Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Tomáš Tikal

Memorandum o rozvoji malých modulárních reaktorů

1. prosince 2022 11:45 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Moravskoslezský kraj chce, aby se teplo a elektřina pro obyvatele vyráběly levně, ekologicky a bezpečně. To dobře umí malé modulární reaktory (SMR). Proto uzavřel s dalšími třemi partnery memorandum o spolupráci na jejich rozvoji.

ENERGIE A KRAJ: Dálkové teplo - jistota v nejisté době

30. listopadu 2022 10:11 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Drahé energie trápí firmy i domácnosti. S příchodem zimy panují obavy, kolik zaplatíme za teplo a jestli budeme mít dost paliva. Výhodu mají ti, kteří jsou připojeni na teplárny, které umí využívat lokálního palivového mixu, mnohaletých zkušeností a silné pozice na trzích.

ENERGIE A KRAJ: Egypt plánuje stavbu větrné farmy

30. listopadu 2022 10:10 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Egypt plánuje zahájit v roce 2024 stavbu jedné z největších větrných farem na světě, která by mohla dodávat elektřinu také do Evropy a Saúdské Arábie. Hodnota projektu činí 11 miliard USD, to je zhruba 262 miliardy Kč.

ENERGIE A KRAJ: Litultovice jsou příkladem komunitní energetiky

30. listopadu 2022 10:08 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Ministr práce a sociálních věcí a životního prostředí Marian Jurečka navštívil pilotní projekt energetického společenství v Litultovicích na Opavsku. Právě Litultovice jsou jedním z lídrů komunitní energetiky v České republice.

STUDUJ U NÁS: O soutěž Oskar Ostrava 2022 byl mimořádný zájem

29. listopadu 2022 20:57 | Ostrava-město | Tomáš Tikal

SUŠ Ostrava pořádala už pátý ročník republikového malířského bienále. Dějištěm slavnostního vyhlášení vítězů se stalo foyer Divadla Jiřího Myrona v Ostravě.

STUDUJ U NÁS: Kraj podporuje výuku češtiny u zahraničních studentů

29. listopadu 2022 20:54 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

MS kraj ve spolupráci se společností Celé česko čte dětem organizuje kurzy češtiny pro studenty středních škol s odlišným mateřským jazykem. Tentokrát jsme se vydali do Polského gymnázia v Českém Těšíně.

STUDUJ U NÁS: Online veletrh pomáhá žákům s výběrem střední školy

29. listopadu 2022 20:51 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

V pondělí 21. 11. odstartoval Online veletrh středních škol Moravskoslezského kraje. Účast je bezplatná pro děti a jejich rodiče i pro jednotlivé školy bez ohledu na zřizovatele. Veletrh má pomoci žákům devátých tříd vybrat si pro ně nejvhodnější střední školu a obor studia.

Nošovičtí si užili rozsvícení vánočního stromu i v dešti

28. listopadu 2022 23:24 | Nošovice | Tomáš Tikal

Advent začal tradičním rozsvícením vánočního stromu i v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Ozdobený strom umístila obec hned v sousedství Radegastova Šenku.

Pohádka Největší dar měla předpremiéru v Ostravě

28. listopadu 2022 23:20 | Ostrava-město | Tomáš Tikal

Filmová pohádka Největší dar s podtitulem Opravdu božská pohádka měla předpremiéru ve Světě techniky v ostravských Dolních Vítkovicích.

ENERGIE A KRAJ: Kraj prezentoval své agentury

22. listopadu 2022 10:18 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

MS kraj prezentoval své agentury, které dokážou pomoct např. v oblasti územního rozvoje, cestovního ruchu či energetiky. Konference byla určena pro primátory a starosty měst a obcí našeho regionu.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více