Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Jan Novák, Martinů, Janáček – to vše je tak úžasná hudba, že k tomu netřeba něco dodávat, říká Petr Altrichter

Janáčkova filharmonie Ostrava vstoupí ve dnech 12. a 13. září 2013 do jubilejní 60. koncertní sezóny . A je příznačné, že ostravský filharmonický orchestr honosící se jménem jednoho z našich nejproslulejších a v rámci světové moderny nejvýznamnějších autorů - Leoše Janáčka - neopomenul v programu zahajovacího koncertu tvorbu tohoto velikána. Pro úvod sezóny byla vybrána jeho Sinfonietta.

Janáčkova filharmonie Ostrava se k odkazu skladatele úzce spojeného se zdejším regionem hlásí jako k „rodinnému stříbru" po celou dobu své existence. Neuplynula jediná sezóna, při níž by se z koncertního pódia nelinuly melodie charakteristické pro svérázný rukopis tohoto umělce. Přičemž je nutné poznamenat, že zařazování Janáčka do repertoáru, není věc jednoduchá. V české kotlině se slova o proroku a domovu dají aplikovat i na Janáčka, na rozdíl od zahraničí, kde si své pevné místo mezi skladateli 20. století již vydobyl. V této souvislosti lze volně parafrázovat sentenci dirigenta Františka Jílka, že k pochopení Janáčka „je nutno poslouchat jeho hudbu často a dlouho". Janáčkova filharmonie se tuto myšlenku snaží naplňovat a pomáhá svým posluchačům objevit krásu, originalitu a neopakovatelnost Janáčkova díla.

Ještě než se sálem Domu kultury města Ostravy ponesou známé úvodní tóny Sinfonietty, zaznějí dvě skladby dalších českých autorů. Koncerty zahájí Filharmonické tance z pera Jana Nováka a následovat bude Koncert pro violoncello a orchestr č. 1 B. Martinů, v němž sólo přednese vynikající interpretka Michaela Fukačová. Orchestr bude řídit uznávaný dirigent, rodák z Frenštátu pod Radhoštěm, Petr Altrichter, který o dramaturgii koncertu prohlásil: „Jan Novák, Martinů, Janáček - to vše je tak úžasná hudba, že k tomu netřeba něco dodávat."

***

Zahajovací koncert 60. sezóny
Společenský sál DKMO
12. a 13. 09. 2013 v 19 hodin

Program:
Jan Novák: Filharmonické tance
Bohuslav Martinů: Koncert pro violoncello a orchestr č. 1 H196
Leoš Janáček: Sinfonietta

Účinkují:
Michaela Fukačová - violoncello
Janáčkova filharmonie Ostrava
Petr Altrichter - dirigent

Vstupné: 200-240 Kč

***

Michaele Fukačové se podařilo jako jedné z mála žen - violoncellistek zařadit se do mezinárodní elity svého oboru. Světová kritika oceňuje především její oduševnělý projev a schopnost uchvátit posluchače svoji intenzivní a niternou výpovědí. Brněnská rodačka se věnuje hře na violoncello od svých 14 let. Absolvovala brněnskou konzervatoř u B. Havlíka, pražskou AMU u S. Večtomova a po přesídlení do Dánska též sólistickou třídu Královské konzervatoře v Kodani u E. Bløndal-Bengtssona. Svůj talent rozvíjela navíc soukromým studiem v Londýně u W. Pleethe a na mistrovských kurzech u legendárních violoncellistů A. Navarry (na italské Accademia Chigiana v Sieně ) a u P. Torteliera (na slavných Piatigorského kurzech v Los Angeles). Za nejpřínosnější považuje svoje soukromá studia u M. Rostropoviče.
Michaela Fukačová se výrazně prosadila na světových koncertních pódiích po opakovaných úspěších v řadě významných soutěží. Do její sbírky patří ceny z mezinárodních soutěží P. I. Čajkovského v Moskvě, Pražského jara, violoncellové soutěže v Scheveningenu, zvláštní cena L. Rose z violoncellové soutěže W. Naumburga v New Yorku. Michaela soustřeďuje svoji koncertní činnost především na evropská pódia (Velká Británie, Německo, Francie, Španělsko, Švýcarsko, Itálie, země Beneluxu, Skandinávie), znají ji vsak také posluchači v USA, Kanadě, Japonsku a Jižní Koreji. Je hostem mezinárodních festivalů a její výkony jsou kromě početných CD zaznamenány také mnoha rozhlasovými i televizními stanicemi v Evropě a v Japonsku. Hraje na nástroj Carlo Tononi.

Petr Altrichter (1951, Frenštát pod Radhoštěm) studoval na ostravské konzervatoři hru na lesní roh a dirigování a poté na Janáčkově akademii múzických umění v Brně řízení orchestru (u Richarda Týnského, Otakara Trhlíka a Františka Jílka) a sboru (u Josefa Veselky a Lubomíra Mátla). V roce 1976 se zúčastnil proslulé dirigentské soutěže v Besançonu, kde obsadil druhé místo a získal Zvláštní cenu Francouzského svazu skladatelů. Po absolutoriu JAMU (1978) nastoupil nejprve jako asistující dirigent do Státní filharmonie Brno; v následujících letech působil v České filharmonii jako asistent Václava Neumanna, jako dirigent pak ve Filharmonii Bohuslava Martinů ve Zlíně, v Komorní filharmonii Pardubice a poté čtyři roky opět v brněnské filharmonii.
Od roku 1987 pracoval v Symfonickém orchestru hlavního města Prahy FOK, od 1990 jako šéfdirigent. V letech 1993-2004 byl uměleckým ředitelem Jihozápadní německé filharmonie v Kostnici, od roku 1997 do konce roku 2001 stál také v čele Královské liverpoolské filharmonie. V lednu 2002 byl jmenován šéfdirigentem Státní filharmonie Brno. Zde působil do roku 2009.
Pohostinsky řídil velké orchestry po celém světě, jmenovitě v Berlíně, Londýně, Tokiu, Krakově, Miláně, Rize, Lucemburku, Baden-Badenu a v Las Palmas. Hostoval na velkých festivalech v Paříži, Madridu, Chicagu, Curychu, Salcburku, Vídni, Seville, St. Etienne, Avignonu, Palermu, Praze, Edinburku a v Aténách. Spolupracuje s rozhlasovými a televizními společnostmi.



Čistička odpadních vod bude dlouho mimo provoz. Město žádá občany Ostravy o ohleduplnost.

ČOV bude mimo provoz ještě několik měsíců. Společnost OVAK ve spolupráci s městem proto vyzývají občany k důslednému respektování kanalizačního řádu.

Důl Michal v Ostravě nabízí autentický vhled do práce horníků

Technicky a stavebně autenticky dochovaný areál kamenouhelného dolu. Jak se horníci připravovali na práci v první polovině 19. století, mohou zjistit návštěvníci dolu Michal v Ostravě. Těžit se zde začalo v roce 1842.

Nový Jičín přidá do ulic sídliště parkovací místa. Některá jsou nová, jiná stavbou legalizuje

V Novém Jičíně letos přibudou nová parkovací místa. První už jsou dokončena na Vančurově ulici, kde vzniká ještě jedno menší parkoviště. Další budou na ulici Dlouhá a v Žilině.

V sobotu se sousedé z Dubiny sejdou u jednoho 100 metrů dlouhého stolu

8. října 2024 18:35 | Ostrava-Jih | Libor Běčák

Neobvyklý sociální experiment podstoupí lidé, kteří se přijdou v sobotu odpoledne posadit k prostřenému 100 metrů dlouhému stolu na ostravském sídlišti Dubina. Otázkou je, zda a jak rychle se místa u stolu zaplní a zda si sousedé z okolních paneláků přinesou k povídání dostatek jídla a pití. Očekává se dobrá nálada a vyloučen není ani společný zpěv.

Velkou vodou poškozené oblasti v kraji si prohlédl ministr zemědělství Marek Výborný

8. října 2024 13:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil v úterý Moravskoslezský kraj, kde si prošel místa postižená nedávnou povodní. Jednal například o harmonogramu realizace protipovodňových opatření na řece Opavě nebo přípravě stavby Vodního díla Nové Heřminovy.

Ekologická havárie v Ostravě nehrozí. Splašky z kanalizace prý nejsou toxické

8. října 2024 13:21 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ekologická havárie kvůli nefunkční čistírně odpadních vod v Ostravě prý nehrozí. Splašky z kanalizace nejsou podle ředitele Ostravských vodáren a kanalizací toxické a navíc jsou díky silnému průtoku řeky Odry velmi významně ředěny.

Mladí zpěváci z Havířova uspěli na Karvinském talentu

8. října 2024 9:45 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Na prestižní soutěž Karvinský talent se přihlásily desítky nadaných mladých zpěváků z různých měst republiky. Ta nejcennější ocenění putovala do Havířova.

Výročí slavila studénecká škola i se svými prvními absolventy

Základní škola Sjednocení ve Studénce slaví 60. výročí svého otevření. Svůj první školní rok připomněla i Dnem otevřených dveří, na který pozvala první absolventy.

ZŠ Borovského oslavila čtyřicátiny. Do tříd znovu nahlédli bývalé učitelé i absolventi

8. října 2024 17:48 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Nejmladší škola v Karviné - Základní a Mateřská škola Borovského - oslavila 40. narozeniny. Na prohlídku školy i připravenou akademii žáků pozvala kromě rodičů a přátel školy i bývalé pedagogy a absolventy.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

8. října 2024 9:49 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

Žáci Gymnázia Havířov pořádali sportovní hry

Včera 19:39 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Co pět let pořádá Gymnázium Havířov sportovní den, letos pod názvem Gymnaziální kolosální kreativní kratochvilné hry. A jednotlivé disciplíny vymýšleli samotní studenti.

Žáci SŠ technické a dopravní dostali nový automobil

Včera 19:21 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Žáci SŠ technické a dopravní v Ostravě – Vítkovicích se budou učit na zbrusu novém osobním voze, který škola získala od svého sponzora. Jde o vůz BMW, podívejte se na reportáž.

O Trh uplatnění a vzdělávání byl v Třinci velký zájem

Včera 19:13 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Trh uplatnění a vzdělávání 2024 cestuje po celém MS kraji, tentokrát si dal dostaveníčko v třinecké hale Stars. V Třinci se konal už po dvacáté sedmé.

V MNO funguje od října Kardiologický stacionář

Na oddělení Kardiologie v Městské nemocnici Ostrava nově funguje Kardiologický stacionář. Slouží pouze plánovaným pacientům se srdečním onemocněním, u kterých není nutná delší hospitalizace.

Rehabilitace MNO disponuje moderní technikou i bazénem

Profesionální péči, moderní přístrojové vybavení, pomůcky a bazén - to vše mají k dispozici pacienti oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava. Rehabilitace spolupracuje také s dalšími odděleními nemocnice a zabývá se tak širokým spektrem diagnóz - akutními i chronickými.