Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Vítali mě slovy: Máte úplně vyprodáno

Ohlédnutí za 40. ročníkem Janáčkova máje s Ivanem Ženatým

V průběhu let se ve vedení Mezinárodního hudebního festivalu Janáčkův máj v Ostravě vystřídalo několik prezidentů. Tím posledním se krátce před jeho zahájením stal náš nejvýznamnější český houslista Ivan Ženatý. Na festivalu se představil i jako interpret. Na svém houslovém recitálu s Šostakovičovou Houslovou sonátou, Schumannové Třemi romancemi pro housle a klavír, Franckovou Sonátou pro housle a klavír A dur. Večer Ivana Ženatého s klavíristou Martinem Kasíkem nesl název Pocta houslím a slavným houslistům J. Joachimovi, E.Ysaÿeovi a D. Oistrachovi, jimž neméně slavní autoři věnovali své skladby. 

Jak jste se cítil na svém recitálu v pozici interpreta a souběžně i prezidenta mezinárodního festivalu?

Je velice příjemné, když přijíždíte do města na koncert a už během uvítání vám hostitelé sdělují: „Máte úplně vyprodáno“. Radost jsem pociťoval nejen jako vystupující, ale i jako člověk, který festival Janáčkův máj zaštiťuje. Strávil jsem zde týden a rád bych zdůraznil, že zaplnění všech koncertů do posledního místa není na festivalech obvyklé, je to veliký úspěch nás všech. Samozřejmě v Praze se setkáváme s přeplněnými sály, ale najdete tam i sály poloprázdné, protože nadprodukce je obrovská nebo jsou posluchači dezorientovaní a těžko hledají pravou kvalitu. Propaganda hraje zásadní roli, proto je nutné prosazovat se v médiích. 

Váš recitál probíhal ve velkém sále Domu kultury města Ostravy. Musel jste přizpůsobit svůj výkon zdejšímu prostředí?

Hrát ve velkém sále ve dvojici má svá specifika, výkon musel být koncipovaný na velká gesta. Navíc jsem zvolil program intelektuálně zaměřený, nikoliv prvoplánově populární. Jeho dramaturgickou výstavbu korunovala Sonáta Dmitrije Šostakoviče s hlubším, tragickým poselství, přestože byla psána k 60. narozeninám Davida Oistracha. Přesto bylo vyprodáno, to mě těší. Dnes se snažím daleko více pracovat s tichem v sále, na konci nebo v rámci jednotlivých vět. Čím jsem starší, tím více vnímám také rozdílné reakce publika, například aplaus, který přichází ještě před závěrem skladby. Nebo naopak dohrajete, následuje chvíle ticha a potom se pozvolna ozývá potlesk, který sílí, takové chvíle mne naplňují nejvíce.

Které koncerty vás zaujaly, překvapily na letošním jubilejním ročníku?

Byl jsem na zahajovacím koncertě a těšila mne skvělá forma Janáčkovy filharmonie Ostrava, která je pravidelnou součástí Janáčkova festivalu. S velikým zájmem jsem sledoval jejich spolupráci s novým šéfdirigentem, se kterým jsem se nedávno potkal poprvé právě v Ostravě. Dále jsem velmi ocenil vystoupení Liverpoolského orchestru, a protože jsem ještě před jeho uvedením v Ostravě četl ne zcela jednoznačnou kritiku na jejich koncert v Praze, uvědomil jsem si, jaký dramatický rozdíl může být mezi hudebním teoretikem a tím, kdo hudbu opravdu miluje. Z mého pohledu Liverpoolský orchestr byl jedním z vrcholů festivalu. Jsem přesvědčený, že i pro mnoho dalších posluchačů byl kontakt s anglickou zvukovou tradicí ohromným zážitkem, přestože jejich program byl neznámý.

Jak se Vám líbila Sinfonietta v podání nové šéfdirigenta Janáčkovy filharmonie Heiko Mathiase Förstra? Některé návštěvníky překvapilo jeho precizní „německé“ uchopení díla, jsou možní zvyklí spíše na naše „slovanské pojetí“. 

Stabilně nežiji v České republice, proto mám možnost sledovat a dotýkat se vlivů z Asie, Ameriky a podobně. Jsou určité tradice, za něž můžeme být vděčni a měli bychom pěstovat, na druhou stranu přicházejí nové impulzy jak v hudbě, tak ve všech dalších odvětvích lidské činnosti. Jestliže tyto podněty nebudeme takzvaně překládat do svého vlastního jazyka, nebudeme se ani dále vyvíjet, ustrneme. A to by nebylo dobře. Samozřejmě nechci hájit tradicionalisty, ani novátory, jsem jen principiálně otevřeným člověkem.

Na jednom z koncertů jsem měl tu čest sedět vedle vás jako posluchač, všiml jsem si, jak rukama „dirigujete“. Je to vaše pojetí, jak prožívat jednotlivé věty? 

Nedokážu poslouchat a nehodnotit. Trpím, když přijdu do restaurace a můžu si vybrat, co chci pít, co jíst, kde sedět, ale nemůžu si vybrat hudbu. Nemohu ani zařídit, aby ji vypnuli, hudbu, která se nese prostředím, stupidní rytmus, rys současné doby a civilizace. To je pro mne utrpením. Proto když se mohu koncentrovat, prožívat krásnou hudbu v mimořádné interpretaci, ožívám duchovně i fyzicky. Zároveň to ve mně vyvolává řadu otázek, například, proč sólista nedělá větší rozdíl mezi místy marcato a appassionato, proč více nerozděluje, ale stmeluje, ale to se již nacházíme na úrovni individuálního vnímání estetiky.

Co nového jste v roli prezidenta objevil na Janáčkově máji? 

Poprvé za 25 let jsem mohl zůstat, nemusel nikam odjíždět a musím říct, že to bylo velmi poučné. S Jirkou Bártou jsme si vyměňovali textové zprávy. Je u nás jediným cellistou a já jediným houslistou, kteří hrajeme kompletní Bachovy Suity. My jsme takovými osamělými maratonci, kteří běží po trati a najednou máme možnost toho jiného maratonce slyšet a v mnoha věcech s ním třeba i zcela nesouhlasit. Jiří pracuje daleko více na úrovni mystických barev, já osobně preferuji charakteristiku jednotlivých tanců. Svým koncertním výkonem mi položil mnoho otázek a zároveň jsem se před ním musel hluboce sklonit, protože je jedinečný. Pokud kritika nebude vždy obsahovat úklonu jako entrée, pak není úplná. 

Jaká témata se stala motivem vaší diskuse po jeho provedeném koncertě v Ostravě - Přívoze?

Mnohá. Prvním z nich bylo, jakým způsobem docílit, aby vaše hlava vydržela dvakrát 60 minut perfektně pracovat, aby pořád věděla kudy jít a neztratit se. Zkušenosti z pódia jsou takové, že po 60, 70 minutách rychlá paměť začíná být unavená a vy ji nutíte do výkonu silou vůle. Tím, jak na ni tlačíte, ji ale oslabujete, nejlepší stav je, když hrajete bezstarostně. Každý maratonec má během svého závodu krizi, stejně tak v provedení kompletního Bacha překonáváte různé potíže. Také jsme se zabývali akustikou v kostele, která zavazovala do pomalých temp a utvářela více duchovní charakter.

Na co se v příštím roce můžeme těšit na vašem koncertě, jaké dílo nám představíte?

Příštím rokem započne Janáčkův máj 20. května. Na jeho zahájení budu hrát Prokofjevův koncert s Drážďanskou filharmonií, která si s sebou přiveze všechny trumpetisty ze Saska. 

Po tom, co jsme prožili v minulých letech a zvláště letos, můžeme si pokládat otázku, zdali se dá Janáčkův máj ještě vylepšovat? 

Myslím si, že máme život v Čechách rozškatulkovaný do kategorie A, B, C a možná si nedokážeme představit, že by například festival jakým je Janáčkův máj mohl být nejlepším v republice. Pražské jaro má hodně milionů a Janáčkova filharmonie čerpá odlišnou částku, ale kde je napsáno, že se dále nemůže rozvíjet, pozvat americký orchestr nebo navýšit počet koncertů. Janáčkův máj dnes má jméno a své posluchače, nemusíme být zatíženi předsudky, proč bychom nemohli být nejlepší.



Dálniční tunel v Klimkovicích prošel povinnou kouřovou zkouškou

Povinnou kouřovou zkouškou prošel v neděli dálniční tunel v Klimkovicích. Ten byl uzavřen od konce září kvůli plánované modernizaci technologií.

V Karviné opravují chodníky a staví parkoviště, práce probíhají na několika místech

11. října 2024 16:30 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

V těchto dnech probíhají na několika místech v Karviné nejrůznější opravy a realizují se další investiční akce. Například řidiči se brzy dočkají nového parkoviště na ulici Na Kopci a pro cyklisty a inline bruslaře se zase vylepšuje cyklostezka poblíž sportoviště v Hranicích.

Hřiště s umělým povrchem v různých částech Havířova prokoukla díky vyčištění

11. října 2024 15:59 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Než stále investovat do stavění nových hřišť, zkusíme je opravit a vyčistit. Touto cestou jde Správa sportovních a rekreačních zařízení v Havířově.

Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

10. října 2024 17:45 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

20letý mladík v Ostravě umlátil na ulici muže. Za vraždu mu hrozí výjimečný trest

Kriminalisté řeší velmi brutální vraždu v Ostravě. 20letý mladík přímo na ulici před vchodem do domu doslova umlátil muže a ukradl mu osobní věci. Díky svědkům ho ale policisté za pár minut zadrželi. Hrozí mu výjimečný trest.

Povodňovým zachráncům se dostalo poděkování za obětavost a nasazení

Poděkování za obětavé nasazení se dostalo všem záchranářům, kteří pomáhali v průběhu letošních povodní. Ocenění se jim dostalo v areálu LIBROS v Ostravě-Přívoze, který byl povodňovou vodou také zcela zaplaven.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

10. října 2024 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

10. října 2024 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Ani chladné a deštivé počasí nezkazilo Večerní běh Bruntálem

Včera 14:06 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Tradiční Večerní běh Bruntálem se v centru města konal již po dvaapadesáté. Závod nepřekazilo ani nezvykle chladné počasí s přeháňkami. Finančně ho podpořilo město Bruntál, MS kraj i Česká unie sportu.

Policisté vyšetřují okradení seniora, poznáte muže na fotografii z bankomatu

11. října 2024 18:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté z obvodního oddělení Frýdek-Místek prověřují okolnosti protiprávního jednání, ke kterému došlo v polovině srpna letošního roku. Dosud neznámý pachatel měl pod legendou prodeje nožů využít nepozornosti poškozeného seniora, který vybíral peníze na zboží z bankomatu, a vybrat bez jeho vědomí finanční hotovost 20 tisíc korun.

Sotva policisté na noční vyřešili zdrogovaného řidiče, zadrželi opilého šoféra

11. října 2024 17:43 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přesto, že jsou v Bohumíně kvůli povodním posílené policejní hlídky, někteří řidiči podstupují riziko zadržení, když vědomě usedají za volant v době uloženého zákazu řízení a navíc pod vlivem alkoholu nebo drog.

Lidé s policisty zachránili muže, který několik hodin či dnů trpěl bezmocně v bytě

11. října 2024 17:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Podezření obyvatel domu v Karlovicích na Bruntálsku, že jeden z jejich sousedů může být v ohrožení života se potvrdilo, když do bytu po vyražení dveří vstoupili policisté a nájemníka tam našli bezvládně ležícího.

Policie obvinila 20letého mladíka z vraždy 59letého Ostravana

11. října 2024 8:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vzájemný konflikt stál a vraždou, kterou v těchto chvílích vyšetřují kriminalisté v Ostravy. Mladší z mužů staršího opakovaně napadl tak surově, že mu život nezachránila ani rychlá první pomoc. Oběť navíc okradl.

Města i obce dusí všechny druhy odpadů po povodních a demolicích, řeší jejich třídění, drcení a odvozy

11. října 2024 7:33 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Každá povodní postižená obec má na svém pozemku obrovské haldy odpadů. Jde o vystěhované vybavení bytů, komunální odpady i odpady z demolovaných domů. Skládky se prohýbají pod náporem ze všech stran a obce musí řešit redukci odpadů na co nejmenší objem.