce 2009. Od loňského podzimu byl ale dřevěný mostek už v nevyhovujícím stavu.

V Opavě pokračují s odklízením následků povodně, těžká technika brzy zamíří i do zahrádkářských osad

Včera 17:59 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Práce na odklízení následků ničivé povodně stále nekončí. Lidé stále uklízí své domovy, veškeré zničené věci mohou nechávat před domy. Hromady poté odváží těžká technika.

V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.

Elektrotechnická výstava řešila úspory energií

2. října 2024 12:31 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Třetí ročník elektrotechnické výstavy Volty.cz na Černé louce v Ostravě představil zájemcům novinky a chytrá řešení v elektrotechnice a úsporách energií.