Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

​OZO Ostrava zprávu o třídění „bubnuje do světa“

Odpadová společnost OZO Ostrava spolu s městem Ostravou již tradičně šíří povědomí o správném nakládání s odpady. Ani letos OZO nezahálí v osvětě a podpoře třídění a vyzývá obyvatele Ostravy k pokračování v třídění odpadu.

Tentokrát netradiční formou – prostřednictvím flash mobů v podobě neočekávaných bubenických vystoupení v ostravských nákupních centrech.V nich zprávu o třídění doslova „bubnuje do světa“. 

Záznam flash mobu z OC Nová Karolina je už teď ke zhlédnutí na facebooku a webových stránkách OZO Ostrava. Sérií flash mobů navázalo OZO Ostrava na úspěšné kampaně z předchozích let – především té z předloňska, kdy do všech ostravských domácností distribuovalo sety tašek na třídění. Tašky na třídění nyní jako dárek dostali i přímí účastníci flash mobů, které se v uplynulých dnech konaly ve velkých ostravských nákupních centrech. 

Záznam jednoho z flash mobů, které měly lidi netradiční formou upozornit na to, že třídění odpadu má smysl a je v současnosti nezbytností, je možné zhlédnout jednak na webových stránkách a facebooku OZO Ostrava, jednak na You Tube (https://www.youtube.com/ watch?v=jXr_m3JApL0).

„Snad důležité sdělení vybubnované popelářskými bubeníky doletí k co nejvíce uším. Doufáme, že se flash mob bude líbit a lidé si odkaz na něj budou mezi sebou posílat, a zároveň tak budou podporovat a šířit myšlenku třídění odpadu i mezi svými přáteli a známými. Vždyť třídění se týká nás všech! Všichni rozhodujeme o našem životním prostředí a všichni o něj můžeme pečovat. Na každém z nás závisí, jak to tady za několik let bude vypadat,“ upozorňuje tisková mluvčí OZO Ostrava Vladimíra Karasová s tím, že se každý rok jen v Ostravě vyprodukuje více než 50 tisíc tun směsného odpadu, který se musí zlikvidovat na skládce. „Pokud chceme do budoucna skládkování výrazně omezit, musíme třídit ještě poctivěji než doposud. Protože jedině tříděním využitelných složek se podaří odpad proměnit v surovinu vhodnou k materiálovému či energetickému využití,“ dodává Karasová.

Jen za vytříděné plasty se každoročně do městské kasy vrací více než 30 milionů korun od autorizované obalové společnosti EKO-KOM, které pak slouží městu Ostravě a jeho obyvatelům k dalšímu rozvoji separace odpadů. V loňském roce se tento příspěvek vyšplhal bezmála už na 37 milionů Kč, v letošním roce je předpokládán nárůst minimálně o další milion korun. To, že má osvěta obyvatel v nakládání s odpady smysl a přináší už své ovoce, dosvědčují i následující čísla: za prvních 10 měsíců tohoto roku se v Ostravě vytřídilo 2934 tun plastů (2995 tun za stejné období roku 2013), 2094 tun skla (2313 tun, 1-10/2013) a 2074 tun papíru (1944 tun, 1-10/2013). Pozitivní je i pokles celkového množství svezeného směsného komunálního odpadu o 787 tun (celkem 43 384 tun), což dosvědčuje větší vytříděnost odpadu. 

„Ostravě se daří každoročně z komunálního odpadu vytřídit zhruba 15 % plastů, skla a papíru. Většinu komunálního odpadu zatím ukládáme na skládku v Ostravě- Hrušově. Čím více odpadu budeme umět využít, tím se celý systém stane efektivnější a bude mít pozitivní dopad i na životní prostředí ve městě. Třídit je to, co pro životní prostředí může udělat každý z nás a stojí nás to přitom jen minimum úsilí navíc,“ říká náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová.

„Třídění, to ale nejsou jen plasty, sklo a papír. Letos Ostrava získala například ocenění od kolektivního systému Elektrowin za nejvíce nasbíraných velkých elektrospotřebičů v rámci Moravskoslezského kraje. K tomu významně napomohla i kampaň z letošního jara, kdy jsme v Ostravě intenzivně propagovali sběrné dvory. Ty v Ostravě hrají významnou roli v systému třídění odpadů a fungují nejen jako místa zpětného odběru elektrospotřebičů, ale také jako místa pro shromažďování objemných a nebezpečných odpadů z domácností,“ vysvětluje jednatel společnosti OZO Ostrava Karel Belda s tím, že jen za prvních devět měsíců tohoto roku ve sběrných dvorech občané města odevzdali 8371 tun odpadů – z toho nejvíce odpadů objemných (4696 tun), dále zeleně (1694 tun), stavebního odpadu (1676 tun) a také nebezpečných odpadů (102 tun). 



V Karviné opravují chodníky a staví parkoviště, práce probíhají na několika místech

V těchto dnech probíhají na několika místech v Karviné nejrůznější opravy a realizují se další investiční akce. Například řidiči se brzy dočkají nového parkoviště na ulici Na Kopci a pro cyklisty a inline bruslaře se zase vylepšuje cyklostezka poblíž sportoviště v Hranicích.

Hřiště s umělým povrchem v různých částech Havířova prokoukla díky vyčištění

Než stále investovat do stavění nových hřišť, zkusíme je opravit a vyčistit. Touto cestou jde Správa sportovních a rekreačních zařízení v Havířově.

Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

10. října 2024 17:45 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

20letý mladík v Ostravě umlátil na ulici muže. Za vraždu mu hrozí výjimečný trest

Kriminalisté řeší velmi brutální vraždu v Ostravě. 20letý mladík přímo na ulici před vchodem do domu doslova umlátil muže a ukradl mu osobní věci. Díky svědkům ho ale policisté za pár minut zadrželi. Hrozí mu výjimečný trest.

Povodňovým zachráncům se dostalo poděkování za obětavost a nasazení

Poděkování za obětavé nasazení se dostalo všem záchranářům, kteří pomáhali v průběhu letošních povodní. Ocenění se jim dostalo v areálu LIBROS v Ostravě-Přívoze, který byl povodňovou vodou také zcela zaplaven.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

10. října 2024 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

10. října 2024 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Policisté vyšetřují okradení seniora, poznáte muže na fotografii z bankomatu

Včera 18:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté z obvodního oddělení Frýdek-Místek prověřují okolnosti protiprávního jednání, ke kterému došlo v polovině srpna letošního roku. Dosud neznámý pachatel měl pod legendou prodeje nožů využít nepozornosti poškozeného seniora, který vybíral peníze na zboží z bankomatu, a vybrat bez jeho vědomí finanční hotovost 20 tisíc korun.

Sotva policisté na noční vyřešili zdrogovaného řidiče, zadrželi opilého šoféra

Včera 17:43 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přesto, že jsou v Bohumíně kvůli povodním posílené policejní hlídky, někteří řidiči podstupují riziko zadržení, když vědomě usedají za volant v době uloženého zákazu řízení a navíc pod vlivem alkoholu nebo drog.

Lidé s policisty zachránili muže, který několik hodin či dnů trpěl bezmocně v bytě

Včera 17:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Podezření obyvatel domu v Karlovicích na Bruntálsku, že jeden z jejich sousedů může být v ohrožení života se potvrdilo, když do bytu po vyražení dveří vstoupili policisté a nájemníka tam našli bezvládně ležícího.

Policie obvinila 20letého mladíka z vraždy 59letého Ostravana

Včera 8:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vzájemný konflikt stál a vraždou, kterou v těchto chvílích vyšetřují kriminalisté v Ostravy. Mladší z mužů staršího opakovaně napadl tak surově, že mu život nezachránila ani rychlá první pomoc. Oběť navíc okradl.

Města i obce dusí všechny druhy odpadů po povodních a demolicích, řeší jejich třídění, drcení a odvozy

Každá povodní postižená obec má na svém pozemku obrovské haldy odpadů. Jde o vystěhované vybavení bytů, komunální odpady i odpady z demolovaných domů. Skládky se prohýbají pod náporem ze všech stran a obce musí řešit redukci odpadů na co nejmenší objem.

Opavská Urologie nabízí široké spektrum operací

10. října 2024 17:37 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Magazín TV medicína

Urologické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je na velmi vysoké úrovni. Zaměřuje se především na laparoskopické operace ledvin, nadledvin, močového měchýře a močovodu.