Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jiří Cileček

Frýdek-Místek podpoří hnízdění ptáků v parcích. Instaluje tam nové vysoce odolné budky

Parky ve Frýdku-Místku budou pro ptactvo lákavější. Radnice chce podpořit jejich hnízdění. Instaluje proto 30 nových vysoce odolných budek. Ptákům zajistí klid a bezpečí před predátory a zároveň nahradí chybějící přirozené dutiny ve stromech. Hnízdění se pak bude pravidelně vyhodnocovat.

Samoživitelé ve Frýdku-Místku mohou dočasně získat městský byt

Frýdek-Místek připravil nové zásady pro přidělování bytů pro sociálně znevýhodněné občany. Vstřícný krok se týká především rodičů samoživitelů. Po splnění řady kritérií mohou získat byt na až na tři roky. Během té doby si musí svou situaci vyřešit a najít trvalé bydlení.

Otec a syn přijeli z ciziny vykrádat objekty ve Frýdku-Místku

23. února 2024 19:19 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Otec se synem si udělali netradiční služební cestu ze zahraničí do Frýdku-Místku. Ubytovali se a večer vyrazili za prací. Jenže jejich cílem nebylo nic poctivého, ale vloupačky do různých objektů ve městě. Během jedné noci se 48letý otec a 22letý syn vloupali do tří objektů. Následující večer, kdy opět vyrazili do ulic a pokusili se vloupat do další budovy. Jenže to už spadla klec.

Univerzity v Ostravě rozjíždějí projekt na proměnu kraje v chytrý a zelený region

23. února 2024 18:23 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO) zahajuje s Ostravskou univerzitou a dalšími partnery projekt REFRESH. Má pomoci s hospodářskou, energetickou i ekologickou proměnou Moravskoslezského kraje. Využít chce výzkumy vědeckých týmů, které se zaměří na vývoj technologií pro udržitelnou energetiku, nové materiály nebo robotizaci a automatizaci v průmyslu. Projekt je největším v historii VŠB-TUO a z operačního programu Spravedlivá transformace je na něj vyčleněno 2,5 miliardy korun.

Moravskoslezský kraj dá 3 miliony na stáže studentů ve firmách

23. února 2024 17:39 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Díky finanční pomoci Moravskoslezského kraje budou moci studenti středních a vysokých škol získávat praxi přímo ve firmách. Podnikům, které nabídnou svoje provozy a předají své zkušenosti těmto mladým lidem, přispěje kraj celkem 3 miliony korun.

Výstava fotografií v ostravské galerii Dvorana přibližuje život handicapovaných

„Úsměv prosím!“, to je název výstavy fotografií, která představuje život handicapovaných v 18 organizacích napříč celou republikou. Hostí ji galerie Dvorana v budově radnice Moravské Ostravy a Přívozu. Výstava obsahuje nejlepší snímky ze soutěže, kterou organizují přední čeští fotografové.

Modernizovaná mašina pro osoblažskou úzkokolejku nastartovala motor

22. února 2024 17:03 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Kompletní oprava a modernizace úzkorozchodné mašinky 705.914-0 dosáhla významného milníku. V uplynulých týdnech došlo v dílnách v Kutné Hoře k prvnímu nastartování motoru. V dalších dnech pak probíhaly práce na lokomotivě s funkčním motorem, především přesné seřízení výkonu motoru, což se provádí na tzv. suchém odporníku.

Moravskoslezský kraj dá 3 miliony na zaměstnávání handicapovaných

22. února 2024 16:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Lidé se zdravotním postižením, sociálním nebo kulturním znevýhodněním mívají potíže najít si práci. Zaměstnání jim nejčastěji nabízejí sociální podniky. Právě jim je určen dotační program, který vyhlásili krajští radní.

Maškarní karneval v Lidovém domě ve Frýdku-Místku bavil handicapované

Lidé s handicapem se bavili v Lidovém domě ve Frýdku-Místku. Tradičně se tady pro ně konal únorový karneval. Účast byla opět rekordní, protože přišlo na 150 klientů různých organizací z města i okolí.

Moravskoslezský kraj pomůže obcím nastartovat rozvojové projekty

22. února 2024 15:15 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj dá obcím peníze na přípravu projektových dokumentací. Výrazně tak zvýší jejich šanci získat prostředky z národních nebo evropských dotačních programů. Na přípravu obecních projektů půjde z krajské pokladny 18,75 milionu korun.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více