Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Karel Soukop

V krnovské nemocnici otevřeli novou infekční ambulanci. Citelně chyběla a bude sloužit celé spádové oblasti

9. června 2023 9:30 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V krnovské nemocnici zahájila provoz nová infekční ambulance. Je velmi důležitá právě nyní, v období před dovolenými v exotických zemích a pro propuštěné pacienty. Citelně v regionu chyběla a doplní komplex služeb nemocnice.

V Bruntále slavnostně ukončili letošní evropský školní program Erasmus za účasti delegací ze tří spřátelených zemí

6. června 2023 17:58 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Delegace učitelů z Litvy, Rumunska a Španělska se v Bruntále zúčastnily slavnostního zakončení letošního programu Erasmus. Je to v podstatě fond financí, který umožňuje výměnné pobyty žáků škol v zemích Evropské unie. Ve školách je velmi oblíbený a také velmi užitečný.

Jes Art, umělecký multižánrový festival se konal již popáté za velké účastni umělců reionu

5. června 2023 11:37 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Do Janovic u Rýmařova se sjeli umělci z celého regionu na 5. ročník multižánrového uměleckého festivalu Jes Art. Ten představil tvorbu malířů, sochařů, šperkařů, řezbářů i mnoha dalších amatérských umělců.

V Malé Morávce začala biková sezóna, na její start se sjely stovky účastníků

5. června 2023 11:32 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Malou Morávku zaplnily stovky bikerů z celé republiky. Přijely sem stylově zahájit letošní bikerskou sezónu. Zdejší tratě neboli traily jsou pověstné svou pestrostí a různými typy obtížností, díky kterým mohou areál navštěvovat celé rodiny.

Na státním zámku Janovice proběhla oslava 400 let rodu Harrachů a žehnání harrachovské aleje

5. června 2023 11:28 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Harrachové patřili mezi nejvýznamnější šlechtické rody naší historie. Měli vysoké postavení v církvi, u císařského dvora, v zemské správě, armádě a diplomacii. Národní památkový ústav jim letos věnuje svůj projekt Po stopách šlechtických rodů. Zámek Janovice patří mezi hlavní objekty projektu.

ZUŠ Bruntál se prezentovala na náměstí v Bruntále v rámci celorepublikové akce ZUŠ Open

5. června 2023 11:21 | Bruntál | Karel Soukop

Krásný hudební pátek zažilo centrum Bruntálu díky zdejší Základní umělecké škole. Ta zde představila celou škálu své činnosti. Diváci byli svědky hudebních vystoupení jednotlivců i sborů a žáci předvedli své umění na různé hudební nástroje.

Na osoblažskou úzkokolejku vyrazil letos poprvé parní vlak

5. června 2023 9:38 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Osoblažská úzkokolejka je v České republice jedinou touto tratí s denním provozem. Patří do Technotrasy MS kraje a svou délkou přes 20 kilometrů a sto dvěma oblouky je stálým lákadlem mnoha turistů. Parní vlak na ní právě zahájil letní sezónu.

Diakonie Českobratrské církve evangelické na Bruntálsku, Rýmařovsku a Vrbensku oslavila 30 let své existence

2. června 2023 17:22 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Diakonie českobratrské církve evangelické je jedním z nejvýznamnějších poskytovatelů sociálních služeb v České republice. Její náplní jsou služby zdravotní, vzdělávací i pastorační. Je součástí mezinárodní platformy Eurodiakonie a právě nyní oslavila 30 let existence u nás.

Jesenický multižánrový umělecký festival Jes Art zaplnil areál janovického lomu

1. června 2023 9:04 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Do Janovic u Rýmařova se sjeli umělci z celého regionu na 5. ročník multižánrového uměleckého festivalu Jes Art. Ten představil tvorbu malířů, sochařů, šperkařů, řezbářů i mnoha dalších amatérských umělců.

Uživatelé šesti sociálních služeb v kraji se utkali ve tvořivé soutěži Šikovné ruce

31. května 2023 7:49 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Z Opavy, Města Albrechtic, Nového Jičína a Krnova přijely do Bruntálu reprezentace zdejších sociálních služeb. Společně, ještě se dvěma bruntálskými týmy z Polárky a Sagapa, se již poosmé utkaly v umělecké soutěži. Ta dostala název Šikovné ruce a cílem byly výrobky z různých oblastí výtvarné práce.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více