V současnosti tak OZO Ostrava ve své svozové oblasti obsluhuje celkem 3826 hnědých nádob na zeleň. V souvislosti s tím muselo OZO Ostrava upravit v některých obvodech Ostravy svozové trasy a svozové dny.
„S přibývajícím počtem zájemců o přistavení hnědých popelnic a pravidelný svoz zeleně jsme museli v některých částech Ostravy upravit svozové trasy, abychom mohli všechny nádoby co nejefektivněji obsluhovat. Od pondělka 18. května se změnil svozový den objednatelům Heřmanic, Hrušova, Moravské Ostravy a Přívozu, Plesné a Poruby. Nově zde budeme zeleň svážet v pátky v lichých týdnech,“ vysvětluje mluvčí OZO Ostrava Vladimíra Karasová s tím, že aktuální rozpis termínů svozu zeleně zájemci naleznou na www.ozoostrava.cz nebo ho mohou zjistit na bezplatné infolince 800 020 020.
Pravidelný svoz zeleně je placená služba, kterou odpadová společnost OZO Ostrava nabízí občanům i firmám ve své svozové oblasti již pátým rokem. Zájemci si mohou objednat přistavení speciální hnědé nádoby na zeleň o objemu 120, 240, 770 či 1100 litrů. Ty jsou vyváženy v pravidelném čtrnáctidenním cyklu až do konce listopadu. Měsíční cena za svoz se pohybuje dle objemu nádoby od 75 korun a platí se jednorázově na konci sezony. Veškerou svezenou zeleň OZO Ostrava zpracovává a vyrábí z ní kvalitní kompost a zeminový substrát. Ty si mohou zájemci zakoupit za velmi příznivé ceny v areálu kompostárny v Ostravě-Hrušově a ve vybraných sběrných dvorech. V případě zájmu zajišťuje OZO Ostrava také jejich přepravu na místo určení zájemce.
V souvislosti s novou odpadovou vyhláškou, která vstoupila v platnost v letošním roce, začlenily některé obce ve svozové oblasti OZO Ostrava hnědé popelnice na zeleň dokonce do obecního systému. Systém platby za tuto službu pak řeší přímo obecní úřady obcí a službu si mohou obyvatelé sjednat právě tam. „Do hnědých nádob svážených naší společností je možné odkládat trávu a další biologicky rozložitelný odpad ze zahrad, jako je spadané listí, ovoce, natě a slupky ze zeleniny a ovoce. Rozhodně do nich ale nepatří zbytky tepelně upravovaných pokrmů, které obsahují tuky, ani biologicky rozložitelný odpad živočišného původu, které by znemožnily další zpracování a využití svezeného zeleného odpadu!“ upozorňuje na závěr Karasová.