Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jiří Cileček

Ostrava se 30. ledna naposledy rozloučí s hercem Norbertem Lichým

23. ledna 2024 13:08 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dne 16. ledna 2024 zemřel ve věku 59 let Norbert Lichý. Poslední rozloučení s tímto mimořádným divadelním, filmovým a rozhlasovým hercem, dabérem, hudebníkem a legendární osobností ostravského Divadla Petra Bezruče proběhne 30. ledna ve 13:00 hodin ve smuteční síni krematoria ve Slezské Ostravě.

Ničitelé zastávky, hledaná dívka i původci černé skládky. Kamery v Ostravě pomáhají

23. ledna 2024 9:47 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Městský kamerový systém pomáhá nejen v boji s kriminalitou, ale i při zvyšování pocitu bezpečí v Ostravě. V první polovině ledna si díky kamerám strážníci připsali nalezení hledané dívky. Vypátrání původců černé skládky. I zajištění výtržníků, kteří se pokoušeli o bojové údery a kopy na zastávce MHD, kterou poničili.

Podvodník chtěl přes důvěřivou ženu z Ostravy vyprat kradené peníze

23. ledna 2024 9:29 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Podvodník se snažil přes Facebook zmanipulovat 61letou ženu z Ostravy. Nejprve ji chtěl připravit o její úspory, to ale odmítla. Tak ji přesvědčil ať si založí účet, na který jí přijdou peníze od údajných investorů. Ty pak měla vybrat a vložit do bitcoinmatu. Doslova na poslední chvíli si žena uvědomila, že to asi nebude jen tak a peníze přímo od vkladomatu odnesla na policii.

V Ostravě začíná výstavba vědecko-výzkumného centra LERCO za 1,8 miliardy korun

22. ledna 2024 16:21 | Ostrava-město | Jiří Cileček

V areálu Lékařské fakulty Ostravské univerzity začala výstavba vědecko-výzkumného centra LERCO (Life Environment Research Center Ostrava). Nové prostory budou zázemím pro devět výzkumných týmů zaměřených na biomedicínu, přírodní vědy a behaviorální zdraví. Celý projekt vyjde na 1,8 miliardy korun. Samotná budova za 700 milionů bude hotová v roce 2026. ve Ve stejném roce má pak projekt začít i fungovat v plném rozsahu.

Samoživitelky budou mít ve Frýdku-Místku větší šanci získat městský byt

Frýdek-Místek nově upravil systém přidělování městských bytů. Ten má pomoci s hledáním bydlení hlavně matkám samoživitelkám. Město už pro ně zároveň vyčlenilo několik bytů. Smlouvy budou uzavírány za běžných podmínek a nájmů. Maximálně však na dobu tří let.

Třídění má ve Frýdku-Místku pomoci nenavyšovat poplatky za svoz odpadů

Frýdek-Místek letos nezvýšil poplatek za odpad. Důvodem je snaha motivovat veřejnost ke třídění odpadů, což pomáhá zajistit nižší ceny. Nově byly k rodinným domům rozmístěny kontejnery na plast a změněn harmonogram svozu odpadu na jednou za 14 dní.

Dětská pohotovost ve FN Ostrava ošetřila loni přes 10 tisíc dětí

22. ledna 2024 13:00 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ambulance lékařské pohotovostní služby pro děti a dorost a také Ambulance praktického lékaře pro děti a dorost má ve FN Ostrava za sebou první rok existence. V obou ambulancích se podařilo zabezpečit plynulý provoz, na pohotovosti ošetřit 10 000 dětí a pro 1 000 zaregistrovaných dětí zajistit pravidelnou pediatrickou péči.

Nemocnice v Novém Jičíně shání nové dárce krve

22. ledna 2024 12:35 | Nový Jičín | Jiří Cileček

Nemocnice v Novém Jičíně vyzývá občany regionu k darování krve a krevních složek. Dostatečná zásoba transfuzních přípravků je nezbytná pro plynulé poskytování akutní zdravotní péče.

Seniortaxi má ve Frýdku-Místku nového dopravce, podmínky pro klienty se nemění

Seniortaxi je ve Frýdku-Místku stále oblíbenější služba. Měsíčně ji využije na 400 zájemců. Od letošního roku jezdí po městě nový poskytovatel. Pro občany se nic nemění, jen si budou zvykat na nové řidiče. Zároveň je ale potřeba, aby měli vždy u sebe průkazky, které je opravňují k přepravě.

Tragická událost v Opavě. V pátek tam zemřelo batole

19. ledna 2024 22:44 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Velmi smutná událost otřásla v pátek Opavou. Záchranáři tam byli přivoláni k malému dítěti bez známek života. Lékař už bohužel mohl na místě konstatovat pouze úmrtí.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

Více