Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Tomáš Kořistka

Investice v sociální oblasti Moravskoslezského kraje

2. března 2012 7:22 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Moravskoslezský kraj společně s ministerstvem sociálních věcí spolupracuje na projektu humanizace pobytových zařízení sociálních služeb. Jeho cílem je zvyšovat kvalitu poskytované péče seniorům a zdravotně postiženým lidem tak, aby se jejich život co nejvíc podobal běžnému životu zdravých lidí. Letos bude podpořeno 8 projektů.

Studenti z Moravskoslezského kraje se připojí k týdnu neklidu

29. února 2012 0:00 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Ostravu čeká týden studentských protestů. Studenti Ostravské a Slezské univerzity se totiž připojili k celostátní akci Týden neklidu, která začala ve všech univerzitních městech. Studenti i jejich učitelé chtějí vyjádřit svůj nesouhlas s chystanými reformami vysokého školství.

V kraji hrozí rušení sociálních služeb kvůli nedostatku peněz

24. února 2012 0:00 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Poskytovatelé sociálních služeb v Moravskoslezském kraji se potýkají s kritickým nedostatkem peněz na provoz. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž stále snižuje dotace a letos vyčlenilo již jen 731 milionů, což je asi o 120 milionů méně než například v roce 2008. Pro poskytovatele služeb to znamená katastrofu a hrozí, že budou muset začít některé služby rušit.  

Ostrava vybrala nejvýhodnější nabídku na revitalizaci Komenského sadů

16. února 2012 0:00 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Celkem 13 firem se ucházelo o zakázku na revitalizaci Komenského sadů v centru Ostravy. Ekonomicky nejvýhodnější byla nabídka firmy STRABAG, která by měla zakázku dokončit asi za rok a za velmi výhodné peníze.

Kraj letos investuje do školství téměř 900 milionů korun

16. února 2012 0:00 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Asi pětina příspěvkových organizací, jejímž zřizovatelem je MS kraj, je z oblasti školství. Účetní hodnota jejich budov tvoří více než čtvrtinu celkové hodnoty nemovitého majetku kraje. Většina staveb je z 60 a 70 let a mnoho z nich už potřebuje opravy a rekonstrukce, což je samozřejmě omezeno finančními možnostmi kraje. Na rok 2012 kraj plánuje investovat 895 milionů korun.

Vedení Ostravy nechce, aby znečišťovatelé přestali platit

16. února 2012 0:00 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Ostravským radním se nelíbí novela zákona o ochraně ovzduší, kterou schválili poslanci. Podle ní by totiž už znečišťovatelé ovzduší nemuseli platit. Vedení města chce vyzvat poslance a senátory, aby toto ustanovení nerušili. Hrozilo by prý, že by už tolik neivestovali do modernějších a ekologicky čistších technologií.

Kraj vyhlašuje konkurzy na místa ředitelů školských zařízení

15. února 2012 0:00 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Od příštího školního roku bude mít 130 škol a školských zařízení v Moravskoslezském kraji nové ředitele. V souladu s novým zákonem budou vedoucí pracovníci jmenováni na dobu 6 let, a tak nyní, v přechodném období, rozhodli krajští radní o zahájení konkurzů. Současní ředitelé se ale konkurzů samozřejmě mohou zúčastnit také a je pravděpodobné, že většina z nich svůj post uhájí.

Střelecká reprezentace se připravuje v Ostravě na ME

9. února 2012 0:00 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Závěrečné soustředění před mistrovstvím Evropy ve střelbě ze vzduchových zbraní ve Finsku začalo v úterý v Ostravě. Střelci našli zázemí v areálu Střední školy dopravní ve Vítkovicích, která má díky dotacím krajského úřadu špičkovou střelnici.  

Ostravský magistrát zveřejnil mapu brownfieldů na území města

9. února 2012 0:00 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Ostrava má rozlohu 214 km čtverečních a z toho je asi 20 km čtverečních brownifieldů, tedy opuštěných území, často zastavěných nevyužívanými budovami po zrušených podnicích. Brownfieldy jsou velice často blízko center měst, a proto jsou atraktivní pro investory. V Ostravě je takových míst 79.

Turnaj přípravek Zajac Cup

8. února 2012 0:00 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Fotbalový klub Vítkovice 1919 uspořádal v Ostravě druhý ročník turnaje přípravek, tedy mladých fotbalistů, Zajac Cup. Do sportovní haly Sareza v Přívoze dorazily nejen týmy z našeho regionu, ale pozvání přijalo i družstvo z Olomouce, Zlína a dokonce ze slovenského Trenčína. Turnaj je určen dětem narozeným po roce 2003, tedy nejstarší mohou mít 9 let, i když většina je mladší.  

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více