Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jiří Brzóska

Výbuch sopky uvěznil na Bali i turisty z MS kraje

6. listopadu 2015 16:13 | Celý MS kraj | Jiří Brzóska

Původně to měla být klidná exotická dovolená. Nakonec vše dopadlo jinak. Řeč je o turistech, kteří kvůli výbuchu sopky Rinjani zůstali uvězněni na indonéském ostrově Bali. Mezi nimi i Češi z MS kraje.

Špatně vyčištěný komín může způsobit požár

5. listopadu 2015 16:00 | Celý MS kraj | Jiří Brzóska

Hladina rtuti v teploměrech začala klesat k nule a lidé v rodinných domech proto začali topit. Právě tento okamžik je ale každoročně spolehlivým zdrojem požárů. Zanesený komín totiž vede nejen ke špatnému hoření, ale roste i nebezpečí vznícení sazí.

MSK připravuje další kotlíkovou dotaci

4. listopadu 2015 23:03 | Stonava | Jiří Brzóska

Dobrá zpráva pro všechny domkaře. Pokud si chcete pořídit nový kotel pro svůj rodinný dům, máte šanci, že Vám velkou část nákladů zaplatí stát. Nejpozději od Nového roku bude Moravskoslezský kraj přijímat žádosti o dotace na pořízení ekologického kotle na plyn, tuhá paliva nebo biomasu. Nově se ale podpora bude vztahovat také na tepelná čerpadla a celé topné systémy.

Během pietního aktu vzpomněli na stonavské rodáky

4. listopadu 2015 23:01 | Stonava | Jiří Brzóska

Začátek listopadu patří Dušičkám. Lidé přicházejí na hřbitovy, aby zapálením svíčky položením kytičky nebo věnce vzpomněli na své blízké. Ve Stonavě jsou ale i mimo hřbitov pietní místa, která připomínají zdejší rodáky české i polské národnosti, kteří obětovali to nejcennější co člověk má, svůj život.

Reflexní prvky na oděvu zvyšují bezpečnost chodců

4. listopadu 2015 22:56 | Stonava | Jiří Brzóska

Policejní statistiky hovoří jasně. Během zimních měsíců přibývá tragických událostí při střetu vozidla s chodcem nebo cyklistou. Policisté proto kladou velký důraz na prevenci a vysvětlují lidem, proč je důležité nosit na sobě reflexní prvky.

Dzieci z Polski w PSP w Czeskim Cieszynie - Děti z Polska v českotěšínské škole

4. listopadu 2015 22:55 | Stonava | Jiří Brzóska

Coraz więcej rodziców z Cieszyna wybiera dla swych pociech polską szkołę po czeskiej stronie granicy. - Stále více rodičů z Těšína v Polsku vybírá pro své děti polskou školu v Českém Těšíně.

Muž v Českém Těšíně našel v koupelně krajtu

4. listopadu 2015 16:24 | Celý MS kraj | Jiří Brzóska

Strážníci Městské policie v Českém Těšíně museli zasahovat proti neobvyklému vetřelci. V centru města se v koupelně jednoho z bytů objevil had.

Děti z Polska chodí do škol na území ČR

3. listopadu 2015 14:54 | Celý MS kraj | Jiří Brzóska

Zájem o polské národnostní školství na Karvinsku narůstá a to nejen u typicky českých rodin. Do škol s polským jazykem vyučovacím chodí stále více dětí z Polska. Umožňuje jim to školský zákon, který zaručuje žákům EU stejné podmínky, jako žákům českým.

Pozor na falešné kameníky a čističe hrobů

30. října 2015 10:56 | Celý MS kraj | Jiří Brzóska

Velmi obezřetní by měli být v současné době všichni, kteří přicházejí během Dušiček na hřbitovy. Zvláště starší seniory totiž oslovují falešní kameníci, kteří jim nabízejí své služby a vybírají zálohy. V mnoha případech však klientům zůstanou jen oči pro pláč.

Do Polska pro věnce jen s cestovním dokladem

29. října 2015 15:15 | Celý MS kraj | Jiří Brzóska

Začátek listopadu je ve znamení dušiček a vyzdobit hrob a zapálit svíčku je téměř samozřejmostí. Lidé, žijící v příhraničí proto využívají nabídky hřbitovního artiklu polských trhovců. Jak jsme ale zjistili, čeští prodejci se rychle polské konkurenci přizpůsobili . Navíc, při cestě do Polska musíte mít cestovní doklad a to platí i pro děti.

Komerční sdělení více

Kompletní průvodce dovolenou v Turecku: Nechte se okouzlit Orientem

Turecko je jednou z nejoblíbenějších destinací pro dovolenou, a to z dobrého důvodu. Tato země nabízí fascinující směs východních a západních vlivů, bohatou historii, nádherné pláže a jedinečnou kuchyni, která vás nadchne. Pokud plánujete svou dovolenou v Turecku (nebo o ní jen přemýšlíte), tento komplexní průvodce vám poskytne všechny informace, které potřebujete pro nezapomenutelný zážitek.

Dětskou kliniku FNO ovládli Pokémoni

Vestibul Kliniky dětského lékařství FN Ostrava se na jedno dopoledne změnil v ráj Pokémonů. Organizátoři z neziskové organizace Haima Ostrava, která při klinice funguje a dlouhodobě pomáhá vážně nemocným dětem a jejich rodinám, připravili návštěvníkům ze všech dětských oddělení fakultní nemocnice pestrý program s názvem Tvoř, hraj a bojuj.


Společně do hor! Déšť – nedéšť pomoci chlapci s handicapem!

Vodaři pomáhají. Voda nevoda, déšť nedéšť. Téměř 70 zaměstnanců SmVaK Ostrava vyrazilo v sobotu 5. října na ikonický lašský kopec Čupek mezi Baškou a Metylovicemi na Frýdecko-Místecku. Druhý ročník akce Společně do hor! musel být kvůli povodňové situaci odložen, a nakonec se konal v deštivém počasí, i když nepršelo s takovou intenzitou jako v původně plánovaném termínu. A vysoká účast pomohla dobré věci!

Důležité informace o údolní nádrži Nové Heřminovy ve světle povodně 2024

Rozhodnutí Vlády ČR v roce 2008 o protipovodňové ochraně na horním toku řeky Opavy předcházela skoro stovka odborných studií, výpočtů expertů a prověření všech možných variant. V roce 2012 obdržel projekt kladné stanovisko posouzení záměru „Nádrže Nové Heřminovy, úprav Opavy a související opatření“, na životní prostředí, tzv. EIA. EIA nepozbyla nikdy platnosti a byla Ministerstvem životního prostředí v letošním roce prodloužena. Byly zhotoveny dílčí stavební objekty, jejichž funkce není podmíněna vodní nádrží Nové Heřminovy.

FNO: Podporujeme kampaň, která upozorňuje na závažnost trombózy a její prevenci

Fakultní nemocnice Ostrava se letos poprvé připojí k hnutí Světového dne trombózy, který připadá na neděli 13. října. Preventivní kampaň propaguje i akce Horská Virchowova triáda, v jejímž rámci účastníci vystoupají na jednu ze tří hor v České republice. Cílem je upozornit na závažnost tromboembolické nemoci a na skutečnost, že jí lze dobře předcházet.

Hvězdou pátečního programu festivalu Japonské dny v Ostravě bude polské Anime Symphony

Anime Symphony čerpá inspiraci z bohatého dědictví anime hudby a vzdává hold tvůrcům a skladatelům, kteří dali emocionální sílu mnoha nezapomenutelným scénám z oblíbených titulů. Nové a exkluzivní orchestrální aranže, stejně jako jejich živé provedení, zdůrazní jedinečný zvuk a krásu ikonických melodií. Jedná se o poměrně mladý projekt, který však stojí na pevných základech s dlouhou tradicí.

Více