Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nejpodstatnějším krokem k rozvoji příhraniční spolupráce byl vznik seskupení TRITIA, shodují se vedoucí představitelé jednotlivých regionů

V Ostravě dne 17. října 2013 Zástupci Moravskoslezského kraje, Žilinského samosprávného kraje, Opolského vojvodství a Slezského vojvodství, kteří se 17. října potkali v rámci Česko-polsko-slovenského ekonomického fóra 2013, svorně považují za nejpodstatnější krok v rozvoji příhraniční spolupráce společný podpis úmluvy a stanov Evropského seskupení pro územní spolupráci TRITIA (ESÚS TRITIA), ke kterému došlo 3. prosince 2012 v těšínském zámku.

„TRITIA je uskupení, jehož cílem je realizace společných projektů pro rozvoj a zlepšení životních podmínek téměř osmi milionů obyvatel česko-polsko-slovenského pomezí," vysvětluje maršálek Opolského vojvodství Józef Sebesta. Současně připomenul, že zástupci úřadu Opolského vojvodství se mimo jiné účastní i pracovní skupiny pro Operační program polsko-české spolupráce 2014 - 2020 zřízené Ministerstvem pro místní rozvoj ČR. Úkolem členů skupiny je příprava nového operačního programu, jehož předběžná alokace je odhadnuta zhruba na 200 milionů euro. Podle přijatého harmonogramu prací bude programový dokument předán ke schválení Evropské komisi v první polovině roku 2014.

Mezi prioritní témata spolupráce v rámci ESÚS TRITIA patří oblast životního prostředí a energetiky, dopravy, hospodářské spolupráce a cestovního ruchu, pozornost je soustředěna také na krizové řízení, lidské zdroje, vzdělávání, kulturu a sport. „Potřebnost spolupráce našich regionů v těchto oblastech je podpořena identifikací společných problémů a současně je také potenciálem dalšího rozvoje, který tyto oblasti skýtají," konstatuje Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje, a dodává, že cílem je také propagace a podpora efektivní mezinárodní spolupráce partnerských regionů. „Svými aktivitami seskupení TRITIA podporuje dialog i politickou debatu, vytváří přeshraniční soudržnost, předkládá a realizuje projekty směřující ke společnému strategickému rozvoji i zjednodušuje každodenní život obyvatel daného česko-polsko-slovenského území. Pro identifikaci potřeb byly vytvořeny bilaterální strategie přeshraniční spolupráce jednotlivých regionů, ze kterých je vytvářena společná strategie rozvoje území ESÚS TRITIA. Součástí strategií jsou návrhy konkrétních aktivit, které by měly být na daném území v příštích letech realizovány."

Arkadiusz Chęciński, člen Rady Slezského vojvodství, k tomu dodává: „Na příhraniční spolupráci plánuje Evropská unie v letech 2014 až 2020 směřovat více prostředků než v tomto plánovacím období. Seskupení TRITIA bude moci vystupovat jako příjemce unijních fondů - a následně tyto fondy budou rozdělovány mezi subjekty působící v členských regionech seskupení. Po získání právní subjektivity v květnu 2013 ESÚS TRITIA uskutečňuje projekt soustředěný na podporu podnikání na příhraničním území v rámci Programu přeshraniční spolupráce Česká republika - Polsko 2007 - 2013, projekt obnovy cyklotras z města Bielsko-Biała do Žiliny a vyvíjí aktivity pro získání prostředků z Vyšehradského fondu pro úkol spojený s propagací turistiky. Konají se rovněž pravidelná setkání pracovních skupin vojvodských a regionálních zastupitelstev a je zpracován program ochrany ovzduší pro oba regiony."

Zástupce Slezského vojvodství rovněž připomenul, že historicky první společné setkání představitelů vedení regionů, které dnes tvoří seskupení TRITIA, se uskutečnilo v červnu roku 2009.

Místopředseda Žilinského samosprávného kraje, Jozef Štrba, doplňuje, že spolupráce se zahraničními partnery se v jeho kraji realizovala především v oblasti dopravní infrastruktury. „Jmenovat mohu významné projekty rekonstrukce a modernizace komunikací Turzovka - Bíla či propojení Rajcza - Oščadnica. Důležité aktivity se objevily i v oblasti kultury. Přínosná byla také vzájemná spolupráce s partnery z obou stran hranice při realizaci projektů Kooperace a Inovativní spolupráce, v jejichž rámci byly zpracovány strategie přeshraniční spolupráce. Součástí strategie je návrh spolupráce v definovaných klíčových oblastech, který slouží také jako podklad pro přípravu programového období 2014 - 2020.

Jozef Štrba také dodává, že k aktivitám seskupení TRITIA patří rovněž budování a propagace společné „značky" a obrazu velkého, společného a přitažlivého přeshraničního území, které by našlo uplatnění nejen v oblasti rozvoje turismu, ale také při posilování ekonomického a konkurenčního potenciálu území s přínosem pro jeho obyvatele. Důležitou oblastí je mimo jiné spolupráce při strategickém a územním plánování a koordinace aktivit jednotlivých subjektů, aby si nekonkurovaly, nemíjely se, ale navzájem se doplňovaly a investicemi a aktivitami na různých stranách hranice dosáhly synergického efektu.



Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

Dnes 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

Včera 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

Včera 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Výtěžek z koncertu podpoří přístavbu domova v Heřmanicích, přibude osm bezbariérových pokojů

Na tři sta návštěvníků podpořilo svou účastí na benefičním koncertu přístavbu a rekonstrukci charitního domu v Heřmanicích. Domov se rozšíří o osm bezbariérových pokojů a doplní jej chybějící evakuační výtah. Stavět by se mělo začít ještě v tomto měsíci.

Od návrhu po realizaci. Studenti SŠPU v Opavě oživili vstupní prostor soc. rehabilitace Animy Vivy

Včera 20:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Centrum sociální rehabilitace Anima Opava v Kylešovicích zkvalitňuje své služby. Lidem s mentálním postižením poskytuje mimo jiné rehabilitace metodou snoezelen, kterou před pár lety zavedla jako první v Opavě díky spolupráci se Slezskou univerzitou.

Rehabilitace MNO disponuje moderní technikou i bazénem

Profesionální péči, moderní přístrojové vybavení, pomůcky a bazén - to vše mají k dispozici pacienti oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava. Rehabilitace spolupracuje také s dalšími odděleními nemocnice a zabývá se tak širokým spektrem diagnóz - akutními i chronickými.

Čistička odpadních vod bude dlouho mimo provoz. Město žádá občany Ostravy o ohleduplnost.

ČOV bude mimo provoz ještě několik měsíců. Společnost OVAK ve spolupráci s městem proto vyzývají občany k důslednému respektování kanalizačního řádu.

Lékařská fakulta OU hostila zdravotnický veletrh KAM PAK

Workshopy, stánky zdravotnických zařízení a tombola s kvalitní kávou, vitamíny či fonendoskopy – to byl KAM PAK 2024. Veletrh pracovních příležitostí pro studenty a absolventy lékařských i nelékařských zdravotnických oborů se letos uskutečnil na Lékařské fakultě Ostravské univerzity už pošesté.

Žáci Gymnázia Havířov pořádali sportovní hry

Včera 19:39 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Co pět let pořádá Gymnázium Havířov sportovní den, letos pod názvem Gymnaziální kolosální kreativní kratochvilné hry. A jednotlivé disciplíny vymýšleli samotní studenti.

Žáci SŠ technické a dopravní dostali nový automobil

Včera 19:21 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Žáci SŠ technické a dopravní v Ostravě – Vítkovicích se budou učit na zbrusu novém osobním voze, který škola získala od svého sponzora. Jde o vůz BMW, podívejte se na reportáž.

O Trh uplatnění a vzdělávání byl v Třinci velký zájem

Včera 19:13 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Trh uplatnění a vzdělávání 2024 cestuje po celém MS kraji, tentokrát si dal dostaveníčko v třinecké hale Stars. V Třinci se konal už po dvacáté sedmé.

V MNO funguje od října Kardiologický stacionář

Na oddělení Kardiologie v Městské nemocnici Ostrava nově funguje Kardiologický stacionář. Slouží pouze plánovaným pacientům se srdečním onemocněním, u kterých není nutná delší hospitalizace.