Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zástupci Skupiny ČEZ a města Bohumína převzali cenu Teplárenského sdružení

Zástupci Skupiny ČEZ a města Bohumína převzali v úterý, 19. dubna, od představitelů Teplárenského sdružení cenu za společný projekt dálkového tepla do Bohumína. Projekt zvítězil v kategorii „Rozvoj soustav zásobování teplem".

Mgr. Tomáš Drápela, místopředseda výkonné rady Teplárenského sdružení: „Já myslím, že životní prostředí tady na Ostravsku je poměrně kontroverzní a ten projekt životnímu prostředí významně pomáhá."

Ing. Josef Plášil, člen zastupitelstva města Bohumína: „Myšlenka jiného způsobu zásobování města Bohumína je poměrně stará. Já pamatuji, že se o tom mluvilo před dvaceti lety a postupně ta myšlenka zrála a když přišli s nabídkou z elektrárny Dětmarovice, tak byl konečně dodavatel, se kterým jsme mohli začít jednat opravdu."

Ing. Petr Hodek, MBA, obchodní ředitel ČEZ Teplárenská: „Je to dlouhý přivaděč z Dětmarovic až do města Bohumín a jeho unikátnost spočívá hlavně v tom, že se nám podařilo po dlouhé době postavit takhle velkou liniovou stavbu."

Městu přinese finanční úspory i šetrnější přístup k životnímu prostředí.

Ing. Josef Plášil, člen zastupitelstva města Bohumína: „Bohumín patří do oblastí s nejvíce znečištěným ovzduším, tak určitě není marné, že se odstavilo téměř čtyřicet kotelen."

Ing. Petr Hodek, MBA, obchodní ředitel ČEZ Teplárenská: „Město Bohumín nemusí investovat do ekologizace či výměny nebo oprav jejich staršího zařízení."

Peníze navíc ušetří nejen radnice, ale také obyvatelé.

Ing. Josef Plášil, člen zastupitelstva města Bohumína: „V roce 2011 ten pokles ceny bude mezi 23 až 25 procenty."

Spolupráce je založena na koncesionářské smlouvě mezi Bohumínem a Skupinou ČEZ, uzavřené na dvacet let s možností prodloužení. Již teď je takto zásobováno teplem 4500 bytů, školy, městské budovy a další objekty a plánuje se rozšíření až na 5300 domácností. Projekt za 500 milionů korun si vyžádal mnoho práce a velké zásahy do infrastruktury.

Ing. Petr Hodek, MBA, obchodní ředitel ČEZ Teplárenská: „Určitě patří obrovské díky kolegům na straně ČEZ, a. s., kolegům, kteří třeba už dnes ani nepracují v Dětmarovicích, kteří s touto myšlenkou začínali, kolegům, kteří stavěli tuto velkou stavbu, dodavateli, určitě městu, protože těch jednání byly opravdu desítky, ne-li stovky, i trpělivosti občanů, protože rozkopat celé město není jednoduchá záležitost."

Oba partneři jsou získáním ceny potěšeni. Je pro ně důkazem, že dlouholeté přípravy a stavební zásahy ve městě byly opodstatněné.

Ing. Josef Plášil, člen zastupitelstva města Bohumína: „Máme z toho radost a já osobně mám radost, protože jsem byl u toho od počátku."

Ing. Petr Hodek, MBA, obchodní ředitel ČEZ Teplárenská: „Z ceny máme určitě radost, protože je to odměna všem lidem, kteří na tom dělali."

Podobný systém již funguje v Orlové a ČEZ se do budoucna nebrání spolupráci i s jinými městy.  



Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Včera 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

4. října 2024 10:26 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

4. října 2024 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

4. října 2024 12:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

4. října 2024 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.