Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Slezské divadlo Opava zve na operu Cosi fan tutte

Cosi fan tutte – Takové jsou všechny. Wolfgang Amadeus Mozart

Představení uvedeme v těchto nejbližších termínech: 

17. 9. 2014 v 19 hodin

23. 9. 2014 v 19 hodin

26. 9. 2014 v 19 hodin


Samotný název opery napovídá hlavní témata této dvouaktové opery, jejímž námětem byla údajně skutečná milostná aféra, která pohoršila a asi i pobavila císaře Josefa II. natolik, že pověřil Da Ponteho napsáním libreta, jež by čerpalo právě z této humorné až groteskní příhody. Mozart komponoval operu na zakázku především v posledním čtvrtletí roku 1789 a dokončena byla v lednu následujícího roku, kdy se ve Dvorním divadle ve Vídni také začala zkoušet. Po premiéře se uskutečnily 4 reprízy a z důvodu státního smutku za zemřelého císaře Josefa II. byla další představení až v letních měsících. Cosi fan tutte patří mezi vrcholné Mozartovy opery, ale z důvodu slabšího libreta, které bylo už po premiéře kritizováno, zůstává v počtu repríz za Donem Giovannim, Figarovou svatbou a Kouzelnou flétnou. I tak patří árie a ansámbly mezi nejlepší operní „hity“ všech dob a jejich promyšlená dramaturgie v rámci celku činí z Cosi fan tutte krásný šperk operního repertoáru.


Mozartova genialita dala této lehkovážné převlekové opeře buffa další rozměr – lyrické momenty s akcentem vážnosti. Fascinuje mě životnost tohoto nazírání. (Slyšíte o milenci schovaném ve skříni atd. – smějete se. Jste-li vy sami jedním z aktérů takové situace, tak vám do smíchu určitě není.) Mozartovo uchopení námětu je inspirací pro rozvinutí témat – relativita přísah, pokoušení věrnosti, zvědavost a hořké poznání, rozdílný pohled mužů a žen na morálku, vášeň, touhu, věky zveličovaná smyslnost žen, záměna partnerů a další. Inscenace by měla zrcadlit proměnlivé a nestálé emoce, které dávají vzniknout hravým, lehce erotickým, ale i sarkasticky úsměvným situacím s lyrikou a vážností lidské potřeby lásky a jako operní komedie by měla především pobavit.

V opeře Cosi fan tutte se dva mladíci nechají přemluvit svým starším a zkušenějším kamarádem ke zkoušce věrnosti svých partnerek. Fiktivně odplouvají za svým vojenským plukem, aby se vzápětí vrátili jako dva exotičtí frajeři a sváděli každý partnerku toho druhého. Provádějí odvážný a také neslušný i nebezpečný experiment nejen s city svých partnerek, ale také se svými vlastními. Pokoušení, pýcha a nekonečná zvědavost zamotá hlavu naprosto všem aktérům této frašky, kterou řídí jejich přítel za pomoci úplatné služebné obou
dívek.

Wolfgang Amadeus Mozart (27. ledna 1756, Salzburg – 5. prosince 1791, Vídeň), hudební skladatel klasicismu, klavírní virtuos, geniální hudebník, který složil 626 děl světského i duchovního charakteru. Ve svém dětství koncertoval po celé Evropě. Když opustil pozici dvorního skladatele v Salzburgu, nenalezl již stálé placené místo. Nechtěl sloužit jako lokaj aristokratické společnosti a přál si zůstat svobodným umělcem.

Operu uvádíme v českém jazyce. Autorem básnického překladu je písničkář, textař a hudební skladatel Jaromír Nohavica, který se v roli překladatele a tvůrce nového textu libreta představil již v několika operních domech. Libreto dostalo současný jazyk, lidovější zasazení a česká jména postav, což nahrává komediální opeře buffa s nádechem dnešní doby.

Dirigent: Tomáš Hanák j.h.
Režie a choreografie: Jana Andělová Pletichová
Libreto: Lorenzo da Ponte
Překlad: Jaromír Nohavica
Sbormistr: Kremena Pešakova
Výtvarník kostýmů: Jana Andělová Pletichová
Výtvarník scény: Jaroslav Milfajt j.h.
Asistent režie: Marta Vaňkátová
Korepetitoři: Libuše Vondráčková, Karel Mládek

íza (Fiordiligi): Mariana Hochelová j.h., Veronika Holbová j.h.

Dorka (Dorabella): Ilona Kaplová, Dana Šťastná j.h.
Kuba (Guglielmo): Zdeněk Kapl, Roman Hoza j.h.
Ferda (Ferrando): Dušan Růžička, Ondřej Koplík j.h.
Růžena (Despina): Tereza Kavecká, Olga Jelínková j.h.
Doktor Sláma (Don Alfonso): Dalibor Hrda, Josef Škarka j.h.

PREMIÉRA: 22. 6. 2014



Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

10. října 2024 17:45 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

20letý mladík v Ostravě umlátil na ulici muže. Za vraždu mu hrozí výjimečný trest

Kriminalisté řeší velmi brutální vraždu v Ostravě. 20letý mladík přímo na ulici před vchodem do domu doslova umlátil muže a ukradl mu osobní věci. Díky svědkům ho ale policisté za pár minut zadrželi. Hrozí mu výjimečný trest.

Povodňovým zachráncům se dostalo poděkování za obětavost a nasazení

Poděkování za obětavé nasazení se dostalo všem záchranářům, kteří pomáhali v průběhu letošních povodní. Ocenění se jim dostalo v areálu LIBROS v Ostravě-Přívoze, který byl povodňovou vodou také zcela zaplaven.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

10. října 2024 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

10. října 2024 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

9. října 2024 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Výtěžek z koncertu podpoří přístavbu domova v Heřmanicích, přibude osm bezbariérových pokojů

Na tři sta návštěvníků podpořilo svou účastí na benefičním koncertu přístavbu a rekonstrukci charitního domu v Heřmanicích. Domov se rozšíří o osm bezbariérových pokojů a doplní jej chybějící evakuační výtah. Stavět by se mělo začít ještě v tomto měsíci.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. listopadu 2024 od 30 000 do 38 000 Kč/měsíc

Policisté vyšetřují okradení seniora, poznáte muže na fotografii z bankomatu

Včera 18:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté z obvodního oddělení Frýdek-Místek prověřují okolnosti protiprávního jednání, ke kterému došlo v polovině srpna letošního roku. Dosud neznámý pachatel měl pod legendou prodeje nožů využít nepozornosti poškozeného seniora, který vybíral peníze na zboží z bankomatu, a vybrat bez jeho vědomí finanční hotovost 20 tisíc korun.

Sotva policisté na noční vyřešili zdrogovaného řidiče, zadrželi opilého šoféra

Včera 17:43 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přesto, že jsou v Bohumíně kvůli povodním posílené policejní hlídky, někteří řidiči podstupují riziko zadržení, když vědomě usedají za volant v době uloženého zákazu řízení a navíc pod vlivem alkoholu nebo drog.

Lidé s policisty zachránili muže, který několik hodin či dnů trpěl bezmocně v bytě

Včera 17:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Podezření obyvatel domu v Karlovicích na Bruntálsku, že jeden z jejich sousedů může být v ohrožení života se potvrdilo, když do bytu po vyražení dveří vstoupili policisté a nájemníka tam našli bezvládně ležícího.

Policie obvinila 20letého mladíka z vraždy 59letého Ostravana

Včera 8:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vzájemný konflikt stál a vraždou, kterou v těchto chvílích vyšetřují kriminalisté v Ostravy. Mladší z mužů staršího opakovaně napadl tak surově, že mu život nezachránila ani rychlá první pomoc. Oběť navíc okradl.

Města i obce dusí všechny druhy odpadů po povodních a demolicích, řeší jejich třídění, drcení a odvozy

Každá povodní postižená obec má na svém pozemku obrovské haldy odpadů. Jde o vystěhované vybavení bytů, komunální odpady i odpady z demolovaných domů. Skládky se prohýbají pod náporem ze všech stran a obce musí řešit redukci odpadů na co nejmenší objem.

Opavská Urologie nabízí široké spektrum operací

10. října 2024 17:37 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Magazín TV medicína

Urologické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je na velmi vysoké úrovni. Zaměřuje se především na laparoskopické operace ledvin, nadledvin, močového měchýře a močovodu.