Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Postoje a zvyky občanů Ostravy spojené s tříděním domovního odpadu

Koncem loňského roku rozdala společnost OZO Ostrava ve spolupráci se statutárním městem Ostravou tři tisíce setů tašek na třídění odpadu ve vybraných ostravských domácnostech. V květnu letošního roku provedla agentura Respond&Co šetření v těchto domácnostech s cílem zmapovat, jaké jsou postoje občanů Ostravy k třídění domovního odpadu a jak jejich zvyky separační tašky ovlivnily. Výsledky pilotního projektu jsou více než příznivé a ukazuje se, že jde o ojedinělý projekt, jenž nemá v celé České republice obdoby - OZO Ostrava totiž vstupuje až do obydlí občanů a nabízí jim možnost snadného třídění již v jejich domácnostech.

„Naše společnost se dlouhodobě snaží o propagaci třídění odpadu mezi občany v naší svozové oblasti. Tímto pilotním projektem jsme chtěli zjistit, jak nejlépe může společnost OZO ve spolupráci s městem Ostravou občany v třídění odpadu podpořit, aby bylo třídění přístupné pro všechny občany a stalo se samozřejmou součástí jejich života," popsala cíle pilotního projektu vedoucí útvaru propagace a ekologické výchovy společnosti OZO Ostrava Mgr. Vladimíra Karasová.

Z průzkumu vyplynulo, že projekt distribuce tašek na třídění odpadu splnil svůj cíl. Šetřením bylo totiž zjištěno, že doručené tašky na třídění odpadu byly obyvateli Ostravy pozitivně přijaty a 76 procent domácností je skutečně i po 5 měsících ke třídění používá. Doručení tašek mělo také pozitivní vliv na změnu postojů ke třídění, protože z domácností, které před distribucí tašek odpad netřídily, se jich 56 procent rozhodlo po distribuci tašek odpad třídit. Po doručení tašek došlo také u poloviny domácností ke zvýšení objemu vytříděného odpadu. Průzkumem bylo také zjištěno, že téměř 90 procent respondentů zastává pozitivní postoj k distribuci tašek a ostatním Ostravanům by tyto tašky k třídění doporučili. Potěšující bylo i to, že dotázaní neměli ani podstatné výhrady k pevnosti tašek, jejich vzhledu či rozsahu informací, které byly na taškách uvedeny, jen třetina respondentů (zejména obyvatelé Ostravy-Poruby) by uvítala, kdyby tašky na třídění odpadu byly ještě objemnější.

Na základě více než příznivých výsledků pilotního projektu se OZO Ostrava a statutární město Ostrava rozhodly, že se tašky na třídění v budoucnu stanou trvalou součástí systému nakládání s odpady ve městě. Zahájení jejich rozdávání všem téměř 130 tisícům ostravských domácností je naplánováno na jarní měsíce příštího roku. Společnost OZO Ostrava tuto službu nabídlo také dalším městům a obcím ve své svozové oblasti. „Naším cílem je, aby se tašky na třídění staly trvalou součástí systému nakládání s odpady ve městě a aby cesta tříděného odpadu nezačínala až u kontejneru, ale už v domácnosti každého občana. Proto je třeba až tam doručit nádoby na separovaný sběr odpadu," uvedl ředitel společnosti OZO Ostrava Ing. Karel Belda k unikátnímu projektu na třídění odpadu v České republice.

V Ostravě v současnosti existuje 1180 stanovišť k třídění odpadu. Takzvaná separační hnízda mohou Ostravané najít prakticky v každé druhé ulici a i díky tomu vytřídí o třetinu více odpadu než před pěti lety. Jen za první pololetí roku 2011 skončilo v barevných kontejnerech společnosti OZO celkem 4035 tun odpadu, z čehož bylo 998 tun papíru (dalších 1734 tun papíru odevzdali Ostravané ve výkupnách druhotných surovin), 1672 tun plastů a 1365 tun skla, což je téměř o pět set tun více odpadu než za stejné období v loňském roce. Město Ostrava tak za první pololetí tohoto roku dostalo od společnosti EKO-KOM, která zajišťuje využití odpadu z obalů, 15 747 668 korun!



Požár v panelovém domě v Opavě, záchranáři bojovali o život popáleného muže

Dnes 18:14 | Opava | Lukáš Zavadil

V neděli 6. října dopoledne zasahovaly složky integrovaného záchranného systému u požáru v panelovém bytě v Opavě. Třicetiletý muž se nadýchal horkých zplodin a utrpěl popáleniny, byl převezen do popáleninového centra FN Ostrava. Další osoby utrpěly lehčí zranění.

Široká Niva akutně potřebuje most nebo alespoň lávku pro pěší přes řeku Opavu

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

4. října 2024 12:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Město po záplavách obnoví písečnou pláž na Karvinském moři

Hladina Karvinského moře se v době záplav zvedla natolik, že zaplavila i část písečné pláže, mobiliář i nová mola.

Malotřídní základní škola v Nové Vsi oslavila 150 let

Malotřídka v Nové Vsi si v tomto roce připomíná 150 let od svého založení. Škola na sobotu připravila kulturní program a lidé si mohli prohlédnou učebny, kroniky i plány připravované modernizace.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

4. října 2024 10:26 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Včera 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

4. října 2024 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Katarzyna Kozyra představuje v ostravském Domě umění výstavu plnou metafor a multimédií

Unikátní výstavou, na které je možno trávit dlouhý čas poslechem, prohlídkou i pozorováním je výstava polské umělkyně Katarzyny Kozyra. Je průřezem její tvorby za poslední 3 roky a ve třech částech představuje všechny oblasti výtvarného spektra umělkyně.

Růže pro hraběnku byly největší slavností v roce na zámku Kunín

Největší letošní akcí na zámku v Kuníně byly Růže pro hraběnku. Slavnost, která vzdávala hold nejznámější majitelce zámku, hraběnce Marii Walburze, zaplnila prostory zámku květinami a jejich vazbami. Mezi nimi samozřejmě dominovaly hraběnčiny milované růže.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

4. října 2024 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.