Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jiří Cileček

Studenti ostravské elektrotechnické průmyslovky založili firmu a mají nové učebny

6. března 2024 15:07 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Studenti Střední průmyslové školy elektrotechniky a informatiky Ostrava (SPŠEI) mají nově zrekonstruované učebny a zázemí školní firmy. Vzdělávat se nyní budou i v moderních motivačních prostorách, tzv. Collaborative Learning Spaces (CLS). Vznikla tu i školní firma Prestika. Studenti se tak v praxi budou učit podnikat, zaměří se především na vývoj webových aplikací.

23letý muž přepadl se zbraní dvakrát hernu v Orlové

6. března 2024 14:28 | Orlová | Jiří Cileček

Na konci loňského roku přepadl se zbraní v ruce tehdy neznámý muž hernu v Orlové. Obsluha mu ze strachu vydala desítky tisíc korun. Lupiče nechytili a tak za tři týdny přišel znovu a opět si odnesl desítky tisíc korun. Doslova mravenčí práce a spolupráce mezi policisty a strážníky nakonec po měsících přinesla odhalení a zadržení pachatele. Jde o 23letého mladého muže, který toho prý teď lituje.

Kriminalisté prokázali muži ve vězení další vykradené kanceláře v Ostravě

5. března 2024 16:07 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Na konci listopadu loňského roku soud poslal dnes již 47letého muže do výkonu trestu odnětí svobody za páchání předchozí trestné činnosti. Kriminalistům se nyní podařilo prokázat, že má na svědomí i vykradení dalších kanceláří, šaten i aut v Ostravě. Čeká ho tak další trest. V rejstříku má přitom už 24 záznamů.

O přijetí do nové zubní ordinace v Bruntále rozhodne los. Zaregistrovalo se 5 tisíc lidí

5. března 2024 15:32 | Bruntál | Jiří Cileček

Krnovská nemocnice otevřela novou zubní ordinaci v Bruntále. Okamžitě do ní podalo žádost o přijetí přes 5 000 lidí. Do péče bude ale možné přijmout pouze 1 500 z nich. Krnovská nemocnice ale jedná s dalšími zubaři, kteří by si mohli případně rozebrat ještě dalších 1 500 pacientů.

Na Frýdecko-Místecku havaroval další motorkář. Do nemocnice ho přepravil vrtulník

5. března 2024 15:20 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Po nedělních nehodách motocyklistů zasahovali moravskoslezští záchranáři u další v pondělí 4. března odpoledne. Odehrála se u obce Kaňovice na Frýdecko-Místecku. MOtorkář tam skončil mimo silnici a do nemocnice ho transportoval vrtulník.

Potřebovala peníze, tak ukradla kasičku veřejné sbírky na kapli ve Frýdlantu nad Ostravicí

5. března 2024 14:55 | Frýdlant nad Ostravicí | Jiří Cileček

31letá žena potřebovala akutně peníze, tak se rozhodla krást. Jako snadný cíl si vybrala kasičku veřejné sbírky na obnovu kaple ve Frýdlantu nad Ostravicí. Díky kamerovým záznamům a výborné spolupráci tamních strážníků a policistů ji ale ještě ten den chytili.

Další úzkorozchodná lokomotiva se po více než čtyřech letech vrátila na Osoblažku

4. března 2024 17:19 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Motorová lokomotiva 705.914 byla v těchto dnech po opravě u společnosti CZ LOKO přepravena domů na úzkorozchodnou dráhu Třemešná ve Slezsku – Osoblaha. Na Osoblažce bude dodavatel pokračovat ve zprovoznění lokomotiv přímo na úzkorozchodné dráze.

Cyklolávka v DOV, Dřeviónka Nýdek i Lodičky Dokořán. MSK rozdal Ceny cestovního ruchu

4. března 2024 16:54 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Na jedinečná místa, osobnosti i počiny v regionu každoročně upozorňují Ceny cestovního ruchu destinace Severní Morava. V pátém ročníku soutěže uspěly v celkem pěti kategoriích například Cyklolávka v Dolních Vítkovicích, Dřeviónka Nýdek nebo Lodičky Dokořán v Karviné. Novinkou byly ceny hejtmana. Vyhlášení vítězů se konalo v pátek 1. března 2024.

MAPPA Ostrava zve na debatu o tom, jak rozvíjet město, aby se v něm dobře žilo

4. března 2024 15:18 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Vytvářejí česká města prostor pro dobrý život? To je ústřední otázka veřejné debaty, která proběhne v úterý 5. března v ostravském Městském ateliéru prostorového plánování a architektury. Debata doplní aktuální výstavu ateliéru MAPPA s názvem Město staví město, která návštěvníky seznamuje s principy dobrého plánování.

Práce na přestavbě bývalého hotelu Centrum ve Frýdku-Místku výrazně pokročily

V bývalém hotelu Centrum ve Frýdku-Místku pokračuje rekonstrukce. Městská společnost DISTEP kompletně demontovala interiér a chystá se na odstrojení obkladů z vnější části budovy. Z hotelu mají být rezidenční byty a společnost tam přestěhuje své zázemí.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více