Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

ČPZP vrátila pojištěncům přes dva mil. Kč za léky a doplatky

Ochranný limit, tedy maximální částku, kterou by měl pacient zaplatit za rok za zdravotní péči a za léky, překročilo v první polovině letošního roku 2 213 pojištěnců České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP). Třetí největší zdravotní pojišťovna v ČR jim vrátila 2,268 milionu korun. Průměrná výše přeplatku činila 1 025 korun.

Ochranný limit 2500 Kč (určený pro děti a mládež do 18 let a pro osoby nad 65 let) v 1. pololetí 2013 v ČPZP překročilo 2035 pojištěnců a 178 pojištěnců pak překročilo ochranný limit 5000 Kč, který se vztahuje na všechny ostatní obyvatele ČR.
Nejvyšší přeplatek za prvních šest měsíců letošního roku činil 18 668 Kč a náležel muži ve věku 58 let s hlavní diagnózou diabetes mellitus.

ČPZP očekává, že překročení ochranného limitu se výrazněji projeví ve statistice za celý rok 2013, neboť většina pojištěnců ještě nedosáhla hranice 2500 Kč, resp. 5000 Kč. Za rok 2012 překročilo ochranný limit 19 868 pojištěnců ČPZP, kterým bylo vráceno téměř 26 milionů korun. Za rok 2011 vracela ČPZP svým 13 826 pojištěncům za léky a doplatky celkem 25,6 milionu korun.
Pokud pacient stanovený limit překročí, musí regulační poplatky platit stále, ale zdravotní pojišťovna mu částku zaplacenou navíc vrací, a to každého čtvrt roku. Přeplatky tak dostávají lidé na účet nebo složenkou nejpozději do 60 dnů od konce čtvrtletí, ve kterém limit překročili. Zdravotní pojišťovny zasílají částky vyšší než 50 korun, nižší částky jsou převedeny do dalšího čtvrtletí. Na nadlimitní částku zemřelého pojištěnce mají nárok pozůstalí.

Regulační poplatky ve zdravotnictví byly zavedeny v roce 2008, aby se zamezilo plýtvání a nadužívání zdravotnických služeb. Cílem ročního ochranného limitu je chránit především chronicky nemocné pacienty před nadměrnými výdaji za léky a některými regulačními poplatky. Do ochranného limitu se započítávají vedle 30korunového poplatku za vyšetření u lékaře a stejně vysokého poplatku za recept rovněž doplatky za léky (z těch nejlevnějších variant). Nezapočítává se tam poplatek za návštěvu na pohotovosti, za pobyt v nemocnici, v lázních, léčebnách a ozdravovnách, dále zdravotnické prostředky vydané na poukaz, doplatky za příliš levné léky a výdaje za podpůrnou a doplňkovou léčbu.

ČPZP s téměř 1,2 milionu pojištěnců je třetím nejvýznamnějším subjektem mezi zdravotními pojišťovnami v České republice. Na území celé republiky má více než sto poboček.



Čistička odpadních vod bude dlouho mimo provoz. Město žádá občany Ostravy o ohleduplnost.

ČOV bude mimo provoz ještě několik měsíců. Společnost OVAK ve spolupráci s městem proto vyzývají občany k důslednému respektování kanalizačního řádu.

Důl Michal v Ostravě nabízí autentický vhled do práce horníků

Technicky a stavebně autenticky dochovaný areál kamenouhelného dolu. Jak se horníci připravovali na práci v první polovině 19. století, mohou zjistit návštěvníci dolu Michal v Ostravě. Těžit se zde začalo v roce 1842.

Nový Jičín přidá do ulic sídliště parkovací místa. Některá jsou nová, jiná stavbou legalizuje

V Novém Jičíně letos přibudou nová parkovací místa. První už jsou dokončena na Vančurově ulici, kde vzniká ještě jedno menší parkoviště. Další budou na ulici Dlouhá a v Žilině.

V sobotu se sousedé z Dubiny sejdou u jednoho 100 metrů dlouhého stolu

8. října 2024 18:35 | Ostrava-Jih | Libor Běčák

Neobvyklý sociální experiment podstoupí lidé, kteří se přijdou v sobotu odpoledne posadit k prostřenému 100 metrů dlouhému stolu na ostravském sídlišti Dubina. Otázkou je, zda a jak rychle se místa u stolu zaplní a zda si sousedé z okolních paneláků přinesou k povídání dostatek jídla a pití. Očekává se dobrá nálada a vyloučen není ani společný zpěv.

Velkou vodou poškozené oblasti v kraji si prohlédl ministr zemědělství Marek Výborný

8. října 2024 13:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil v úterý Moravskoslezský kraj, kde si prošel místa postižená nedávnou povodní. Jednal například o harmonogramu realizace protipovodňových opatření na řece Opavě nebo přípravě stavby Vodního díla Nové Heřminovy.

Ekologická havárie v Ostravě nehrozí. Splašky z kanalizace prý nejsou toxické

8. října 2024 13:21 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ekologická havárie kvůli nefunkční čistírně odpadních vod v Ostravě prý nehrozí. Splašky z kanalizace nejsou podle ředitele Ostravských vodáren a kanalizací toxické a navíc jsou díky silnému průtoku řeky Odry velmi významně ředěny.

Mladí zpěváci z Havířova uspěli na Karvinském talentu

8. října 2024 9:45 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Na prestižní soutěž Karvinský talent se přihlásily desítky nadaných mladých zpěváků z různých měst republiky. Ta nejcennější ocenění putovala do Havířova.

Výročí slavila studénecká škola i se svými prvními absolventy

Základní škola Sjednocení ve Studénce slaví 60. výročí svého otevření. Svůj první školní rok připomněla i Dnem otevřených dveří, na který pozvala první absolventy.

ZŠ Borovského oslavila čtyřicátiny. Do tříd znovu nahlédli bývalé učitelé i absolventi

8. října 2024 17:48 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Nejmladší škola v Karviné - Základní a Mateřská škola Borovského - oslavila 40. narozeniny. Na prohlídku školy i připravenou akademii žáků pozvala kromě rodičů a přátel školy i bývalé pedagogy a absolventy.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

8. října 2024 9:49 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

Žáci Gymnázia Havířov pořádali sportovní hry

Včera 19:39 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Co pět let pořádá Gymnázium Havířov sportovní den, letos pod názvem Gymnaziální kolosální kreativní kratochvilné hry. A jednotlivé disciplíny vymýšleli samotní studenti.

Žáci SŠ technické a dopravní dostali nový automobil

Včera 19:21 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Žáci SŠ technické a dopravní v Ostravě – Vítkovicích se budou učit na zbrusu novém osobním voze, který škola získala od svého sponzora. Jde o vůz BMW, podívejte se na reportáž.

O Trh uplatnění a vzdělávání byl v Třinci velký zájem

Včera 19:13 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Trh uplatnění a vzdělávání 2024 cestuje po celém MS kraji, tentokrát si dal dostaveníčko v třinecké hale Stars. V Třinci se konal už po dvacáté sedmé.

V MNO funguje od října Kardiologický stacionář

Na oddělení Kardiologie v Městské nemocnici Ostrava nově funguje Kardiologický stacionář. Slouží pouze plánovaným pacientům se srdečním onemocněním, u kterých není nutná delší hospitalizace.

Rehabilitace MNO disponuje moderní technikou i bazénem

Profesionální péči, moderní přístrojové vybavení, pomůcky a bazén - to vše mají k dispozici pacienti oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava. Rehabilitace spolupracuje také s dalšími odděleními nemocnice a zabývá se tak širokým spektrem diagnóz - akutními i chronickými.