Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jan Plášil

Galerka hostila koncert Lenky Dusilové

23. března 2015 14:02 | Nový Jičín | Jan Plašil

S hudební kariérou začala v deseti letech a zpívala i ve slavném souboru Bambini Di Praga. Česká zpěvačka a písničkářka Lenka Dusilová přijela se svým sólovým vystoupením do Nového Jičína. Její komorní koncert v Galerce hlásil už dopředu vyprodáno.

Áčko mužů BK Nový Jičín porazilo Frýdek-Místek

23. března 2015 13:53 | Nový Jičín | Jan Plašil

Basketbalové Áčko mužů, které zatím s přehledem vede Severomoravský Oblastní přebor 1. třídy, hostilo na své palubovce frýdecko-místecký klub. Už po první čtvrtině zápasu bylo jasné, že domácí svému soupeři nedají nic zadarmo.

Nový Jičín pokračuje s QR kódy na památkách

23. března 2015 12:58 | Nový Jičín | Jan Plašil

Už devětatřicet kulturních památek v Novém Jičíně si mohou jeho návštěvníci prohlédnout prostřednictvím QR kódů. Každá cedulka je navíc vybavena i Braillovým písmem. S projektem začalo město na konci roku 2013 a informační cedulky chce postupně umístit na většinu historických budov a památek.

Kunínský zámek získal z Rakouska vzácné obrazy

20. března 2015 15:22 | Nový Jičín | Jan Plašil

Zámek v Kuníně získal vzácné obrazy, které mu odkázala poslední členka rodu Schindler von Kunewald. Pracovníci Muzea je přivezli z Rakouska spolu s dalším cennými materiály. Mezi nimi jsou dvě tisícovky scanů a fotografií.

George B. Shaw opět v hledáčku literárního klubu

20. března 2015 15:21 | Nový Jičín | Jan Plašil

Literární klub v Novém Jičíně má za sebou reprízu večera s nositelem Nobelovy ceny za literaturu. George Bernard Shaw byl znovu v hledáčku členů klubu z prozaických důvodů. V době premiéry tohoto večera na začátku prosince panoval ve městě a hlavně na cestách neúprosný mráz a klub tak čelil ne příliš známým pocitům z poloprázdné galerky. Tentokrát mohli herci o ženách a láskách literárního velikána číst a vyprávět v plné parádě. živě z představení Členové Literárního klubu se připravují na pořad věnovaný velkým českým básníkům. Příznivci literatury se mohou těšit na večer nazvaný Za trochu lásky.

Aktuálně z dění v Novém Jičíně 20. 3. 2015

20. března 2015 15:20 | Nový Jičín | Jan Plašil

Strážníci Městské policie zdokumentovali další případ poničeného kontejneru na elektroodpad. Ve městě se jedná o opakovaný problém, tentokrát zatím neznámý vandal vylomil dvířka kontejneru na ulici Dlouhá. Možná předpokládal, že v tomto speciálním kontejneru najde použitelnou elektroniku, lidé do nich ale nejčastějí vhazují staré baterie nebo spotřebiče, které už nefungují.
*
Rodinné centrum MOZAIKA zve v neděli 22.března na "První dětské slavnosti" s Annou a Elzou a balonkovým klaunem panem Tarabou. Akce proběhne v Orlovně v Loučce, začátek je o půl třetí odpoledne.
*
15. a 16. dubna proběhne v Kopřivnici tradiční přehlídka technických profesí Řemeslo má zlaté dno. Přehlídku profesí podporuje také město Nový Jičín. Žáci 8. tříd základních škol mají zajištěnu bezplatnou dopravu.
*
Mendelova střední škola nabízí novou studijní formu oboru zdravotnický asistent. Zájemci mohou zahájit dvouleté pomaturitní večerní studium. Přihlášky je možno podat do 31. března. Vzdělávání je bezplatné a začne v září.
*
Návštěvnické centrum nabízí firmám a poskytovatelům služeb se sídlem v Novém Jičíně možnost bezplatné propagace. Cílem je vytvořit přehled jednotlivých kategorií firem, provozoven a služeb na území města. Podrobné informace najdete na stránkách icnj.cz

Město bude mít nový komunitní plán soc. služeb

20. března 2015 15:19 | Nový Jičín | Jan Plašil

V Novém Jičíně finišuje příprava komunitního plánu sociálních služeb na léta 2016 až 2019. Pracovní skupiny během týdne zpracovávaly a řešily připomínky. Návrh strategického dokumentu je hotový a už brzy ho bude mít na stole sociální komise, rada a zastupitelstvo.

Město ocenilo úspěšné sportovce roku 2014

16. března 2015 17:01 | Nový Jičín | Jan Plašil

Beskydské divadlo v pátek večer zaplnili příznivci sportu. Po roce se tam opět vrátilo slavnostní vyhodnocení nejúspěšnějších sportovců města a okresu Nový Jičín. Pojďte se spolu s námi podívat, jaká atmosféra vládla na místě.

Výstava Luboše Palaty na Staré poště

16. března 2015 14:44 | Nový Jičín | Jan Plašil

Fotografie, grafiky a obrazy českého novináře, básníka a válečného reportéra Luboše Palaty. To vše hostí aktuální výstava na Staré poště, která nese název Ukrajinský rok. Lenka Domitrová, MKS Nový Jičín Luboš Palata tam vloni strávil několik měsíců a atmosféru, kterou většina lidí zná jen ze zpráv a novinových článků, zachycoval fotoaparátem. Obrázky jsou přímo z východu Ukrajiny, která je stále zasažena válkou. Luboš Palata je nositelem několika významných novinářských a literárních cen. Je také dvojnásobným nominantem na Cenu Evropského parlamentu. Kromě fotografování se věnuje i jednoduše ztvárněným obrazům. I v nich se dotýká politickým témat, ačkoliv to na první pohled nemusí být patrné. Výstavu Ukrajinský rok můžete navštívit do 24. března. Poté přijde na řadu výstava s názvem Hu áj em. Lenka Domitrová, MKS Nový Jičín Ale ani poté se zřejmě jméno autora nedozvíte, podle pořadatelů je to součást celého konceptu akce. Výstavu Hu em áj pak budete moct navštívit do 28. dubna.

V knihovně stále probíhá měsíc čtenářů

16. března 2015 14:43 | Nový Jičín | Jan Plašil

V knihovnách po celé republice probíhá tradiční akce Březen - měsíc čtenářů. Jedná se už o šestý ročník. Městská knihovna ho otevřela výstavou mladých grafiků, jejichž díla se účastnila polské výstavy. Letos se zaměřuje na samotné čtenáře, a to i ty, kteří do knihovny zatím nechodí. Vedle tradičních služeb nabízí i nové. Jednou z nich jsou bezplatné přístupy do licencovaných databází. Čtenáři tak mohou nahlédnout do dokumentů mediální databáze anopress a do právní databáze Aspi. Renáta Domoráková, vedoucí knihovny
I mezi nimi si ale můžete vybrat, hlavně klasiky od Čapkových děl až k Shakespeareovi.
V rámci měsíce čtenářů jsou připraveny další zajímavé akce. Renáta Domoráková, vedoucí knihovny
Pozvánky na zmíněné akce najdete na webu knihovnanj.cz

Komerční sdělení více

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.


Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Úleva pro zákazníky innogy zasažené povodní

Zákazníci innogy z řad domácností, kterým ničivá povodeň způsobila škody nebo poničila odběrné místo plynu nebo elektřiny, mohou zavolat na zákaznickou linku 800 11 33 55 nebo osobně přijít na nejbližší pobočku innogy, kde jim operátoři či pracovníci v zákaznických centrech pomohou s úpravou či přerušením plateb záloh za energie.

Více