Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jiří Cileček

Dětem v tíživé situaci proplácí obědy ve školách Moravskoslezský kraj

21. června 2024 15:32 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Už 90 školských zařízení z Moravskoslezského kraje se pro příští školní rok přihlásilo do programu bezplatného stravování pro děti. V první vlně schválilo krajské vedení příspěvky v souhrnné výši 26,3 milionu korun. Další školy se do programu ještě mohou zapojit, hejtmanství přijímá žádosti až do konce letošního září.

Ostravští strážníci realizovali na školách přes 800 preventivních programů

21. června 2024 14:32 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Prevence je důležitou součástí práce ostravských strážníků. Cílí na nejzranitelnější skupiny, mezi které patří děti a dospívající mládež. Právě z tohoto důvodu ostravští strážníci-preventisté realizovali v průběhu celého školního roku v mateřských, základních i středních školách řadu besed i preventivních projektů.

Myslivec omylem zastřelil pytláka u řeky. Myslel, že je to postřelený divočák

21. června 2024 10:06 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Policisté zveřejnili podrobnosti k tragické události v Ostravě-Přívozu z loňského listopadu. Myslivec tam při nočním honu zastřelil muže u řeky v rákosí. Myslel si totiž, že jde o divočáka, kterého předtím s kolegou postřelili a následně sledovali. Jak se ukázalo, zastřelený na místě pytlačil. Střelci nyní hrozí vězení.

Sarkofág za tři miliardy má překrýt prohořívající haldu v Ostravě

20. června 2024 16:29 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Odborníci přišli s řešením, jak dokončit sanaci haldy Heřmanice. Hodlají tam postavit speciální sarkofág, který má zajistit spolehlivou ochranu životního prostředí i zdraví obyvatel. Práce mají trvat deset let a náklady se odhadují až na 3 miliardy korun.

Modrý kříž pomáhá mladistvým i dospělým ve Frýdku-Místku v boji se závislostmi

Město Frýdek-Místek podpořilo organizaci Modrý kříž. Ta pracuje s lidmi, kteří mají sklony k závislosti na drogách nebo alkoholu. Na projekt, který se věnuje hlavně mladistvým a rodičům půjde 520 tisíc korun.

Frýdek-Místek udělil čtyři Ceny města za rok 2023

Frýdek-Místek uděloval ceny města za rok 2023. Ocenění se udělovalo za oblast záchrany životů, přínos v kultuře a výtvarné umění a architektura. Cenu získali čtyři lidé, jeden z nich in memoriam.

Padající strom zabil ženu v Českém Těšíně. Další lidé se zranili. Hasiči řešili stovky událostí

20. června 2024 9:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Bouřky, které se přehnaly přes Moravskoslezský kraj mají na svědomí i lidský život. Záchranáři pomáhali také dalším zraněným. Hasiči řešili do čtvrtečních 18:00 hodin 939 událostí. Zpustošená je i ostravská zoo, která se musela uzavřít.

Vyvrácené stromy, stržené střechy, lokální záplavy. V Českém Těšíně jeden člověk zemřel

19. června 2024 21:34 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravou a Slezskem se ve středu večer prohnaly silné bouřky i supercely. Bouřky podle meteorologů produkovaly propady vzduchu se silnými nárazy s kroupami. Hasiči hlásí opět plno výjezdů. V řadě měst se vyvrátily i statné stromy, strženy byly některé střechy a lokálně zaplaveny i sklepy. Na mnoha místech nejde elektřina. Hlášeno je bohužel i úmrtí.

68letý muž zemřel v Beskydech během cyklistického výletu

19. června 2024 16:39 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři, členové horské služby i policisté zasahovali ve středu dopoledne u cyklisty se selháním krevního oběhu v Beskydech. 68letý muž byl na cyklovýletu a náhle zkolaboval. Záchranáři se ho intenzivně pokoušeli resuscitovat, ale nakonec musel lékař na místě prohlásit muže za mrtvého.

Kraj už nabízí bezúročné půjčky zaměstnancům Liberty. Stát bude vyplácet mzdy

19. června 2024 15:06 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Úřad práce postupně eviduje zaměstnance Liberty, kterým bude vyplácet mzdu. Moravskoslezský kraj naopak připravil finanční výpomoc těm, kteří se kvůli krachujícímu ocelářskému gigantu ocitli v existenčních potížích. Nabízí bezúročnou půjčku ve výši 25 tisíc korun. Zaměstnanci huti, kteří jsou zároveň občany Moravskoslezského kraje, o ni mohou žádat na kontaktním místě ve školícím středisku v areálu podniku.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více