Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

​Konference Opera Europa v Ostravě

Přípravy dlouho očekávané Mezinárodní konference Opera Europa, která se uskuteční ve dnech 20. – 23. 11. 2014 v Brně a Ostravě, vrcholí!

Název pořádané konference: Mezinárodní konference Opera Europa Brno /Ostrava – podzim 2014 

Téma konference: Rok české hudby 

Místo konání: Brno, Ostrava, Hukvaldy 

Termín konání konference: 20. – 23. 11. 2014 

Web: www.opera-europa.org

Již za pár dní se stane Ostrava středobodem všeho operního evropského dění – společně s Národním divadlem Brno bude hostit významnou konferenci, které se účastní přední operní manažeři, ředitelé a intendanti velkých operních domů. 

„Je to pro nás velká čest a současně výzva, ostravská opera v minulých letech dokázala, že patří mezi přední české a nestydím se říci i evropské operní domy, k odkazu Janáčkovy tvorby se hrdě hlásíme pravidelným uváděním jeho oper, rovněž dbáme o kontinuální uvádění oper i ostatních českých skladatelů, proto nás velmi těší, že se budeme moci před účastníky konference prezentovat hned dvěma inscenacemi – v sobotu 22. 11. budou moci delegáti zhlédnout operu B. Smetany Čertova stěna a v neděli 23. 11., po návratu z rodiště L. Janáčka, na ně čeká derniéra opery Káťa Kabanová,“ uvedl ředitel NDM Jiří Nekvasil. 

V Ostravě budou mít delegáti rovněž možnost diskutovat na téma Opera v post-industriálním regionu. David Devan, ředitel Opera Philadelphia, Graham Vick, ředitel Birmingham Opera a Jiří Nekvasil za NDM Ostrava budou moci porovnat své zkušenosti a debatovat o výhodách či nevýhodách provozování operních domů / souborů v bývalých průmyslových oblastech, které dnes hledají svou identitu a obsah. Ostravská část konference však bude mít pro účastníky i nejedno milé překvapení. 

„Nedělní dopoledne bude patřit rodišti L. Janáčka, návštěva se samozřejmě nemůže obejít bez prohlídky rodného domu L. Janáčka, Památníku Leoše Janáčka, hukvaldské obory včetně sochy Lišky Bystroušky a kostelu sv. Maxmiliána, kde malý Leoš hrával na varhany. V Památníku, který je dodnes v přesně takové podobě, v jaké ji L. Janáček obýval, se účastníci konference budou moci setkat i se samotným mistrem Janáčkem, ztvárněným ostravským hercem Tomášem Jirmanem, který tak podpoří genius loci tohoto mimořádného místa,“ uvedla koordinátorka ostravské části konference Valerie Hendrychová. 

O organizaci Opera Europa 

Organizace Opera Europa v současné době sdružuje 153 divadel a hudebních festivalů celkem z 39 zemí, například: z Anglie, Německa, Dánska, Francie, Belgie, Španělska, Itálie, Ruska, Lucemburska, Estonska, Finska, Portugalska, Norska, Švédska, Islandu; z těch vzdálenějších destinací např. z Ománu, Turecka, Severní Koreje, Japonska, Chile. Národní divadlo moravskoslezské je členem organizace Opera Europa od roku 2004. Mezi nejvýznamnější aktivity organizace patří pořádání konferencí v členských zemích. Program konferencí se zaměřuje na rozvoj současných praktických zájmů hudebních divadel a festivalů, mezi které patří zejména: maximalizace příjmů, rozvoj operního publika, nové technologie, řízení lidských zdrojů, PR a marketing, sponzoring a fundraising aj. Cílem konferencí, které jsou pořádány dvakrát za rok, je propagace opery jako stále živého hudebního žánru a zároveň inspirativní výměna profesních zkušeností pracovníků managementů operních domů a festivalů. Po sedmi letech se vrací konference opět do České republiky, tentokráte na Moravu (poprvé se konala Konference Opery Europy v ČR v roce 2007 v Praze). Jejím tématem je Rok české hudby. Cílem pro Národní divadlo Brno a Národní divadlo moravskoslezské, organizátory konference, je podpořit mezinárodní věhlas české hudby a českých skladatelů. 

O programu konference 

„Konference bude zahájena ve čtvrtek 20. listopadu 2014. Slavnostního zahájení se zúčastní náměstkyně Ministerstva kultury JUDr. Kateřina Kalistová, primátor statutárního města Brna Roman Onderka a vedení obou pořadatelských divadel. Úvodní den konference je věnován české hudbě, zejména pak Leoši Janáčkovi. Rádi bychom delegátům ukázali všechna místa úzce spjata s Leošem Janáčkem, který letos oslaví 160 let od svého narození. Večer, po představení Ivy Bittové a Brněnském orchestru lidových nástrojů, budou moci delegáti degustovat nejlepší vína z Jihomoravského kraje. Pátek 21. listopadu je zaměřen hlavně na témata týkající se provozu divadel s operními soubory, jako například: transformace finančních modelů, autorská práva, fundraising speciálních projektů apod. Večer pak delegáti navštíví premiéru opery L. Janáčka Věc Makropulos, která tak symbolicky zahájí již 4. ročník mezinárodního festivalu Janáček Brno (21. - 29. 11. 2014). V sobotu 22. listopadu, po uzavření brněnské části konference, se program přemístí do Ostravy, kde delegáty čeká poslední debata. Prohlídkou Hukvald v neděli 23. Listopadu se konference zakončí,“ uvedla koordinátorka konference Kristýna Štěpánková. 

Evropský operní digitální projekt 

Významnou součástí konference bude rovněž prezentace nového rozsáhlého projektu The European Opera Digital Project (Evropský operní digitální projekt), který je finančně podpořen z programu Kreativní Evropa. Opera Europa společně s Arte a dalšími 15 operními divadly a festivaly, získala finanční prostředky na vytvoření webové platformy nabízející bezplatný přenos oper z celé Evropy doplněný zajímavými, zábavnými a vzrušujícími materiály, jako jsou například rozhovory s umělci, pohledy do zákulisí, ukázky návrhů kostýmů, archiv fotografií a mnoho dalšího. 

Revoluční novinka – přímý přenos tzv. „streaming“ 

V rámci podzimní konference Opera Europa bude poprvé ve své historii možné sledovat vybrané přednášky online. V reálném čase tak bude konference zpřístupněna širokému okruhu diváků z celého světa. Sledování streamovaných přednášek bude možné na webových stránkách festivalu www.janacek-brno.cz/opera- europa/

Streamování přednášek je umožněno díky spolupráci s Janáčkovou akademií múzických umění v Brně. Streaming videa není jedinou novinkou, která se na konferenci představí. Díky navázání spolupráce se startupovým projektem Sli.do, budou mít diváci možnost klást speakerům dotazy v reálném čase online, komentovat jejich přednášky a hlasovat o otázkách, které by chtěli, aby byly zodpovězeny. Tato webová aplikace zapojí publikum nejen v sále do dění konference. 

Pro zapojení se do diskuse stačí otevřít v prohlížeči webovou stránku stránku kliknout na ikonu www.slido.com  zadat kód eventu – OEConference2014 a psát dotazy nebo hlasovat o již zveřejněných. 

Nepropásněte on-line streaming: 

Čtvrtek 20.11.2014 15:30 

OPENING ADDRESS 

Kateřina Kalistová, Czech Vice-Minister of Culture; Roman Onderka, Mayor of Brno; Martin Glaser and Eva Blahová (Brno); and Jiři Nekvasil (Ostrava)

Čtvrtek 20.11.2014 16:30

STAGING JANÁČEK TODAY 

Round-table of directors with Robert Carsen, David Pountney and David Radok, moderated by Marc Clémeur (Opéra du Rhin) 

Pátek 21.11.2014 9:30 

CZECH PERSPECTIVES ON JANÁČEK ° Round-table discussion with Jiří Zahrádka (Brno), Miloš Štědroň (Brno), John Tyrrell (Professor of Music at Cardiff University and author of Czech Opera and Janáček’s Operas), moderated by Jan Špaček 

Pátek 21.11.2014 16:15 

DISCUSSION WITH JAMU STUDENTS ° 

Led by Susan Fisher (London ROH) focused on fundraising

Sobota 22.11.2014 11.30 

CONFERENCE CONCLUSIONS 

Sobota 22.11.2014 13:30 

MEETING WITH JAMU STUDENTS ° 

Led by Karen Stone (Magdeburg)

 www.opera-europa.org



V Karviné opravují chodníky a staví parkoviště, práce probíhají na několika místech

V těchto dnech probíhají na několika místech v Karviné nejrůznější opravy a realizují se další investiční akce. Například řidiči se brzy dočkají nového parkoviště na ulici Na Kopci a pro cyklisty a inline bruslaře se zase vylepšuje cyklostezka poblíž sportoviště v Hranicích.

Hřiště s umělým povrchem v různých částech Havířova prokoukla díky vyčištění

Než stále investovat do stavění nových hřišť, zkusíme je opravit a vyčistit. Touto cestou jde Správa sportovních a rekreačních zařízení v Havířově.

Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

10. října 2024 17:45 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

20letý mladík v Ostravě umlátil na ulici muže. Za vraždu mu hrozí výjimečný trest

Kriminalisté řeší velmi brutální vraždu v Ostravě. 20letý mladík přímo na ulici před vchodem do domu doslova umlátil muže a ukradl mu osobní věci. Díky svědkům ho ale policisté za pár minut zadrželi. Hrozí mu výjimečný trest.

Povodňovým zachráncům se dostalo poděkování za obětavost a nasazení

Poděkování za obětavé nasazení se dostalo všem záchranářům, kteří pomáhali v průběhu letošních povodní. Ocenění se jim dostalo v areálu LIBROS v Ostravě-Přívoze, který byl povodňovou vodou také zcela zaplaven.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

10. října 2024 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

10. října 2024 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Policisté vyšetřují okradení seniora, poznáte muže na fotografii z bankomatu

Včera 18:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté z obvodního oddělení Frýdek-Místek prověřují okolnosti protiprávního jednání, ke kterému došlo v polovině srpna letošního roku. Dosud neznámý pachatel měl pod legendou prodeje nožů využít nepozornosti poškozeného seniora, který vybíral peníze na zboží z bankomatu, a vybrat bez jeho vědomí finanční hotovost 20 tisíc korun.

Sotva policisté na noční vyřešili zdrogovaného řidiče, zadrželi opilého šoféra

Včera 17:43 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přesto, že jsou v Bohumíně kvůli povodním posílené policejní hlídky, někteří řidiči podstupují riziko zadržení, když vědomě usedají za volant v době uloženého zákazu řízení a navíc pod vlivem alkoholu nebo drog.

Lidé s policisty zachránili muže, který několik hodin či dnů trpěl bezmocně v bytě

Včera 17:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Podezření obyvatel domu v Karlovicích na Bruntálsku, že jeden z jejich sousedů může být v ohrožení života se potvrdilo, když do bytu po vyražení dveří vstoupili policisté a nájemníka tam našli bezvládně ležícího.

Policie obvinila 20letého mladíka z vraždy 59letého Ostravana

Včera 8:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vzájemný konflikt stál a vraždou, kterou v těchto chvílích vyšetřují kriminalisté v Ostravy. Mladší z mužů staršího opakovaně napadl tak surově, že mu život nezachránila ani rychlá první pomoc. Oběť navíc okradl.

Města i obce dusí všechny druhy odpadů po povodních a demolicích, řeší jejich třídění, drcení a odvozy

Každá povodní postižená obec má na svém pozemku obrovské haldy odpadů. Jde o vystěhované vybavení bytů, komunální odpady i odpady z demolovaných domů. Skládky se prohýbají pod náporem ze všech stran a obce musí řešit redukci odpadů na co nejmenší objem.

Opavská Urologie nabízí široké spektrum operací

10. října 2024 17:37 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Magazín TV medicína

Urologické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je na velmi vysoké úrovni. Zaměřuje se především na laparoskopické operace ledvin, nadledvin, močového měchýře a močovodu.