Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

ADRA děkuje za podporu

Celkem 4000 kg nošeného ale stále použitelného kvalitního oblečení pro charitativní účely se nasbíralo minulý víkend během akce nazvané Vyměň starou za novou. Akci uspořádalo nákupní a zábavní centrum Forum Nová Karolina v Ostravě spolu s neziskovou organizací ADRA, dobrovolnickým centrem v Havířově.

Akce sklidila nečekaný ohlas - hned první víkend ji podpořilo 2317 návštěvníků. Další zájemci mohou kvalitní použité oděvy, které by jinak skončily v kontejnerech bez dalšího upotřebení, odevzdat již tento víkend 19. a 20. října, kdy akce vyvrcholí. Všichni, kdo odevzdají předepsané druhy oděvů, přitom dostanou od nákupního centra jako odměnu dárkovou kartu v hodnotě 100 korun. Vybrané oděvy následně ADRA využije pro potřebné občany a k dalšímu prodeji. Z něho výtěžek poputuje k financování charitativních projektů dobrovolnického centra.

„Již během prvního víkendu se pro naši organizaci nasbíralo neuvěřitelných 4000 kilogramů obnošených, ale velice hezkých oděvů. Za což všem dárcům moc děkujeme. Tak velký zájem jsme vůbec nečekali. Všechny vybrané oděvy roztřídíme podle jakosti. Oblečení nejvyšší kvality využijeme pro prodej v našich charitativních obchodech - tzv. šatnících - v Havířově, Karviné a Frýdku-Místku. Výtěžek z prodeje pak použijeme na naše charitativní projekty, které v současnosti realizujeme," vysvětluje Marcela Holková z havířovského dobrovolnického centra ADRA a pokračuje: „Získané peníze použijeme například na projekt, který chceme realizovat v šatníku v Karviné. Jedná se o zřízení šicího koutku a vytvoření pracovního místa pro jednu krejčovou. V Havířově obdobný projekt už běží a skvěle se ujal. Spočívá v tom, že obyvatelům, kteří mají o tuto službu zájem, jsou upravovány oděvy a výtěžek z této činnosti jde na charitativní projekty ve městě. Veškeré opravy jsou za příznivé ceny, dostupné širokému okolí. Pro zřízení takového koutku v Karviné ale potřebujeme koupit stroje, overlock, žehličky a vhodný nábytek pro tuto činnost. Což dnes stojí nemalé peníze."Oblečení nižší kvality pak bude darováno na humanitární účely pro sociálně potřebné osoby v hmotné nouzi.

Hned během prvního víkendu akce Vyměň starou za novou organizátoři rozdali neuvěřitelných 4420 dárkových karet z celkového počtu 5000. Dárkovou kartu v hodnotě 100 korun přitom mohl získat každý, kdo se během minulého víkendu mezi 10. až 20. hodinou dostavil k odběrnému místu ve druhém patře OC Forum Nová Karolina v Ostravě - konkrétně v prostoru před výtahy - a odevzdal minimálně dva kusy použitého oblečení v dobrém stavu. V průběhu jednoho víkendu mohl každý získat maximálně dva kusy těchto dárkových karet. Za celou dobu trvání akce tak dárci oděvů mohou získat až čtyři kusy dárkových karet v celkové hodnotě 400 korun. Dárkové karty bude přitom možné uplatnit během následujících 12 měsíců ve většině obchodních jednotek nákupního centra.

„Vzhledem k obrovskému zájmu návštěvníků o odevzdání kvalitního oblečení pro ADRU a jejich snaze pomoci jiným jsme se proto rozhodli uvolnit ještě 300 tisíc korun na dalších 3000 dárkových karet. I tak ale na zájemce čeká posledních 3580 dárkových karet. Takže pokud chcete podpořit prospěšnou věc, a přitom udělat radost také sami sobě, neměli byste zbytečně následující víkend otálet! Počet dárkových karet je omezený a bohužel se s největší pravděpodobností na všechny zájemce nedostane," upozorňuje marketingový manažer obchodního centra Forum Nová Karolina Tomáš Lučan s tím, že i po vyčerpání dárkových karet mohou zájemci přinesené oděvy ADŘE věnovat, ale již bez nároku na tyto dárkové karty.

Všichni se přitom mohou také zúčastnit pořízení společné fotografie účastníků akce Vyměň starou za novou. Budou mít možnost nechat se vyfotografovat při výměně doneseného oblečení. Obrovská společná fotografie pak bude vystavena v prostorách OC Forum Nová Karolina od 2. listopadu 2013. Fotografie bude každému zájemci také zaslána na e-mail, který v nákupním centru uvede do evidenční kartičky.

Podrobnější informace k akci včetně kompletních pravidel naleznete na webových stránkách www.forumnovakarolina.cz a na facebooku.



Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

Dnes 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

Včera 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

Včera 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Výtěžek z koncertu podpoří přístavbu domova v Heřmanicích, přibude osm bezbariérových pokojů

Na tři sta návštěvníků podpořilo svou účastí na benefičním koncertu přístavbu a rekonstrukci charitního domu v Heřmanicích. Domov se rozšíří o osm bezbariérových pokojů a doplní jej chybějící evakuační výtah. Stavět by se mělo začít ještě v tomto měsíci.

Od návrhu po realizaci. Studenti SŠPU v Opavě oživili vstupní prostor soc. rehabilitace Animy Vivy

Včera 20:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Centrum sociální rehabilitace Anima Opava v Kylešovicích zkvalitňuje své služby. Lidem s mentálním postižením poskytuje mimo jiné rehabilitace metodou snoezelen, kterou před pár lety zavedla jako první v Opavě díky spolupráci se Slezskou univerzitou.

Rehabilitace MNO disponuje moderní technikou i bazénem

Profesionální péči, moderní přístrojové vybavení, pomůcky a bazén - to vše mají k dispozici pacienti oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava. Rehabilitace spolupracuje také s dalšími odděleními nemocnice a zabývá se tak širokým spektrem diagnóz - akutními i chronickými.

Čistička odpadních vod bude dlouho mimo provoz. Město žádá občany Ostravy o ohleduplnost.

ČOV bude mimo provoz ještě několik měsíců. Společnost OVAK ve spolupráci s městem proto vyzývají občany k důslednému respektování kanalizačního řádu.

Lékařská fakulta OU hostila zdravotnický veletrh KAM PAK

Workshopy, stánky zdravotnických zařízení a tombola s kvalitní kávou, vitamíny či fonendoskopy – to byl KAM PAK 2024. Veletrh pracovních příležitostí pro studenty a absolventy lékařských i nelékařských zdravotnických oborů se letos uskutečnil na Lékařské fakultě Ostravské univerzity už pošesté.

Žáci Gymnázia Havířov pořádali sportovní hry

Včera 19:39 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Co pět let pořádá Gymnázium Havířov sportovní den, letos pod názvem Gymnaziální kolosální kreativní kratochvilné hry. A jednotlivé disciplíny vymýšleli samotní studenti.

Žáci SŠ technické a dopravní dostali nový automobil

Včera 19:21 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Žáci SŠ technické a dopravní v Ostravě – Vítkovicích se budou učit na zbrusu novém osobním voze, který škola získala od svého sponzora. Jde o vůz BMW, podívejte se na reportáž.

O Trh uplatnění a vzdělávání byl v Třinci velký zájem

Včera 19:13 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Trh uplatnění a vzdělávání 2024 cestuje po celém MS kraji, tentokrát si dal dostaveníčko v třinecké hale Stars. V Třinci se konal už po dvacáté sedmé.

V MNO funguje od října Kardiologický stacionář

Na oddělení Kardiologie v Městské nemocnici Ostrava nově funguje Kardiologický stacionář. Slouží pouze plánovaným pacientům se srdečním onemocněním, u kterých není nutná delší hospitalizace.