Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

MSDK pokračuje v motivaci žáků ke studiu dřevozpracujících oborů

Moravskoslezský dřevařský klastr uspořádal v letošním školním roce druhý ročník dřevařské náborové WoodRoadshow „Zachraňte rodný les aneb Dřevokazimírova šifra". Cílem WoodRoadshow je motivovat studenty základních škol ke studiu a následně také k uplatnění se na trhu práce ve stavebních a dřevozpracujících oborech.

MSDK by tak chtěl navázat na úspěch předešlého ročníku, kde se mu podařilo přilákat na střední školy tohoto zaměření téměř 7% žáků zúčastněných škol.

Letošní ročník WoodRoadshow „Zachraňte rodný les aneb Dřevokazimírova šifra"se uskutečnil v měsících říjen 2011 až leden 2012. Zúčastnilo se ho zhruba 415 žáků 8. a 9. tříd z 12 moravskoslezských základních škol.

WoodRoadshow se skládalo ze tří kol. První kolo proběhlo v měsících říjen až listopad 2011, kdy žáci jednotlivých základních škol měli možnost navštívit vybrané střední školy stavebního a dřevozpracujícího zaměření. Žáci si mohli prohlédnout prostory, kde probíhá výuka a získali také informace o možnostech studia na dané škole. Následně navštívili provoz vybrané společnosti, kde se sami přesvědčili, jak to na dřevařských závodech vypadá. V letošním ročníku tak celkem proběhlo 12 workshopů na 6 středních školách a 12 exkurzí v 7 dřevařských společnostech. V rámci prvního kola měli žáci za úkol také vyluštit šifru a vyplnit krátký test s dřevařskou tématikou.

Úspěšní řešitelé testu pak postoupili do druhého kola, kde se měli v předem ohlášený termín registrovat na připraveném internetovém blogu (drevokazimirovasifra.blog.cz). Tři nejrychleji zaregistrovaní žáci z každé školy automaticky postoupili do finále, které se konalo 26. ledna 2012 v sídle MSDK. Finále proběhlo formou dvanácti soutěží, kde tříčlenná družstva získávala podle úspěšnosti jednotlivé body, podle součtu bodů pak vzešla tři vítězná družstva. Závěrečnou speciální disciplínou bylo předvedení scénky na téma Dřevokazimír a jeho příhody, kterou nejlépe předvedly Základní škola Ostrava Poruba (Porubská 831) a Základní škola Frýdek-Místek (Komenského 402).

Odměnou těm nejšikovnějším žákům celé WoodRoadshow byly výhry dotykových telefonů, flash disků, různých sladkostí a dalších propagačních předmětů. Na prvním místě se umístila Základní škola Ostrava Poruba (Porubská 831), na druhém místě Základní škola Frýdlant nad Ostravicí (Nám. T. G. Masaryka 1260) a třetí místo obsadila Základní škola Npor. Loma z Příbora (Školní 1510).
MSDK navíc pro žáky 8. a 9. tříd letos uspořádal také 7 seminářů pod vedením odborného pracovníka z firmy CIDEM Hranice, a.s. Na seminářích byli žáci informováni o spolupráci dřevařského klastru s firmou, o uplatnění absolventů ve firmě a také se dozvěděli několik odborných informací o výrobku a aplikaci cementotřískové desky CETRIS. V rámci seminářů bylo proškoleno zhruba 150 žáků.

„Pro volbu povolání je zajišťování takových exkurzí velmi přínosné vzhledem k tomu, že děti nemají konkrétní představy o tom, jak vypadá výrobní proces. Návštěvy SŠ pak dětem mohou přinést cenné informace o vybavení školy, atmosféře školy, která je také důležitá pro úspěšné zvládnutí studia," řekla Jana Trnková, výchovná poradkyně ze základní školy ve Frýdlantě nad Ostravicí.

Exkurze proběhly v těchto středních školách a společnostech:
SŠ elektrostavební a dřevozpracující Frýdek-Místek, Střední odborná škola Frýdek-Místek, SŠ stavební a dřevozpracující, SOU stavební Opava, SPŠ stavební Opava, SPŠ stavební Havířov, VELOX - WERK s.r.o., TP EUROokna s.r.o., TIMBER PRODUCTION s.r.o., ABEX Substráty a.s., Mayr - Melnhof Holz Paskov s.r.o., CIDEM Hranice, a.s., RD Rýmařov s.r.o.

Důvodem, proč se MSDK rozhodl realizovat tento projekt, byl nedostatečný zájem kvalifikovaných pracovníků o práci v dřevozpracujícím a stavebním oboru. Příčinou je zejména nízký zájem žáků základních škol o studium těchto oborů na středních školách. V době, kdy byl projekt zahájen, chybělo dřevozpracujícím společnostem v Moravskoslezském kraji zhruba 300 těchto pracovníků.

V loňském ročníku této náborové kampaně, která také zahrnovala semináře pod vedením odborníků z dřevařských nebo stavebních firem, se MSDK podařilo přilákat ke studiu dřevozpracujících a stavebních oborů na středních školách téměř 7% žáků ze 12 zúčastněných moravskoslezských základních škol. Mezi nejžádanější patřily obory zaměřené na stavebnictví, tesařství a zpracování dřeva. Žáci z ostravských základních škol se hlásili například na Střední školu stavební a dřevozpracující a na Střední průmyslovou školu stavební v Ostravě.

 



Na Krajský úřad MSK si přišli pro dokumentaci kriminalisté, případ dozoruje evropský žalobce

Dnes 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Bez bližších informací probíhá vyšetřování, během něhož si pro příslušnou dokumentaci přišli na Krajský úřad MSK kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Starý zámek postupně zakrývá nová střecha z břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Na pomoc postiženým obcím přispívají také pořadatelé kulturních akcí v Bruntále

Do pomoci povodní postiženým obcím se zapojili také pořadatelé nejrůznějších kulturních akcí. Vybrané finance pak poskytli adresně vytipovaným institucím, většinou školám či školkám. Město Bruntál využilo k dobrovolné sbírce pomoci také Svatováclavský sváteční koncert.

Na obchvatu Třince po nehodě několika vozů hořelo osobní auto a převrátila se cisterna

Dnes 8:38, vydáno dnes 7:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Velké dopravní komplikace způsobila nehoda na obchvatu Třince v lokalitě u obce Hrádek, kde se časně ráno srazilo několik vozidel. Po dobu hašení, likvidace havarovaných vozů a vyšetřování bylo nutné dopravu z vytíženého tahu odklonit na objízdnou trasu.

Katarzyna Kozyra představuje v ostravském Domě umění výstavu plnou metafor a multimédií

Unikátní výstavou, na které je možno trávit dlouhý čas poslechem, prohlídkou i pozorováním je výstava polské umělkyně Katarzyny Kozyra. Je průřezem její tvorby za poslední 3 roky a ve třech částech představuje všechny oblasti výtvarného spektra umělkyně.

Požár v panelovém domě v Opavě, záchranáři bojovali o život popáleného muže

Včera 18:14 | Opava | Lukáš Zavadil

V neděli 6. října dopoledne zasahovaly složky integrovaného záchranného systému u požáru v panelovém bytě v Opavě. Třicetiletý muž se nadýchal horkých zplodin a utrpěl popáleniny, byl převezen do popáleninového centra FN Ostrava. Další osoby utrpěly lehčí zranění.

Růže pro hraběnku byly největší slavností v roce na zámku Kunín

Největší letošní akcí na zámku v Kuníně byly Růže pro hraběnku. Slavnost, která vzdávala hold nejznámější majitelce zámku, hraběnce Marii Walburze, zaplnila prostory zámku květinami a jejich vazbami. Mezi nimi samozřejmě dominovaly hraběnčiny milované růže.

Široká Niva akutně potřebuje most nebo alespoň lávku pro pěší přes řeku Opavu

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

4. října 2024 12:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Město po záplavách obnoví písečnou pláž na Karvinském moři

5. října 2024 16:48 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Hladina Karvinského moře se v době záplav zvedla natolik, že zaplavila i část písečné pláže, mobiliář i nová mola.

Vrátní

Ostrava Nástup: od 1. listopadu 2024 od 20 160 Kč/měsíc

Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

5. října 2024 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

4. října 2024 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

4. října 2024 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.