Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Michal Petrov chystá druhý díl bestselleru RETRO ČS

Zítra navštíví Dům knihy v Ostravě S Michalem Petrovem si o jeho knize a vztahu k retru můžete přijít popovídat do Domu knihy v Ostravě na Smetanově náměstí, kde se 11. září od 16:00 hodin uskuteční beseda spojená s autogramiádou. www.knihcentrum-ostrava.cz

V roce 1989 absolvoval Michal Petrov Obchodní fakultu Vysoké školy ekonomické a rok nato nastoupil do redakce Československé televize. Také v dalších letech pokračovala jeho profesní dráha v médiích, napříč všemi sdělovacími prostředky. Působil jako zpravodaj v Německu, šéfredaktor zpravodajství České televize, šéf domácí rubriky Českého rozhlasu, editor českého vysílání BBC... 

Jaký byl jeho sen? Toužil alespoň částečně zmapovat socialistický konzum u nás. A to se mu podařilo. V roce 2008 se stal duchovním autorem televizního magazínu Retro, kterému byla v roce 2009 udělena prestižní cena Elsa. Na podzim roku 2013 dostalo Retro Michala Petrova knižní podobu. V publikaci autor využil svého bohatého osobního archivu komerčních materiálů a tak u pamětníků vyvolává atmosféru nostalgie. Knihu Retro ČS, která na Světě knihy 2014 získala ocenění Besteseller roku 2013 v kategorii Odborná a populárně naučná literatura pro dospělé, vydalo nakladatelství JOTA. 

Nejprve tady byl televizní magazín Retro. Jak se zrodil nápad připravit knihu a jak dlouho vznikala? 

Kniha byla přirozeným dalším krokem. Původní nápad prostě „přetavit“ televizní vysílání do knižní podoby se ukázal jako nereálný, protože jednotlivé díly televizního Retra byly natáčeny tak, aby byly kompaktní jeden každý, ale nutně nemusely navazovat jeden na druhý. V knížce jednotlivé kapitoly navazovat musejí, jinak by jako celek působila neuspořádaně a čtenář by se v ní nedokázal zorientovat. Takže jsem myšlenku na pouhý „pándán“ televizního cyklu zavrhl a na světě se ocitl úplně nový projekt. Práce na něm v čistém čase zabrala asi půl roku. 

Kdy jste u sebe začal pozorovat touhu zachytit svět svého dětství a dospívání? 

V témže okamžiku, kdy jsem začal pozorovat ztrátu paměti:-). Ale krylo se to zřejmě se začátkem vysílání cyklu „Před 25 lety“ na nově založeném programu ČT24. Měl jsem na starosti jeho dramaturgii a přišlo mi líto nevyužít maxima z televizního archivu. Šlo o sestřihy ze starých Televizních novin Československé televize. Ty se vyráběly původně v půlhodinové stopáži, ale sestřih měl jen deset minut. Spousta materiálu zbývala; spousta materiálu významné dokumentární hodnoty, který ve mně osobně zarezonoval. Tak vzniklo televizní Retro. Dokumentární pokusy o zachycení období socialismu se do té doby soustředily – a právem – především na odkrývání míry zločinnosti totalitního režimu. Teprve, když začal být výraznou měrou splácen české veřejnosti tenhle dluh, mohlo nastoupit banálnější téma konzumu. Léta vlády státostrany přece tvořily v drtivé většině ty úplně nejvšednější dny. 

Jaká si myslíte, že je věková skupina čtenářů, kteří si knihu RETRO ČS kupují? 

Jsou to spíše ti, kteří mají na co vzpomínat nebo se domníváte, že také mladší generace si ráda prolistuje knihu zachycující dobu, kterou neprožila? Ohlasy mám od zástupců všech věkových skupin. Moc mě těší, že ji někteří učitelé využívají v hodinách dějepisu, a děti prý reagují se skutečným zájmem. Všední den je prostě srozumitelný všem, i když se jednalo o všední den za jiného režimu. Napsali mi i lidé, kteří se na fotografiích poznali. To bylo naprosto fantastické. Obecně si myslím, že si tu knížku koupili především ti, kteří tehdy prožili své nejhezčí roky, protože takové ty roky mládí zkrátka bývají, a chtěli si je připomenout. Konkrétní motivy se mohou lišit – někomu v té době nevrzaly klouby, jinému vyhovovalo, že věci byly přehlednější a život pomalejší. Přece nebudete vzpomínat špatně na dobu, kdy jste dostala (nebo dal) první pusu, anebo si vezl(a) dítě z porodnice. A to zmiňuju jen archetypální situace. 

Doma máte rozsáhlou sbírku retro předmětů. Který z nich je váš nejoblíbenější nebo kterého si nejvíce ceníte? 

Obecně mám rád plechové obaly – od čajů, čokoládových a jiných bonbonů, kávy, polévek. Jsou praktické – nemusíte na ně dávat extra pozor, protože dost vydrží – a jsou krásné. Československé obaly měly ve své době vyšší úroveň, než bychom jim byli tehdy ochotni přiznat. Nejvíc mám ale určitě rád hračky a mezi nimi asi stavím nejvýše armádní sanitu Tatra 805 z Omnie, letadlo Akrobat z Itesu a autobus Škoda 706 z Jablonecké bižuterie. Protože jsem významnou část dětství prožil v Bulharsku, cením si hodně i sady plechových náklaďáků Coca Coly z řady Mikro, která se tam kdysi vyráběla. Je kuriózní nápisem v cyrilici a taky tím, že šlo vlastně o repliky amerických autíček Tonka. Mým asi vůbec nejoblíbenějším retropředmětem je stará bulharská jednolevová bankovka, kterou pořád nosím v peněžence pro štěstí. 

Jak to vůbec vypadá u vás doma? Máte celý dům vybavený v retro stylu nebo máte nějakou místnost, malé muzeum, kde uchováváte svou sbírku? 

Celý byt je muzeum. Kde je to jen trochu možné, stojí vitrína, protože na hezké věci se má člověk mít možnost koukat. Všecko ale mít při nejlepší vůli na očích nemůžete, i když už atakuju i pokoj svého syna, který pro to má naštěstí pochopení. A když už jsem u tohohle slova, těžko se tady nezmínit o mé paní. Je ale fakt, že ona věděla, že si bere kramáře. Nejhorší ze všeho jsou knihy – díkybohu žijeme v digitálním věku. 

Jaký máte vztah ke značkám, které se do dnešního světa vrátily? 

Kupujete si žvýkačku Pedro, mlsáte tyčinku Deli nebo pijete Kofolu, Chito či Citrokolu? K dnešnímu Pedru nemám žádný vztah, protože už je na něm česká jen značka. Ostatně, myslím, že retro je tolik sexy proto, že v každé zemi vypadalo jinak. Protože to byla doba, kdy globálních bylo jen pár značek, a v každém státě se vyvíjela svébytná estetika. Citrokolu piju rád – mnohem spíš mi připomíná tehdejší nápoj toho jména než třeba dnešní Kofola. Ale vítězí u mě točená malinovka. Z pamlsků miluju arašídové věnečky – dají se sehnat v Coopu - a prakticky všechny orientální cukrovinky z pouti. 

Chystáte RETRO ČS druhý díl? Ke konci loňského roku jste v jednom rozhovoru prozradil, že už jej máte v hlavě. Jak to vypadá dnes, už na něm pracujete? 

Myslím, že bylo logické začít u jídla, kosmetiky a dětského světa, ale konzum byl a je mnohem vrstevnatější. Takže logicky přejdu k hmotnějším částem životního stylu. A ano, už jsem začal, jen to jde trochu ztuha. Ale to šla jednička zpočátku taky, a tak věřím v bod zlomu i tentokrát. 

Zmapování socialistické éry u nás bylo vaším snem, který jste si splnil. Napsal byste nějakou knihu, kdybyste dobu socialismu neprožil? A pokud ano, o čem by byla? 

No, ještě pořád si ho plním, protože není dobojováno. Kdybych ten „socík“ aspoň částečně neprožil, určitě by ani knižní Retro.ČS ani to televizní nevzniklo, protože jen ten prožitek mi umožnil sebrat v sobě tu drzost a ucházet se o přízeň čtenářů a diváků. Je to trochu tenký led, protože všechno, co se váže k období těch čtyř poúnorových dekád, se pochopitelně ideologizuje. To, že jsem to viděl na vlastní oči, ze mě dělá očitého svědka, který může vypovídat. Můj další sen je kniha o Istanbulu, takový průvodce pro lidi, které na tom městě zajímá víc než jen Modrá mešita nebo Velký bazar. Je to místo, kam se s manželkou Marií vracíme nejméně jednou ročně už mnoho let po sobě. Jako místo rozhodujícího střetu mezi Západem a Východem (v tom nestudenoválečnickém pojetí) rozkročené na dva kontinenty má svou magii a získalo si mé srdce.



Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

10. října 2024 17:45 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

20letý mladík v Ostravě umlátil na ulici muže. Za vraždu mu hrozí výjimečný trest

Kriminalisté řeší velmi brutální vraždu v Ostravě. 20letý mladík přímo na ulici před vchodem do domu doslova umlátil muže a ukradl mu osobní věci. Díky svědkům ho ale policisté za pár minut zadrželi. Hrozí mu výjimečný trest.

Povodňovým zachráncům se dostalo poděkování za obětavost a nasazení

Poděkování za obětavé nasazení se dostalo všem záchranářům, kteří pomáhali v průběhu letošních povodní. Ocenění se jim dostalo v areálu LIBROS v Ostravě-Přívoze, který byl povodňovou vodou také zcela zaplaven.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

10. října 2024 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

10. října 2024 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

9. října 2024 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Výtěžek z koncertu podpoří přístavbu domova v Heřmanicích, přibude osm bezbariérových pokojů

Na tři sta návštěvníků podpořilo svou účastí na benefičním koncertu přístavbu a rekonstrukci charitního domu v Heřmanicích. Domov se rozšíří o osm bezbariérových pokojů a doplní jej chybějící evakuační výtah. Stavět by se mělo začít ještě v tomto měsíci.

Policisté vyšetřují okradení seniora, poznáte muže na fotografii z bankomatu

Včera 18:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté z obvodního oddělení Frýdek-Místek prověřují okolnosti protiprávního jednání, ke kterému došlo v polovině srpna letošního roku. Dosud neznámý pachatel měl pod legendou prodeje nožů využít nepozornosti poškozeného seniora, který vybíral peníze na zboží z bankomatu, a vybrat bez jeho vědomí finanční hotovost 20 tisíc korun.

Sotva policisté na noční vyřešili zdrogovaného řidiče, zadrželi opilého šoféra

Včera 17:43 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přesto, že jsou v Bohumíně kvůli povodním posílené policejní hlídky, někteří řidiči podstupují riziko zadržení, když vědomě usedají za volant v době uloženého zákazu řízení a navíc pod vlivem alkoholu nebo drog.

Lidé s policisty zachránili muže, který několik hodin či dnů trpěl bezmocně v bytě

Včera 17:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Podezření obyvatel domu v Karlovicích na Bruntálsku, že jeden z jejich sousedů může být v ohrožení života se potvrdilo, když do bytu po vyražení dveří vstoupili policisté a nájemníka tam našli bezvládně ležícího.

Policie obvinila 20letého mladíka z vraždy 59letého Ostravana

Včera 8:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vzájemný konflikt stál a vraždou, kterou v těchto chvílích vyšetřují kriminalisté v Ostravy. Mladší z mužů staršího opakovaně napadl tak surově, že mu život nezachránila ani rychlá první pomoc. Oběť navíc okradl.

Města i obce dusí všechny druhy odpadů po povodních a demolicích, řeší jejich třídění, drcení a odvozy

Každá povodní postižená obec má na svém pozemku obrovské haldy odpadů. Jde o vystěhované vybavení bytů, komunální odpady i odpady z demolovaných domů. Skládky se prohýbají pod náporem ze všech stran a obce musí řešit redukci odpadů na co nejmenší objem.

Opavská Urologie nabízí široké spektrum operací

10. října 2024 17:37 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Magazín TV medicína

Urologické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je na velmi vysoké úrovni. Zaměřuje se především na laparoskopické operace ledvin, nadledvin, močového měchýře a močovodu.