Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jiří Cileček

Provoz na železniční trati u Dolní Lutyně byl po nehodě částečně obnoven

27. ledna 2024 17:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Provoz na železniční trati u Dolní Lutyně, kde se srazil vlak s nákladním autem, byl v sobotu odpoledne částečně obnoven. Vlaky místem nehody zatím musí jezdit omezenou rychlostí a po jedné koleji. Středeční havárii nepřežil strojvedoucí vlaku. Dvě desítky cestujících utrpěly zranění.

Opilý muž s pistolí ohrožoval ženu se psem za opavskou nemocnicí

27. ledna 2024 17:08 | Opava | Jiří Cileček

Žena venčila psa za opavskou nemocnicí a překvapil ji tam opilý muž s pistolí v ruce. Vyhrožoval jí, že pokud se tady ještě jednou ukáže, nebude váhat pistoli použít. Zadrželi ho policisté, nadýchal 1,9 promile a byl obviněn z nebezpečného vyhrožování. Pistole byla plynová.

První velká letošní noční kontrola vyloučila z ostravské MHD 222 lidí

27. ledna 2024 13:32 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Asistenti přepravy vyloučili vloni v rámci nočních bezpečnostních akcí z vozů Dopravního podniku Ostrava (DPO) v průměru o pět procent cestujících méně než v roce 2022 a o sedm procent méně než v roce 2021, kdy akce začaly. Zkontrolovaných cestujících během těchto akcí přitom přibývá, v uplynulém roce jich bylo přes 12 700. Dopravce počet mimořádných bezpečnostních kontrol rok od roku zvyšuje a cestující o nich pravidelně informuje. Letos jich plánuje deset, první proběhla v pátek 26. ledna.

Záchranářský vrtulník zasahoval u tří pacientů kolem Pradědu

26. ledna 2024 21:01 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zdravotnická záchranná služba zasahovala v uplynulých 24 hodinách u tří pacientů v Jeseníkách, všichni se nacházeli v oblasti Pradědu. Ve všech případech spolupracovaly posádky při ošetřování se členy horské služby.

Moravskoslezský kraj má jako první v Česku mapu oslunění. Pomůže plánovat fotovoltaiku

26. ledna 2024 20:27 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Obyvatelé Moravskoslezského kraje budou mít snazší rozhodování o tom, jestli jít do fotovoltaiky. Moravskoslezský kraj si totiž jako první region v Česku nechal zhotovit kompletní mapu oslunění celého svého území. Rodiny, firmy i samosprávy tak budou moci snadno zjistit, zda jsou jejich střechy či pozemky vhodné pro umístění solárních panelů.

Další podchod v Ostravě-Jihu zdobí velkoplošná malba

26. ledna 2024 19:40 | Ostrava-Jih | Jiří Cileček

Po podchodech u opravených zastávek Dřevoprodej a Tylova a podchodu pod ulicí Horymírova v obvodu Ostrava-Jih zdobí velkoplošná malba také průchod spojující nejlidnatější městskou část města s obvodem Hrabová, konkrétně ulice Aviatiků a Šídloveckou.

Moravskoslezští záchranáři zasahovali loni u 116 571 pacientů

26. ledna 2024 18:33 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje zasahovala během roku 2023 celkem u 116 571 pacientů. Bylo to o 4 849 méně, než v roce 2022. Posádky tedy za den vyjížděly průměrně k 320 nemocným či zraněným. Celkový počet výjezdů sanitních vozidel činil 133 674, což je 366 za čtyřiadvacet hodin.

Stavební úřady v Bohumíně, Rychvaldu a Dolní Lutyni zůstanou zachovány

26. ledna 2024 17:57 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Lidé z Bohumína, Rychvaldu a Dolní Lutyně, kteří si chtějí postavit dům, chatu nebo třeba garáž, si mohou oddechnout. Stavební úřady ve všech třech obcích zůstanou zachovány. Kvůli plánu minulé vlády na vytvoření centrálního stavebního úřadu přitom nebylo až donedávna jisté, jak s nimi stát naloží.

Orlová odhalila zrekonstruovaný památník padlým za Těšínsko

26. ledna 2024 17:21 | Orlová | Jiří Cileček

U zrekonstruovaného památníku padlým za Těšínsko na hřbitově v Orlové-Městě se s úctou vzpomínalo na civilní i vojenské oběti československo-polského sporu o Těšínsko, který koncem ledna roku 1919 vyústil ve vojenské střetnutí nazývané Sedmidenní válkou. U příležitosti 105. výročí ukončení válečného sporu proběhlo slavnostní odhalení památníku.

Muž se vloupal do firmy ve Frýdku-Místku. Policisty k němu dovedly stopy ve sněhu

26. ledna 2024 16:53 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Další případ vloupání, ve kterém policistům pomohly stopy ve sněhu. Podobně jako vystopovali zloděje vykradené skříňky ve vlaku, tak našli muže, který se vloupal do areálu firmy ve Frýdku-Místku. A opět se ukázalo, že je to známý recidivista. Teď mu hrozí až tři roky vězení.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více