Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ohlédnutí za 21. ročníkem Mez. h. festivalu Janáčkovy Hukvaldy 2

MHF Janáčkovy Hukvaldy, jehož pořadatelem je Fond Janáčkovy Hukvaldy, se konal v době od 3. do 20. června 2014. Dramaturgická linie dvanácti festivalových koncertů se výrazně přihlásila k „Roku české hudby“ uvedením řady děl českých skladatelů, kteří mají letos svá kulatá výročí. Mezi nimi dominovalo připomenutí 160 let od narození Leoše Janáčka, jehož skladby zazněly téměř na všech koncertech.

Druhý festivalový týden

Festivalový koncert 8. července v kostele sv. Mikuláše v Rychalticích patřil hukvaldské rodačce, studentce Janáčkovy konzervatoře Gabriele Jílkové. Ke svému celovečerním koncertu, kde hlavní úlohu měl cimbál, přizvala jako hosty také svého pedagoga z Janáčkovy konzervatoře v Ostravě Mgr. Daniela Skálu a dvě spolužačky – houslistku Zuzanu Sokolovou a recitátorku Annu Bangoura. G. Jílková představila svůj nástroj – cimbál – jako nástroj mnoha tváří – nástroj, plný barev, široké dynamické škály a velikých technických možností. Její suverenita a lehkost, s jakou si počínala v průběhu celého koncertu - ve skladbách německého a francouzského baroka přes hudbu romantizmu, impresionizmu, soudobých českých autorů Jaromíra Dadáka , Jarmily Mazourovéi maďarského národního skladatele Bély Bartóka nikdy nezaváhala a její projev byl muzikantský, technicky dokonalý a představil cimbál ve všech jeho zvukových polohách od téměř neslyšitelných pianissim až po rasantní fortissimo v soudobých skladbách.

Je třeba vysoce ocenit zásluhu profesora Skály, předního českého interpreta na tento nástroj a také velmi úspěšného pedagoga a propagátora hry na cimbál, který ve většině skladeb spoluúčinkoval. Houslistka Zuzana Sokolová zahrála dva „Romantické kusy“ Antonína Dvořáka hezkým tónem, s přesnou intonací i rytmem. Možná bychom si přáli poněkud romantičtější výraz a hlavně vyšší tempo 1. kusu, ale i tak soustředěný výkon houslistky zaslouží uznání. Vhodným propojením jednotlivých skladeb byla recitace absolventky herectví Janáčkovy konzervatoře v Ostravě Anny Bangoury, která přednesla verše Bohumila Pavloka – Hukvaldská preludia věnovaná památce Leoše Janáčka.

Jedním z očekávaných vrcholů festivalu byl koncert ve středu 9. července v jedinečném sále Piaristického kláštera v Příboře. Radek Baborák, hráč na lesní roh světového formátu se představil tentokrát ve spolupráci se „svým“ smyčcovým kvartetem. Ve skladbách Antonína Rejchy, Miloše Boka, Alexandra Glazunova a Yorka Bowena nebyli posluchači ani na chvíli na pochybách, že slyší opravdu mimořádně kvalitní výkon. Pokud někdo škodolibě čekal, že Baborákova horna přece jen někdy selže, nedočkal se. A kvarteto složené z vynikajících individualit – houslisté Dalibor Karvay a Martina Bačová, violista Karel Untermüller a violoncellistka Hana Baboráková přesvědčili výbornou souhrou, intonací a krásným zvukem a snad i popřeli vžitý názor, že smyčcové kvarteto musí spolu hrát několik let, aby dosáhlo vysoké úrovně. Výjimečný byl především výrazný zvuk a přesvědčivý výraz tohoto souboru. Je veliká škoda, že zájem o tento koncert převýšil i tak už zvětšenou kapacitu sálu a někteří zájemci se na koncert nedostali.

Další lahůdkou festivalových koncertů bylo vystoupení Smetanova tria 11. července v sále hotelu Hukvaldy. Tento prestižní komorní soubor, významný reprezentant českého hudebního umění, je složen z vynikajících sólistů. Také první část jejich koncertu na Hukvaldech patřila sólovému repertoáru. Houslista Jiří Vodička, rodák z Ostravy ve spolupráci s Jitkou Čechovou zahráli Janáčkovu sonátu pro housle a klavír a už zde se vytvořilo mezi umělci a početnými posluchači neobyčejné souznění, které v průběhu večera ještě gradovalo. Jiří Vodička dokázal, že je mimořádně disponovaný houslista, který má nejenom neomylnou techniku a intonaci, ale také neobyčejně bohatý výrazový rejstřík a jeho hra má schopnost oslovit posluchače citovou hloubkou. Ideální partnerkou mu zde byla klavíristka Jitka Čechová, její vnímání hudby má velmi podobné rysy – dokonalost, veliká výrazová škála a emocionální přesvědčivost. Takto se představila i v provedení Janáčkova cyklu „Po zarostlém chodníčku“. Zdá se, že i zde se projevil na Hukvaldech všudypřítomný Janáčkův mystický vliv – indukce jeho hudbou posedlého ducha. Zážitek z této interpretace byl dokonalý. Violoncellista Jan Páleníček připomněl svým sólistickým vystoupením 100. výročí narození svého otce. Josef Páleníček, jeden z nejvýznamnějších českých klavíristů historie, výrazná osobnost české hudební kultury a zakladatel Smetanova tria, byl skladatelem, který stejně jako Bohuslav Martinů studoval skladbu ve Francii. Interpretace jeho Chorálových variací pro violoncello a klavír v podání Jana Páleníčka za doprovodu Jitky Čechové nejen připomnělo tuto osobnost naší hudební historie, ale bylo také ukázkou nástrojového mistrovství interpreta, který mimořádně náročnou skladbu zahrál naprosto přesvědčivě.Smetanovo trio g moll, světově proslulé dílo českého národního skladatele, zaznělo ve druhé části koncertu a přimělo publikum k vřelým ovacím vstoje. Koncert pak ještě pokračoval třemi přídavky a tak jsme vlastně vyslechli celé další dílo – Multikulturní suitu Romana Haase.

V sobotu 12. července pokračoval festival Janáčkovy Hukvaldy vystoupením Moravského komorního sboru s dirigentem Jiřím Šimáčkem opět v inspirujícím prostředí kostela sv. Mikuláše v Rychalticích. Program byl sestaven ze skladeb pro smíšený sbor z děl Leoše Janáčka (Graduale, Kačena divoká, Zdrávas Maria, Vlčí stopa a Otčenáš) a Antonína Dvořáka (Biblické písně v úpravě pro smíšený sbor). Toto sborové těleso prokázalo, že disponuje kvalitními hlasy ve všech skupinách a pod vedením svého uměleckého vedoucího – Mgr. Jiřího Šimáčka podalo velmi soustředěný, zaujatý a kvalitní výkon. Také všichni vokální sólisté (Antonín Tomášek, Natálie Kaštovská, Klára Curylová) a spolupracující zkušení instrumentalisté ( Zdeněk Pěček – klávesy, Roman Mžik – Housle a Anastázie Tomečková – harfa) přispěli k celkovému zdaru koncertu, který měl u početného publika veliký ohlas. Jedinou připomínku mám ke kvalitě použitého klávesového nástroje, který zejména v klavírním rejstříku (v Biblických písních) byl hodně elektronický a ke zvuku klavíru měl daleko. I při tomto koncertu byl Rychaltický kostel zcela zaplněn a posluchači vytvořili účinkujícím opravdu inspirativní prostředí.



Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

10. října 2024 17:45 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

20letý mladík v Ostravě umlátil na ulici muže. Za vraždu mu hrozí výjimečný trest

Kriminalisté řeší velmi brutální vraždu v Ostravě. 20letý mladík přímo na ulici před vchodem do domu doslova umlátil muže a ukradl mu osobní věci. Díky svědkům ho ale policisté za pár minut zadrželi. Hrozí mu výjimečný trest.

Povodňovým zachráncům se dostalo poděkování za obětavost a nasazení

Poděkování za obětavé nasazení se dostalo všem záchranářům, kteří pomáhali v průběhu letošních povodní. Ocenění se jim dostalo v areálu LIBROS v Ostravě-Přívoze, který byl povodňovou vodou také zcela zaplaven.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

10. října 2024 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

10. října 2024 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

9. října 2024 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Výtěžek z koncertu podpoří přístavbu domova v Heřmanicích, přibude osm bezbariérových pokojů

Na tři sta návštěvníků podpořilo svou účastí na benefičním koncertu přístavbu a rekonstrukci charitního domu v Heřmanicích. Domov se rozšíří o osm bezbariérových pokojů a doplní jej chybějící evakuační výtah. Stavět by se mělo začít ještě v tomto měsíci.

Policisté vyšetřují okradení seniora, poznáte muže na fotografii z bankomatu

Včera 18:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté z obvodního oddělení Frýdek-Místek prověřují okolnosti protiprávního jednání, ke kterému došlo v polovině srpna letošního roku. Dosud neznámý pachatel měl pod legendou prodeje nožů využít nepozornosti poškozeného seniora, který vybíral peníze na zboží z bankomatu, a vybrat bez jeho vědomí finanční hotovost 20 tisíc korun.

Sotva policisté na noční vyřešili zdrogovaného řidiče, zadrželi opilého šoféra

Včera 17:43 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přesto, že jsou v Bohumíně kvůli povodním posílené policejní hlídky, někteří řidiči podstupují riziko zadržení, když vědomě usedají za volant v době uloženého zákazu řízení a navíc pod vlivem alkoholu nebo drog.

Lidé s policisty zachránili muže, který několik hodin či dnů trpěl bezmocně v bytě

Včera 17:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Podezření obyvatel domu v Karlovicích na Bruntálsku, že jeden z jejich sousedů může být v ohrožení života se potvrdilo, když do bytu po vyražení dveří vstoupili policisté a nájemníka tam našli bezvládně ležícího.

Policie obvinila 20letého mladíka z vraždy 59letého Ostravana

Včera 8:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vzájemný konflikt stál a vraždou, kterou v těchto chvílích vyšetřují kriminalisté v Ostravy. Mladší z mužů staršího opakovaně napadl tak surově, že mu život nezachránila ani rychlá první pomoc. Oběť navíc okradl.

Města i obce dusí všechny druhy odpadů po povodních a demolicích, řeší jejich třídění, drcení a odvozy

Každá povodní postižená obec má na svém pozemku obrovské haldy odpadů. Jde o vystěhované vybavení bytů, komunální odpady i odpady z demolovaných domů. Skládky se prohýbají pod náporem ze všech stran a obce musí řešit redukci odpadů na co nejmenší objem.

Opavská Urologie nabízí široké spektrum operací

10. října 2024 17:37 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Magazín TV medicína

Urologické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je na velmi vysoké úrovni. Zaměřuje se především na laparoskopické operace ledvin, nadledvin, močového měchýře a močovodu.