Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

TANEC OSTRAVA 2013 - to je řada originálních tanečních projektů

Multižánrové centrum Cooltour na Černé louce za podpory OC Forum Nová Karolina v Ostravě připravilo 13. ročník festivalu soudobého tance, pohybového a fyzického divadla Tanec Ostrava 2013. Festival se uskuteční od 24. října do 13. listopadu 2013. Ke zhlédnutí bude řada originálních projektů české i zahraniční nezávislé taneční scény, které sbírají mnohá ocenění nejen doma, ale i v zahraničí.

Domovskou scénou festivalu bude již tradičně Multižánrové centrum Cooltour na Černé louce. Část programu se ale odehraje také před OC Forum Nová Karolina v Ostravě, v Divadle Loutek, Staré Aréně či Minikino kavárně.

„Festival Tanec Ostrava oslovuje a konfrontuje domácí umělce. Snaží se umožnit co nejširší laické veřejnosti sledovat současné trendy a vrcholná díla tanečního oboru. Dramaturgie festivalu je zaměřena na ukázky české a zahraniční platformy, oceněné a ojedinělé tanečně-divadelní projekty z oblasti současného tanečního a pohybového divadla, které v sobě spojují rozmanité i netradiční formy umělecké výpovědi. Využívá také přesahu jednotlivých žánrů - tance, výtvarného a vizuálního umění, divadla, hudby a zpěvu," vysvětluje dramaturgyně festivalu Tanec Ostrava Eva Friedlová a pokračuje: „Festival opět nabídne originální projekty české i zahraniční nezávislé taneční scény, kdy v několika málo dnech diváci uvidí pestrou paletu tanečních inscenací. Mohou se tak snadno zorientovat v aktuálním dění v oblasti současného tance, sledovat různé interprety, umělecké postupy, náměty a zpracování, užít si vynikající světelný design i živou hudbu. O jednotlivých inscenacích je možné také diskutovat s jejich tvůrci nebo se aktivně zapojit a rozvíjet své pohybové dovednosti s výraznými osobnostmi současného tance v rámci nabízených pohybových dílen."

A co by si diváci určitě neměli nechat ujít? Festival odstartuje 24. října v 15 hodin soubor NANOHACH outdoorovou cykloperformancí NANOHACH NA KOLE! v prostoru před OC Forum Nová Karolina a Novou radnicí a dále minimalistický taneční projekt TOUR DU CAFÉ AU LAIT situovaný do ostravských kaváren. O den později mohou návštěvníci prožít introspektivní taneční pouť inspirovanou Červenou knihou C. G. Junga s názvem ORBIS PICTUS.

Na sobotu 2. listopadu je pak připraveno neobyčejně silné taneční představení vycházející z nespoutané energie, souhry a síly projevu tanečnice Andrey Opavské LA LOBA doprovázené živým zpěvem Jany Vébrové, které bude patřit k vrcholům letošního programu. Protože si festival klade za cíl také podporu začínajících choreografů a tvůrců, ve čtvrtek 31. října se ve složeném večeru představí mladí čeští umělci působící ve Vídni Petr Ochvat a Anička Prokopová a dále fyzické divadlo o životě a smrti absolventů ateliéru klaunské tvorby DIFA JAMU v podání Lukáše Karáska a Florenta Golfiera.

V rámci ozvěn Festivalu tanečních filmů je možné zhlédnout 8. listopadu v Minikino kavárně dokument The Six Seasons o vzniku choreografie Desh světoznámého choreografa a tanečníka Akrama Khana. Závěr festivalu bude patřit slovenskému tanečnímu Divadlu elledanse, které představí choreografii Lucie Holinové FUGA spolu s velice působivou jevištní dekorací, která postupně odhaluje dění na scéně.
Vstupenky na festival jsou již v předprodeji. Podrobnější informace o programu jsou na webových stránkách www.cooltourova.cz. Všichni jsou srdečně zváni!

PROGRAM FESTIVALU TANEC OSTRAVA 2013:

24. 10. NANOHACH ČESKY
15.00-16.00 NANOHACH NA KOLE! - outdoorová cykloperformance v prostranství OC Forum Nová Karolina 15.00 a před Novou radnicí od 15.45.
16.30-19.30 TOUR DU CAFÉ AU LAIT - Minimalistický taneční projekt situovaný do ostravských kaváren (LAPECO, DANIEL, MLÉČNÝ BAR NAPROTI, ELEKTRA, OSTRAVANKA, MINIKINOKAVÁRNA).

25. 10. Michal Záhora & Lenka Bartůňková: ORBIS PICTUS - 18.30 divadelní sál Cooltour. Introspektivní taneční pouť inspirovaná Červenou knihou C. G. Junga.

26. 10. DOTEKY TANCE - dokument ČT (kamera J. Hubač, režie V. Hrdinová) - 17.00 v Galerii. Dvojportrét tanečních skupin VerTeDance a NANOHACH. Dokument akcentuje základní principy fungování domácí taneční scény a věnuje se tematice tančícího těla, jeho schopnosti promlouvat k jednotlivému divákovi a zároveň nastavovat zrcadlo celé společnosti. (vstup zdarma)

SUNA NO ONNA - PÍSEČNÁ ŽENA - 18.30 v divadelním sále Cooltour. Taneční představení vytvořené pro parky a zahrady a inspirováné knihou Kóbó Abeho. Po představení bude následovat debata s účinkujícími.

Jan Komárek: DERBROUK - 20.00 v galerii Cooltour / 22.00 ve Staré Aréně. Tanec pro jednoho muže, jeden stůl, jednu židli, jedno světlo a jeden zvuk.

31.10. BREAKDANCE DANCE / Petr Ochvat, Anička Prokopová (CZ/AT) 18.30 - představení vytvořené mladými českými umělci působícími ve Vídni na základě stipendia v uměleckém prostoru Tanzkquartier Wien. Po představení bude následovat debata s účinkujícími.

TEŠLON A FRKL / Lukáš Karásek, Florent Golfier (JAMU BRNO) 20.00 - fyzické divadlo o životě a smrti absolventů ateliéru klaunské tvorby DIFA JAMU. Po představení bude následovat debata s účinkujícími.

2. 11. LA LOBA / LENKA VÁGNEROVÁ & COMPANY - 18.30 v DIVADLE LOUTEK OSTRAVA. Představení vycházející z nespoutané energie, souhry a síly projevu tanečnice Andrey Opavské a zpěvačky Jany Vébrové.

8.11. The Six Seasons (2012) 51´- režie: Gilles Delmas (Fr) od 17.00 v MINIKINOKAVÁRNĚ. Dokument francouzského režiséra Gillese Delmase, který zachycuje vznik choreografie Desh - sóla, v němž světově proslulý choreograf a tanečník Akram Khan vypráví prostřednictvím těla a hlasu několik příběhů. Coby člověk hledající svoje kořeny tančí o domově, národnosti, kultuře, resistenci a sblížení. Promítání se koná v rámci Ozvěn Festivalu tanečních filmů 2013. Ve francouzském znění s českými titulky.

13. 11. DIVADLO ELLEDANSE (SK): FUGA - 18.30 v divadelním sále Cooltour



Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

Dnes 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

Včera 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

Včera 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Výtěžek z koncertu podpoří přístavbu domova v Heřmanicích, přibude osm bezbariérových pokojů

Na tři sta návštěvníků podpořilo svou účastí na benefičním koncertu přístavbu a rekonstrukci charitního domu v Heřmanicích. Domov se rozšíří o osm bezbariérových pokojů a doplní jej chybějící evakuační výtah. Stavět by se mělo začít ještě v tomto měsíci.

Od návrhu po realizaci. Studenti SŠPU v Opavě oživili vstupní prostor soc. rehabilitace Animy Vivy

Včera 20:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Centrum sociální rehabilitace Anima Opava v Kylešovicích zkvalitňuje své služby. Lidem s mentálním postižením poskytuje mimo jiné rehabilitace metodou snoezelen, kterou před pár lety zavedla jako první v Opavě díky spolupráci se Slezskou univerzitou.

Rehabilitace MNO disponuje moderní technikou i bazénem

Profesionální péči, moderní přístrojové vybavení, pomůcky a bazén - to vše mají k dispozici pacienti oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava. Rehabilitace spolupracuje také s dalšími odděleními nemocnice a zabývá se tak širokým spektrem diagnóz - akutními i chronickými.

Čistička odpadních vod bude dlouho mimo provoz. Město žádá občany Ostravy o ohleduplnost.

ČOV bude mimo provoz ještě několik měsíců. Společnost OVAK ve spolupráci s městem proto vyzývají občany k důslednému respektování kanalizačního řádu.

Lékařská fakulta OU hostila zdravotnický veletrh KAM PAK

Workshopy, stánky zdravotnických zařízení a tombola s kvalitní kávou, vitamíny či fonendoskopy – to byl KAM PAK 2024. Veletrh pracovních příležitostí pro studenty a absolventy lékařských i nelékařských zdravotnických oborů se letos uskutečnil na Lékařské fakultě Ostravské univerzity už pošesté.

Žáci Gymnázia Havířov pořádali sportovní hry

Včera 19:39 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Co pět let pořádá Gymnázium Havířov sportovní den, letos pod názvem Gymnaziální kolosální kreativní kratochvilné hry. A jednotlivé disciplíny vymýšleli samotní studenti.

Žáci SŠ technické a dopravní dostali nový automobil

Včera 19:21 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Žáci SŠ technické a dopravní v Ostravě – Vítkovicích se budou učit na zbrusu novém osobním voze, který škola získala od svého sponzora. Jde o vůz BMW, podívejte se na reportáž.

O Trh uplatnění a vzdělávání byl v Třinci velký zájem

Včera 19:13 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Trh uplatnění a vzdělávání 2024 cestuje po celém MS kraji, tentokrát si dal dostaveníčko v třinecké hale Stars. V Třinci se konal už po dvacáté sedmé.

V MNO funguje od října Kardiologický stacionář

Na oddělení Kardiologie v Městské nemocnici Ostrava nově funguje Kardiologický stacionář. Slouží pouze plánovaným pacientům se srdečním onemocněním, u kterých není nutná delší hospitalizace.