Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

SOUZNĚNÍ 2010 - Tradiční mezinárodní festival adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel

16.-19. prosince 2010 proběhl v Ostravě, ve Václavovicích a v Kozlovicích 12. ročník mezinárodního festivalu SOUZNĚNÍ. Tradice z roku 1999, se rozrostla na čtyřdenní akci, spojenou s koledami, duchovními zpěvy, ukázkami lidových řemesel, projekcí filmů a mezinárodní výstavou Betlémů vyrobených dětmi.

Čtvrtek 16. prosince. Václavovice

Koncertem adventní a duchovní hudby byl ve čtvrtek 16. prosince zahájen 12. ročník festivalu Souznění. Poprvé ve Václavovicích u Ostravy v římskokatolickém kostele sv. Václava, který byl vybudován v letech 1998 - 2001 a má kapacitu 100 sedících a 100 stojících návštěvníků.

Je večer před 18tou hodinou. Na koncert přicházejí především místní usedlíci, mezi nimi i Renata Dubcová. „Mám 47 let, žiju tady od narození, ale takových koncertů tady zatím moc nebylo. Program je špičkový. Obec začala vzkvétat až s naší starostkou Magdou Pustkovou," říká. Starostka mezi diváky v zaplněném kostele nechyběla. „Jsou to hlasy jako z nebes," rozplývala se po koncertě. „Hudba, zpěv, ale i slovo poezie. To, jak byl program sestaven, se mi moc líbilo."

Na koncertu vystoupili studenti a pedagogové Církevní konzervatoře z Opavy s dirigentem Jiřím Šikulou. Slovem provázela Markéta Wiesnerová. Večer a jeho průběh měl na starosti se svými spolupracovníky ředitel festivalu Zdeněk Tofel: „Kostel byl krásně vyzdobený, květiny, svíčky. Byla to příjemná adventní atmosféra. Bohuslav Martinů na závěr byl perfektní."

Církevní konzervatoř Opava vznikla před deseti lety původně jako Církevní střední varhanická škola. V roce 2007 se transformovala na konzervatoř. Konzervatoř je ekumenicky otevřené, přijímá studenty i bez vyznání.

Na koncertu vystoupil Komorní smíšený sbor, který řídil Jiří Šikula. Představili dílo Litanies de la Vierge à 6 voix et deux dessus de violes (H. 83) Marca-Antoine Charpentiera. Sonátu C dur Johanna Sebastiana Bacha zahrála na flétnu Klára Hoňková. Chorální předehru, BWV 648 Meine Seele erhebt den Herren od Johanna Sebastiana Bacha na varhany předvedl Tomáš Anderka. Dílo Magnificat autora Arvo Pärta zpíval sbor Laudate Dominum, který řídil opět Jiří Šikula. Bachovu Nun komm der Heiden Heiland, BWV 659 na varhany zahrála Anežka Lukšová. Na závěr jsme si vychutnali kantátu pro mužský sbor, tenorové a barytonové sólo s názvem Hora tří světel od Bohuslava Martinů v podání Mužského sboru při CKO, baryton sólo měl Peter Ripka, recitoval Václav Uhlíř, sbor řídil Jiří Šikula, na varhany hrál Lukáš Kubenka.

Pátek 17. prosince, kostel sv. Ducha v Ostravě-Zábřehu

Souznění pokračovalo druhým dnem koncertem duchovní hudby v kostele sv. Ducha v Ostravě - Zábřehu. Moderní prostředí s perfektní akustikou umocňovala v programu ojedinělá a nezvyklá kombinace autorů: Vánoční oratorium od Camille Saint-Saëns a dílo Gloria RV 589 Antonia Vivaldiho.

Program zahájil úvodním slovem biskup Mons. František Václav Lobkowicz, farář kostela Vítězslav Řehulka a ředitel festivalu Zdeněk Tofel.

Do kostela přišlo na 200 návštěvníků. A také Jindřiška Domesová, rodačka ze starého Zábřehu, která se v kostele sv. Ducha stará o květinovou výzdobu. „Bylo to krásné, povznášející. Mám 70 let, v 99 roce jsem byla ve Vatikánu s Valašským vojvodou předávat vánoční strom. Souznění vlastně tenkrát začalo jako výročí této krásné události. A vidíte, letos je to už po dvanácté."

Biskup František Lobkowicz rozjímal: „Camille Saint-Saëns i Antonio Vivaldi mají blízko k duchovním hodnotám. Spousta tvorby v průběhu let zanikne, ale tito dva skladatelé oslovují i dnes. Hodnoty zůstávají." Biskup obdivoval také interprety koncertu: „Perfektní obsazení, vnímaví sólisté i sbor. Pocházím z Čech, ale dnes po letech, co tady žiji, se cítím jako naturalizovaný Ostravák. O to příjemnější je, když některé interprety znám osobně. Člověk pak prožívá hudbu ještě jinak."

Ředitel festivalu jeho slova potvrzoval: „Profesionální účinkující a úžasná atmosféra adventu. Za bývalého režimu hrát v kostelech bylo složité. Býval jsem učitel, a když za mnou přišli žáci, abychom si v kostele zazpívali, byly z toho jen problémy. Dneska už je to jiné. Když poslouchám hudbu v kostele, představuje to pro mne slavnostní atmosféru, vynikající akustiku a také pravdivost."

Jako sólisté vystoupili Eva Dřízgová - Jirušová - soprán, Veronika Holbová - soprán, Anna Nitrova - Čihalová - mezzosoprán, alt, Tomáš Kořínek - tenor, Marián Lukáč - baryton. Společně s nimi Canticum Ostrava se sbormistrem Jurijem Galatenkem, Camerata Janáček s uměleckým vedoucím Pavlem Doležalem. Taktovku vedl známý italský dirigent Paolo Gatto.

Sobota 18. 12. - Kozlovice

V Kozlovicích od rána probíhal Vánoční jarmark, setkání s lidovými tvůrci a uměleckými řemesly. Prodávaly se vánoční stromky, lidé si vybírali z bohaté nabídky specialit domácí i zahraniční regionální a salašnické gastronomie. V horním sálu Valašského pivovaru Kozlovice se promítaly filmy ze starších ročníků festivalu, z návštěvy Vatikánu a předávání vánočního stromku v roce 1999 a také vybrané etnofilmy. Sobota byl ale hlavně jarmark a vystoupení souborů a interpretů.

Sotva na venkovním prostranství u obecního úřadu začal jarmark, začali obcházet i koledníci s koledou. Divadelní společnost Kozlovice o půl desáté před areálem Fojtství připravila Příjezd Tří králů a předvedla Živý Betlém. V Obecné škole organizátoři připravili Den otevřených dveří a otevřeli galerii sakrálního umění.

Do Kozlovic na jarmark a hudební program přišel i Petr Bičar, rodák z Kozlovic. „Souznění, to je pro mne láska, krása a zima," usmívá se. „Souznění patří k zimě i k Vánocům. Je tu krásná atmosféra, tanec, hudba, skvělí lidé." Jedna z návštěvnic přijela z nedalekého Sedliště: „Pro mne to je Vařonka," komentuje stručně. Rodák z Kozlovic, pán v červené bundě v důchodovém věku dodává: „Souznění, to je hlavně Zdeněk Tofel, je ho všude plno, všechno zajišťuje, mluví, hraje... Není mi jasné, jak to ten chlap všechno stihne."

Dopoledne v Kozlovicích vystoupila Dechová hudba Kozlovice, SPV Kozlovice, Sbor ZŠ Kozlovice, Klávesová škola Lenky Lepíkové, Slavík Moravia, DSPT Valášek z Kozlovic, SLPT Valašský vojvoda, Valašský soubor Kašava ze Zlína, FS a DFS Turiec z Martina a ĽH Stračinovci z Turčeka (Slovensko), goralská muzika a soubor Koniakow (Polsko). Průvodní slovo měl Jaroslav Vašenda, Veronika Kubalová a Jakub Kahánek.

Další z návštěvníků Vladislav Křivka Souznění považuje za setkání s přáteli: „Harmonie, pohoda," stručně dodává. Jana Toflová je také spokojená: „Na Souznění jsme všichni jako jedna rodina." Návštěvnice Eva Šmírová myšlenku Souznění dále rozvádí: „Je to soulad v hudbě, ve všech sférách a hlavně ve vztazích. Souznění je vzácné, je štěstí, když člověka potká."

Ředitel festivalu Zdeněk Tofel si na sobotním programu pochvaluje zájem lidí: „Jen na dopolední jarmark jich přišlo na 2 000, to je krásné. Vyšlo nám počasí, sněží. Lidé se mohli podívat na řemesla, koupit si nějaké výrobky, dárečky, ochutnat sýry a masné výrobky."

Druhou z hlavních postav dne je další z organizátorů, starosta Miroslav Tofel: „Jarmark je tady pošesté. Jsem celoživotní Kozlovjan a Souznění, to je pro mne začátek Vánoc. Na Vánoce jsme jako rodina vždy pohromadě, vaříme, povídáme si, jdeme na půlnoční. Ze Souznění mám velikou radost, setká se na něm celá dědina, baví se, dají si i štamprli. Už si nedovedu představit, že by Souznění nebylo. Chodíme na něj všichni. Lidi by mi vynadali, kdybychom ho někdy zrušili."

Odpoledne v 15 hodin v kostele sv. Michaela a sv. Barbory na Koncertě duchovní hudby a svátečních písní vystupují VS Kašava, FS a DFS Turiec a ĽH Stračinovci (SK), soubor a goralská muzika Koniakow (PL), laureáti soutěže Zpěváček 2010 - zlatá Kamila Šošovičková z Lužic u Hodonína (zároveň úspěšná soutěžící talentovaných dětí Zlatý oříšek 2010), bronzová Eliška Švábová z Nového Malína u Šumperku, Sára Kokešová z Kozlovic, na cimbál hrála Pavla Prašivková. Úvodní slovo má farář Stanislav Kotlář a Zdeněk Tofel.

V 18,30 hodin v sále OÚ Kozlovice den Souznění v Kozlovicích uzavírá Adventně - vánoční pořad, na kterém postupně vystoupí DFS Valášek, SLPT Valašský vojvoda, VS Kašava ze Zlína, FS a DFS Turiec z Martina a ĽH Stračinovci z Turčeka (Slovensko), Goralská muzika a soubor Koniakow (Polsko), Zpěváček 2010 - Kamila Šošovičková, Eliška Švábová, Sára Kokešová a CM Kovaliček ZUŠ Ostrava 1. Slovem provázejí Veronika Kubalová a Jakub Kahánek. Finanční dar ve výši 10 000 korun předal za společnost Huisman Jiří Machala do rukou ředitelky Charity Frenštát pod Radhoštěm Lenky Tabachové. Přispěli i kozlovičtí včelaři, předali 1 000 korun a velikou maketu včelího slaměného úlu z perníku.

Neděle 19. 12. - Ostrava

V 10 hodin dopoledne v Chrámu Panny Marie Královny v Ostravě - Mariánských Horách probíhá slavnostní Mše svatá. Vystupuje působivě FS a DFS Turiec z Martina a ĽH Stračinovci z Turčeka (Slovensko), celebruje farář Vladimír Schmidt.

Odpoledne přichází vrchol festivalu. Nejdříve v 16.30 hodin ve foyer Domu kultury města Ostravy začíná setkání s lidovými tvůrci a řemesly a volná vystoupení muzik.

Jarmila Heimerlová z Kopřivnice předváděla paličkování. Z krajky umí zpestřit nejen oděvy, ale upaličkovat i obrázky, pánské kravaty, šály, okolky ubrusů, šperky nebo brože. „Paličkování se věnuji už 25 let. Tady ten vánoční zvonek dělám například 8 hodin. Může se zavěsit pod lustr nebo na okna. Prodávám ho za 200 korun, tak vidíte, nedá se to dělat pro peníze, baví mě to. Dříve se dělaly krajky jednoduché, dnes je děláme složitější, ale vzdušnější."

V 18 hodin je už na programu očekávaný Galakoncert Souznění. V Divadelním sále DK města Ostravy. Slovem provází Markéta Kyštáková. Vystupují na něm DSPT Valášek, Valašský soubor Kašava ze Zlína, FS a DFS Turiec z Martina a ĽH Stračinovci z Turčeka (Slovensko), finalisté soutěže Zpěváček 2010 - zlatá Kamila Šošovičková (úspěšná soutěžící talentovaných dětí Zlatý oříšek 2010), bronzová Eliška Švábová, Sára Kokešová, CM Kovaliček a Hudební skupina Lakatos Róbert a Rév z Maďarska. Před přestávkou byly vyhlášeny také osobnosti z folklóru za přítomnosti předsedy Folklórního sdružení České republiky Zdeňka Pšenicy (více www.fos.cr).

Na koncert se přijel podívat i Václav Kasík, bývalý generální ředitel Českého rozhlasu: „Jsem velmi spokojen, program je pestrý. Důležité je pro mne, že na koncertě jsou Zpěváčci. Je to poselství pro příští časy." Jana Toflová oceňuje, že se organizátorům povedlo na poslední chvíli domluvit hosty z Maďarska: „Byli úžasní. A taky Kašava ze Zlína. Slováci zase překvapují stále něčím novým. Líbila se mi vůbec skladba účinkujících".

Bývalá učitelka Eva Urbánková jako návštěvnice oceňovala maďarskou skupinu Lakatos Róbert a Rév: „Mám ráda temperamentní skladby, i když někdy hráli i ty pomalé." Její kolegyně Svatava Bohušová, vedoucí folklórních souborů Opavica a Opavička ocenila vystoupení dětského souboru Valášek: „Některé soubory tančí jako dospělí a to není ono. Valášek si zachoval svůj dětský svět. Moc se mi líbili."

Po přestávce druhá část koncertu patří skupině BUTY. A na závěr společné vystoupení všech souborů s koledami. Organizátory festivalu byl také předán finanční dar Místnímu klubu náhradních rodin. Během celého festivalu totiž probíhala finanční charitativní sbírka, která byla určena pro Místní klub náhradních rodin Frenštátsko, pod patronací Charity Frenštát p/R s ředitelkou Lenkou Tabachovou.

Galakoncert hodnotil i jeho ředitel Zdeněk Tofel: „Jsem překvapený, kolik přišlo dnes do Domu kultury v Ostravě diváků. Všude jsou samé předvánoční akce, ale lidé si našli cestu i k nám. Líbila se mi slavnostní atmosféra. Z účinkujících Valášek z Kozlovic, muzika Kovalíček, Vianočná omša autora Ladislava Strmeňa v provedení souboru Turiec nebo co dokázali čtyři muzikanti Stračinovci z Turčeka. Výborná byla Kašava, je to u nás v daném žánru absolutní špička. Veškerá očekávání překonali Maďaři - Hudební skupina Lakatos Róbert a Rév se zpěvačkou Korpás Éva, která v Maďarsku patří mezi nejlepší zpěvačky. Předvedli kouzelné koledy ze severního Maďarska a směs melodií z Žitného ostrova a stali se doslova miláčky našeho publika. A naprosto právem, byli skvělí a navíc velice skromní! Celkově vzato jsme byli svědky téměř bezchybných výkonů, včetně práce mistrů zvuku a osvětlovačů - což se nestává často. A jak bych měl hodnotit celý festival Souznění? Jsem nadšený, když vidím, jak se stírá rozdíl mezi amatéry a profesionály. Musím pochválit celý realizační tým, pracoval na jedničku. Jsme dál ve zkušenostech, program se rozrostl, jeho žánrová pestrost si nachází své posluchače. Co si víc přát."

Obrazový záznam celého festivalu pořizovalo Studio VEMORI a VideoRelax a zvukový záznam Český rozhlas Ostrava. Foto pořizovali Werner Ullmann (čt, pá, ne), Jiří Janda (so, ne). Pořady připravili Lenka Eliášová, Ludmila Fizková, Jana Foltýnová, Helena Skálová, Vlastimil Foltýn, Zdeněk Tofel. Projekt byl podpořen Mezinárodním vyšegradským fondem (Visegrad Found). MF Souznění je přidruženým členem prestižní celosvětové organizace CIOFF.

Doprovodné akce festivalu:

1. 12. - 31. 1. 2011 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Ostrava. Mezinárodní výstava dětských výtvarných prací Vánoční pohlednice
ve spolupráci s Oravským osvětovým střediskem v Dolním Kubíně (SK).

18. 12. Areál Fojtství - Valašský pivovar Kozlovice - horní sál 9:00-13:00 hod. Projekce etnofilmů, Vatikán 1999 a Souznění

19. 12. - Mezinárodní výstava dětských betlémů - vestibul DK MO 16:30-21.00 hod. Kurátor Jiří Cvešper (předseda regionální pobočky Českého sdružení přátel Betlémů)

Záštita a pozvání na MF Souznění 2010:

Biskup Ostravsko - opavské diecéze Mons. František Václav Lobkowicz, ministr Kamil Jankovský - Ministerstvo pro místní rozvoj, hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas, místostarosta MO Moravská Ostrava a Přívoz Tomáš Kuřec, starostka obce Václavovice Magda Pustková a starosta obce Kozlovice Miroslav Tofel.

Pořadatelem byla hudební agentura Zdeny a spolupořadateli: statutární město Ostrava, obce Kozlovice a Václavovice, soubor Valašský vojvoda www.valasskyvojvoda.cz a Folklorní sdružení ČR.

Vysílání o festivalu - Český rozhlas Ostrava, pořady:
Apetýt - uvádí Dagmar Misařová - 7.12.2010, 15.00-16.00 hod.
Vzpomínejte s námi - Galakoncert Souznění 2010 (sestřih) - 14.12.2009, 20.05-21.00 hod.

Vánoce na festivalu Souznění - 24.12.2010, 18.00-19.00 hod. Záznam z koncertu v Kostele sv. Ducha v Ostravě - Zábřehu (z pátku 17.12.).

Souznění 2010 - 26.12.2010, 18.00-19.00 hod. Sestřih z Galakoncertu v DK MO (neděle 19.12.).
Muzikanti hrajte (folklor na Souznění I.) - 27.12.2010, 18.30-19.00 hod.

Folklor a folk (sestřih ze Souznění 2010) - 31.12.2010, 02.00-03.00. Brno, Ova a celostátní okruh.

Ostravské folklorní kalendárium (folklor na Souznění III.) - 2.1.2011, 18.03-18.30 hod.

Vysílání o festivalu - Český rozhlas 3 - VLTAVA, pořad:
Vánoce na festivalu Souznění - 25.12.2010, 16.30-17.45 hod.
Záznam z koncertu v Kostele sv. Ducha v Ostravě - Zábřehu 17.12.2010, Camille Saint-Saëns - Vánoční oratorium, Antonio Vivaldi - Gloria RV 589.

Vysílání o festivalu - Česká televize (ČT TS Ostrava - mediální partner), pořady:
Spotová kampaň - diák (po pořadu Události v regionech, od 1.12.2010 okolo 18.00 hod.)
Sama doma (živě) - 10.12.2010, 12.30-13.30 hod. (ČT1). CM Kovaliček, Zpěváček 2010 Sára Kokešová, Zdeněk Tofel a partnerská společnost MILK-TRADE Český Těšín.
Dobré ráno (živě) - 15.12.2010, 7.40 hod.- Zdeněk Tofel (ČT 1).

Televize POLAR - RTA Ostrava, sdílené vysílání na TV PRIMA
Regionální vysílání RTA Ostrava, od 6.12.-9.12. a 13.-16.12. 17.40-18.00 hod. (reklamní spot).

Vysílání TV FABEX a UPC www.tvova.cz
Magazín Ostrava - rubrika HOST (rozhovor s Marcelou Heříkovou). Vysílání průběžně od 9.12. do 12.12.2010.
Rubrika kultura (Michaela Bartošová) - pozvánka, vysílání 13.-17.12.2010

Poděkování generálnímu partnerovi Moravskoslezskému kraji, hlavním partnerům, partnerům a všem médiím za podporu tohoto překrásného festivalu.

Šťastný a úspěšný rok 2011 přeje za všechny,
kdo pro Vás Souznění připravili, umělecká agentura Zdeny.

 



Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Včera 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

4. října 2024 10:26 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

4. října 2024 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

4. října 2024 12:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

4. října 2024 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.