Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Eva Bednářová

Zima v muzeu – Muzeum v zimě

5. února 2008 0:00 | Bruntál | Eva Bednářová

Čilý pracovní ruch panuje na bruntálském zámku i ve zdánlivě poklidném zimním období. Zámek je sídlem muzea, kromě stálých výstav jsou zde umístěny expozice i vzácné exponáty, mimo jiné také knihovna s více než 30. tisíci svazky. Všechny tyto exponáty je třeba chránit před zimou, vlhkem či plísněmi. Kromě toho právě v zimě vrcholí příprava na letní sezónu v prostorách, kam v létě chodí nejvíce návštěvníků i v zámeckém parku.

LEDEN 2008 – sestřih zpravodajství TV Polar Bruntál

4. února 2008 0:00 | Bruntál | Eva Bednářová

Přinášíme krátký přehled témat z Bruntálu i okolí, o nichž v lednu 2008 informoval nově zřízený internetový portál TV Polar Bruntál.

Mistrovství ČR v psaní na klávesnici

4. února 2008 0:00 | Bruntál | Eva Bednářová

Mechanizované zpracovávání textů, ať už psaním na stroji či počítačové klávesnici, nabývá v posledních letech zcela zásadního významu ve všech oblastech lidského života, v práci i v soukromí. Psaní dopisů, formulářů, e-mailů, chatování i dopisování přes Skype či ICQ, k tomu všemu je nutno znát základy psaní na mechanických klávesách. Rostoucí význam této novodobé nové gramotnosti potvrzují i stále lepší výkony na mistrovstvích republiky v této disciplíně. Letošní první postupové kolo Mistrovství ČR studentů se konalo v Bruntále.

Projektový týden na Educe

1. února 2008 0:00 | Nový Jičín | Eva Bednářová

Studenti střední školy Educa si zpestřili dny před pololetním vysvědčením cestováním po deseti státech Schengenského prostoru. A to aniž by opustili budovu školy. V rámci projektového týdne dostaly náhodně sestavené týmy za úkol představit svým spolužákům jednu z vylosovaných zemí.

Přednáška o poválečném Novém Jičíně

1. února 2008 0:00 | Nový Jičín | Eva Bednářová

Více než stovka zájemců o dějiny Nového Jičína se včera sešla na radnici, aby si vyslechla přednášku o historii města po druhé světové válce. Profesorka Nina Pavelčíková z Ostravské univerzity prezentovala svůj příspěvek do připravované knihy o dějinách města.

Požár ve Sportbaru

1. února 2008 0:00 | Nový Jičín | Eva Bednářová

Evakuace několika desítek hostů známé restaurace v centru města kvůli požáru. Taková zpráva se ve středu večer rozšířila jako blesk naším městem. V restauraci hořelo v úklidové místnosti, hasiči ale oheň naštěstí velmi rychle zvládli.

Nejasnosti s poplatky

1. února 2008 0:00 | Nový Jičín | Eva Bednářová

Dnes je to přesně měsíc, kdy byly ve zdravotnictví zavedeny takzvané regulační poplatky. Pracovníci zdravotních pojišťoven ale stále řeší desítky dotazů na placení. Lidé se nejčastěji ptají na to, za co přesně se platí a za co nikoliv a jaké poplatky se započítávají do ročního limitu. Připravili jsme proto pro vás souhrn nejdůležitějších zásad.

Děti dostaly pololetní vysvědčení

1. února 2008 0:00 | Karviná | Eva Bednářová

Hodnocení svého snažení za první pololetí se dočkali i žáci karvinských škol. Systém předávání zvolila každá škola podle svého. Zatímco některé děti dostaly vysvědčení ve třídách na jiné čekalo překvapení. Především pro děti z prvních tříd bylo první hodnocení jejich snahy mimořádnou událostí.

Projekt Tvá budoucnost pomáhá mladým

1. února 2008 0:00 | Karviná | Eva Bednářová

O zkušenosti s tím, jak přimět mladé lidi bez vzdělání k doplnění kvalifikace se podělili ředitelé středních škol na Karvinsku se svými kolegy z celé republiky. Za podpory radnice a fondů evropské unie byl totiž právě v Karviné realizován projekt Tvá budoucnost.

Karviná investuje do oprav škol

1. února 2008 0:00 | Karviná | Eva Bednářová

Karvinská radnice řeší rekonstrukce místních základních škol. Řada z nich byla postavena před více než čtyřiceti lety a příliš úprav se v nich neprovádělo. Nyní se radní rozhodli investovat především do modernizací školních jídelen a hřišť.

Komerční sdělení více

NDL uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Pavelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více