Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Poslední letošní premiérou NDM bude Noc v Benátkách s výpravou Adolfa Borna

V Divadle Antonína Dvořáka čeká diváky rej masek, milostné pletky a roztomilá nedorozumění v rytmu kouzelných valčíkových melodií Johanna Strausse ml.

Premiéry operety Noc v Benátkách se konají 20. a 22. prosince 2012 vždy v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. První repríza je na programu tamtéž na první svátek vánoční 25. prosince od 16.00 hodin a druhou reprízu mají diváci šanci zhlédnout 31. prosince od 16.00 hodin v rámci Silvestru v opeře.

Po velkém úspěchu Offenbachova Orfea v podsvětí vybírá operní soubor Národního divadla moravskoslezského znovu z operetního žánru: tentokrát padla volba na klenot z pera vídeňského krále valčíku Johanna Strausse ml. Noc v Benátkách.

Oblíbenou operetu inscenuje stejný tým jako Orfea v podsvětí, scénu a kostýmy opět navrhl Adolf Born: „Miluji atmosféru secese, a k ní opereta bezesporu patří. Divadlo té doby přitahovalo nejen diváky, ale i malíře. Balet a opereta, včetně šantánů, inspirovaly například Degase a Toulouse-Lautreca. Vídeň bez Strausse a monarchie by byla oloupena o kouzlo, které přetrvává dodnes," uvádí významný český výtvarník a dodává: „Ostrava má skvělé divadlo. Když jsme připravovali s režisérem Mikuláštíkem Orfea v podsvětí, byl jsem nadšen profesionalitou celého týmu, který realizoval kostýmy a scénu. Udělali to tak pěkně, že jsem s radostí pracoval i na inscenaci Noci v Benátkách."

Příběh o několika záměnách, plný karnevalových masek, se vrací do NDM po šestnácti letech, tentokrát v režii Pavla Mikuláštíka. Původně vystudovaný tanečník, později baletní sólista řady německých souborů, působí po ukončení aktivní taneční dráhy jako nezávislý činoherní, operní, operetní i muzikálový režisér a choreograf po celém světě. K ostravské inscenaci Noci v Benátkách Pavel Mikuláštík uvádí: „S tímto dílem se ve své kariéře setkávám poprvé, takže můj vztah k němu se ještě vyvíjí, ale musím říci, že velmi pozitivně. Snažím se divákům namíchat pestrý koktejl prózy, zpěvu a tance, který je, jak věřím, potěší."

Hudebního nastudování se ujal Jan Šrubař, v hlavních rolích se představí Jaroslav Březina / Václav Morys (Vévoda z Urbina), Marianna Pillárová / Jana Sibera / Jana Šrejma Kačírková (Annina, rybářské děvče), Josef Moravec / Martin Šrejma (Caramello, lazebník), Matěj Chadima / Michal Křístek (Pappacoda, kuchař), Simona Mrázová / Martina Šnytová (Ciboletta, kuchařka), Vladimír Polák / Klemens Słowioczek (Bartolomeo Delaqua, senátor), dále účinkují sólisté, hosté, sbor a orchestr opery NDM.

Světová premiéra Noci v Benátkách v roce 1883 se neuskutečnila ve Vídni, ale překvapivě v Berlíně, oficiálně kvůli repertoárovým neshodám mezi Johannem Straussem a ředitelem vídeňského divadla Franzem Steinerem. Tím pravým důvodem však bylo, že Steiner choval ke Straussově druhé manželce více než jen pracovní náklonnost. V průběhu příprav berlínské premiéry ale došlo k usmíření obou mužů a zanedlouho slyšelo Noc v Benátkách poprvé také vídeňské publikum.

Děj této kouzelné operety se odehrává během jedné noci, při které dojde na benátském karnevalu v prostředí vyšší společnosti k několika milostným nedorozuměním. Příběh je protkán řadou neočekávaných situací, do nichž se dostává mladá zamilovaná dvojice - rybářské děvče Annina a vévodský lazebník Caramello.

Johann Strauss (1825-1899)
NOC V BENÁTKÁCH
Maskovaní milenci ve víru karnevalu!

Opereta z roku 1883
Libreto Friedrich Zell a Richard Genée,
český překlad K. M. Walló, úprava Daniel Jäger

Hudební nastudování Jan Šrubař
Dirigent Marek Prášil / Jan Šrubař
Režie a choreografie Pavel Mikuláštík
Scéna a kostýmy Adolf Born
Realizace scény Jaromír Vlček
Realizace kostýmů Roman Šolc
Sbormistr Jurij Galatenko
Dramaturgie Daniel Jäger
Asistentka choreografie Tamara Černá



Ekologická havárie v Ostravě nehrozí. Splašky z kanalizace prý nejsou toxické

Ekologická havárie kvůli nefunkční čistírně odpadních vod v Ostravě prý nehrozí. Splašky z kanalizace nejsou podle ředitele Ostravských vodáren a kanalizací toxické a navíc jsou díky silnému průtoku řeky Odry velmi významně ředěny.

V sobotu se sousedé z Dubiny sejdou u jednoho 100 metrů dlouhého stolu

Včera 18:35 | Ostrava-Jih | Libor Běčák

Neobvyklý sociální experiment podstoupí lidé, kteří se přijdou v sobotu odpoledne posadit k prostřenému 100 metrů dlouhému stolu na ostravském sídlišti Dubina. Otázkou je, zda a jak rychle se místa u stolu zaplní a zda si sousedé z okolních paneláků přinesou k povídání dostatek jídla a pití. Očekává se dobrá nálada a vyloučen není ani společný zpěv.

Velkou vodou poškozené oblasti v kraji si prohlédl ministr zemědělství Marek Výborný

Včera 13:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil v úterý Moravskoslezský kraj, kde si prošel místa postižená nedávnou povodní. Jednal například o harmonogramu realizace protipovodňových opatření na řece Opavě nebo přípravě stavby Vodního díla Nové Heřminovy.

Mladí zpěváci z Havířova uspěli na Karvinském talentu

Na prestižní soutěž Karvinský talent se přihlásily desítky nadaných mladých zpěváků z různých měst republiky. Ta nejcennější ocenění putovala do Havířova.

ZŠ Borovského oslavila čtyřicátiny. Do tříd znovu nahlédli bývalé učitelé i absolventi

Nejmladší škola v Karviné - Základní a Mateřská škola Borovského - oslavila 40. narozeniny. Na prohlídku školy i připravenou akademii žáků pozvala kromě rodičů a přátel školy i bývalé pedagogy a absolventy.

Díky novému stroji letos v MOb Ostrava-Jih technické služby opravily dvakrát více výtluků

Od začátku letošní sezóny pomáhá Technickým službám Ostrava-Jih s opravami výtluků na cestách v obvodu nová multikára se speciální nadstavbou. Ta umožňuje o mnoho rychlejší opravy a počet odstraněných výtluků se tak oproti loňskému roku téměř zdvojnásobil.

V kauze zakázek jsou mezi obviněnými exnáměstek hejtmana a jedna krajská firma

Včera 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi v pondělí v Moravskoslezském kraji osm osob v souvislosti s manipulacemi veřejných zakázek malého rozsahu zadávaných Moravskoslezským energetickým centrem. Pět fyzických a jedna právnická osoba byly následně obviněny z korupčních trestných činů, přičemž bývalému náměstkovi hejtmana hrozí až 10 let odnětí svobody.

Karviná má svého mistra České republiky ve skoku o tyči. Je žákem ZŠ Borovského

Teď vás seznámíme s talentovaným sportovcem Lukášem Uchytilem. Žije v Karviné a je čerstvým mistrem České republiky ve skoku o tyči. A nejen to. Před pár dny zvítězil i na závodech v Chorvatsku.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

Manželé zprvu hledali houby, pak se hledali navzájem, než je v lese našel policejní pes

Včera 10:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Starší muž volal v pátek po poledni na linku 158 o pomoc při pátrání po své manželce, která se mu ztratila při sběru hub v lese nedaleko Jakubčovic u Hradce nad Moravicí.

Velkou vodou poškozené oblasti v kraji si prohlédl ministr zemědělství Marek Výborný

Včera 13:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil v úterý Moravskoslezský kraj, kde si prošel místa postižená nedávnou povodní. Jednal například o harmonogramu realizace protipovodňových opatření na řece Opavě nebo přípravě stavby Vodního díla Nové Heřminovy.

Ekologická havárie v Ostravě nehrozí. Splašky z kanalizace prý nejsou toxické

Ekologická havárie kvůli nefunkční čistírně odpadních vod v Ostravě prý nehrozí. Splašky z kanalizace nejsou podle ředitele Ostravských vodáren a kanalizací toxické a navíc jsou díky silnému průtoku řeky Odry velmi významně ředěny.

Slavné osobnosti lákají lidi k investování. Je to podvod

Ostravští policisté vyšetřují další případ kyberkriminality. Jde o podvod, ke kterému pachatelé zneužívají fotky slavných osobností, které je lákají k snadnému zbohatnutí. Investované peníze ale zmizeli neznámých účtech a oběti přišly o statisíce.

Na Krajský úřad MSK si přišli pro dokumentaci kriminalisté, případ dozoruje evropský žalobce

7. října 2024 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Bez bližších informací probíhá vyšetřování, během něhož si pro příslušnou dokumentaci přišli na Krajský úřad MSK kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Záchranáři projížděli náhodou kolem vážné nehody, uhasili hořícího řidiče

7. října 2024 7:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Velké dopravní komplikace způsobila nehoda na obchvatu Třince v lokalitě u obce Hrádek, kde se časně ráno srazilo několik vozidel. Po dobu hašení, likvidace havarovaných vozů a vyšetřování bylo nutné dopravu z vytíženého tahu odklonit na objízdnou trasu.

Katarzyna Kozyra představuje v ostravském Domě umění výstavu plnou metafor a multimédií

6. října 2024 20:20 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Unikátní výstavou, na které je možno trávit dlouhý čas poslechem, prohlídkou i pozorováním je výstava polské umělkyně Katarzyny Kozyra. Je průřezem její tvorby za poslední 3 roky a ve třech částech představuje všechny oblasti výtvarného spektra umělkyně.