Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

61. koncertní sezóna Janáčkovy filharmonie Ostrava

Právě dnes představuje Janáčkova filharmonie Ostrava skutečně pestrou dramaturgii své 61. koncertní sezóny a zahajuje předprodej abonmá a vstupenek na jednotlivé koncerty. Po dvou letech bez uměleckého ředitele navíc odtajňuje nového šéfdirigenta, kterým se stává Heiko Mathias Förster.

Pro své posluchače a příznivce připravila filharmonie několik novinek v podobě Janáček Pointu, výhod pro abonenty nebo projektů pro seniory i pro mladé. „Hrajeme za Ostravu,“ hlásá slogan, kterým se orchestr hrdě hlásí k domácí moravskoslezské metropoli. Reprezentovat ji bude opět také v zahraničí, a to na připravovaných koncertních turné.„Heiko Mathias Förster byl pro nás jednoznačnou a ideální volbou,“ říká ředitel JFO Jan Žemla

60. koncertní sezóna byla jubilejní a z mé strany první ve funkci ředitele. A troufnu si prohlásit, že se více než vyvedla. Janáčkova filharmonie do ní vstoupila v novém vizuálním stylu, dramaturgie byla odvážná, hostující umělci splnili, ba předčili očekávání. Věřím, že ta následující bude neméně zajímavá. Pozvání k vystoupení v Ostravě přijaly skutečné špičky svého oboru a Ostrava se v tomto směru může směle porovnávat s Prahou a i Vídní. Navíc po dvou letech hledání vstoupí Janáčkova filharmonie do 61. sezóny s novým šéfdirigentem, kterým je špičkový německý dirigent Heiko Mathias Förster, jenž pro nás byl jednoznačnou a ideální volbou,“ shrnuje uplynulé měsíce ředitel JFO Jan Žemla.

Sám Maestro pak dodává: „Po dvaceti letech působení v Německu se do Ostravy skutečně těším. Společně s ředitelem Janem Žemlou jsme připravili pro následující sezónu celou řadu, myslím, dramaturgicky nápaditých koncertů, ve kterých se střídají světoznámá díla se vzrušujícími tuzemskými a zahraničními objevy.“

PROGRAM

Dramaturgii okoření i přední světoví sólisté a dirigenti, a tak se v Ostravě představí např. dirigent Antoni Wit – držitel Grammy Award, klavíristka Olga Kern – vítězka Van Cliburn International Piano Competition, violoncellista Narek Hakhnazaryan – vítěz Čajkovského mezinárodní soutěže, dirigent Jakub Hrůša - časopis Gramophone jej zařadil mezi deset mladých světových dirigentů, kteří mají před sebou hvězdnou budoucnost, houslista Ivan Ženatý - vítěz Čajkovského mezinárodní soutěže a mnoho dalších.

Pro milovníky crossoverových připravuje filharmonie opět Cyklus Gong, který tentokrát nabídne kromě večera filmové hudby Janáčkovu filharmonii s Čechomorem, Danem Bártou nebo Miro Žbirkou. Chybět nebudou ani komorní projekty vynikajících sólistů a souborů. Pro rodiče s dětmi je tu pokračování oblíbeného Rodinného cyklu s workshopy před jednotlivými koncerty. Do zachovaného schématu sedmi abonentních řad (symfonické cykly A a B, klasický cyklus C, Gong G, Komorní cyklus K, Jeunesses musicales E, Rodinný cyklus D) je nutno připočítat také dvě programové populární stálice – Novoroční koncert (ve znamení české operní tvorby) a Vánoční koncert (České mše vánoční se vrací).

VÝHODY PRO POSLUCHAČE

Pro své posluchače připravila JFO hned několik novinek. Ceny vstupenek a abonmá zůstávají stejné jako loni, kdežto míst, kde je možné je zakoupit, přibylo. Od 27. května 2014 funguje nové reprezentativní prodejní místo Janáčkovy filharmonie tzv. Janáček Point, který se nachází na pravé straně vstupní haly Domu kultury města Ostravy, v němž ostravský orchestr sídlí. Navíc pro abonenty, kterých si Janáčkova filharmonie velmi cení a váží, přibyla možnost získat vstupenky na koncerty mimo zvolené abonmá s 30% slevou.

JFO nabízí také zvýhodnění pro posluchače, kteří si zakoupí abonmá cyklu Gong již do 30. 6. 2014 – cena pro ně bude místo 1 680 Kč, jen 1200 Kč a místo 1490 Kč, jen 1000 Kč (podle cenového pásma). Velmi výrazné slevy vstupného jsou pak připraveny pro studenty ostravských hudebních škol.

NOVÉ PROJEKTY

Koncerty pro školy

V minulém režimu neblaze proslulé „výchovné“ koncerty se jen pomalu a nelehko zbavují své špatné pověsti. A k tomuto očistnému procesu chce Janáčkova filharmonie rozhodně razantně přispět. Na školáky čekají speciální koncerty, které v duchu motta „Klasika na vlastní kůži“ představí akademický svět artificiální hudby jinak. Programem budou děti provázet známé tváře nehudebního světa a samotné koncerty budou rozšířeny o hudební workshopy.

Filharmonie PLUS
Na druhé straně posluchačského spektra jsou příznivci vážné hudby, kteří patří ke stálým nebo příležitostným návštěvníkům koncertů JFO. Těm je určena Hudební univerzita třetího věku aneb Filharmonie PLUS. Její posluchači se s cílem rozšířit své hudební znalosti a dovednosti budou scházet každé první úterý v měsíci. První ročník „studia“ bude zahájen v měsíci říjnu.

Janáčkův filharmonický sbor mladých
Při Janáčkově filharmonii bude od sezóny 2014/2015 jako svébytné hudební těleso fungovat Janáčkův filharmonický sbor mladých a jeho sbormistrem se stane Jiří Slovík. Tento sbor bude mít nejen příležitost vystupovat s filharmonií, ale zároveň bude připravovat své vlastní koncertní pořady. Přijímací zkoušky pro dívky od 10 do 19 let a chlapce od 10 do 15 let (věk není limitní) proběhnou přímo v JFO ve dnech 4. 6., 12. 6., 16. 6., 1. 9. a 4. 9 (vždy od 16 do 20 hodin).

Agenti #JFO

A konečně se dostáváme k Agentům #JFO. Jedná se o zbrusu nový projekt, jehož cílem je sdružovat všechny příznivce JFO, kteří se o této instituci chtějí dozvědět více a zároveň se rádi budou podílet na její propagaci. Agenti by se měli rekrutovat z řad posluchačů a milovníků klasické hudby. Ti, kteří si zvolí život agenta, se stanou hýčkanými. Janáčkova filharmonie pro ně bude pořádat nejrůznější akce, semináře, workshopy apod., bude je zahrnovat informacemi, výhodami a slevami, což samozřejmě nebude jen tak. Oplátkou bude od svých agentů chtít, aby mezi lidem šířili její čest a slávu, aby na základě získaných podkladů ale hlavně vlastního přesvědčení doporučovali návštěvu toho či jiného koncertu, protože „word of mouth“ je přece nejefektivnější a věky prověřený způsob šíření informací.

ZAHRANIČÍ

Kromě ostravské sezóny plánuje JFO samozřejmě také zahraniční koncerty, např. ve Vídni v prestižním Konzerthausu nebo Bratislavě. Dále se chce zaměřit na země střední Evropy, Švýcarsko a Itálii. Na přelomu roku 2014 a 2015 pak proběhne koncertní turné v Číně.

A co říci závěrem? Zde se velmi hodí odcitovat slova skladatele Petra Ebena: „Skladba pro mě není vypuštěným balónkem, ale míčem, hozeným a čekajícím na ruce, jež ho chytí."



Policie obvinila 20letého mladíka z vraždy 59letého Ostravana

Dnes 8:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vzájemný konflikt stál za vraždou, kterou v těchto chvílích vyšetřují kriminalisté z Ostravy. Mladší z mužů staršího opakovaně napadl tak surově, že mu život nezachránila ani rychlá první pomoc. Oběť navíc okradl.

Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

Povodňovým zachráncům se dostalo poděkování za obětavost a nasazení

Poděkování za obětavé nasazení se dostalo všem záchranářům, kteří pomáhali v průběhu letošních povodní. Ocenění se jim dostalo v areálu LIBROS v Ostravě-Přívoze, který byl povodňovou vodou také zcela zaplaven.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

Včera 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

Včera 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

9. října 2024 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Výtěžek z koncertu podpoří přístavbu domova v Heřmanicích, přibude osm bezbariérových pokojů

Na tři sta návštěvníků podpořilo svou účastí na benefičním koncertu přístavbu a rekonstrukci charitního domu v Heřmanicích. Domov se rozšíří o osm bezbariérových pokojů a doplní jej chybějící evakuační výtah. Stavět by se mělo začít ještě v tomto měsíci.

Města i obce dusí všechny druhy odpadů po povodních a demolicích, řeší jejich třídění, drcení a odvozy

Každá povodní postižená obec má na svém pozemku obrovské haldy odpadů. Jde o vystěhované vybavení bytů, komunální odpady i odpady z demolovaných domů. Skládky se prohýbají pod náporem ze všech stran a obce musí řešit redukci odpadů na co nejmenší objem.

Opavská Urologie nabízí široké spektrum operací

Urologické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je na velmi vysoké úrovni. Zaměřuje se především na laparoskopické operace ledvin, nadledvin, močového měchýře a močovodu.

Žáci Gymnázia Havířov pořádali sportovní hry

9. října 2024 19:39 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Co pět let pořádá Gymnázium Havířov sportovní den, letos pod názvem Gymnaziální kolosální kreativní kratochvilné hry. A jednotlivé disciplíny vymýšleli samotní studenti.

Žáci SŠ technické a dopravní dostali nový automobil

9. října 2024 19:21 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Žáci SŠ technické a dopravní v Ostravě – Vítkovicích se budou učit na zbrusu novém osobním voze, který škola získala od svého sponzora. Jde o vůz BMW, podívejte se na reportáž.

O Trh uplatnění a vzdělávání byl v Třinci velký zájem

9. října 2024 19:13 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Trh uplatnění a vzdělávání 2024 cestuje po celém MS kraji, tentokrát si dal dostaveníčko v třinecké hale Stars. V Třinci se konal už po dvacáté sedmé.